Νέα

Αγγελάκης: Στα 40 εκατ. ο πήχης για το τζίρο - Το νέο επενδυτικό πλάνο των 30 εκατ.

Τα επίπεδα των €40 εκατ. εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει φέτος η Αγγελάκης Πτηνοτροφική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, Θάνο Αγγελάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι στο 9μηνο του 2022 έτρεχε με ρυθμούς της τάξης του 35%.

Υπογραμμίζει, δε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από βελτίωση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, με το 17% να οφείλεται στις ανατιμήσεις που προχώρησε για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αύξηση του κόστους.

Για παράδειγμα, το κόστος των ζωοτροφών είναι αυξημένο κατά 70%-80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το λειτουργικό κόστος λόγω της ενέργειας αλλά και των αναγκών θέρμανσης των πτηνών, είναι αυξημένο σε ποσοστό 20%-30%.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα περάσει και νέα αύξηση της τάξης του 6%, μετά από αυτές που είχαν προηγηθεί φέτος, 16%-17%, αφού τη δεδομένη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε break-even κατάσταση. 

Παράλληλα, ο κ. Αγγελάκης εκτιμά ότι το EBITDA θα κινηθεί στα επίπεδα των €1,5 εκατ., το οποίο όμως αν δεν υπήρχε η μεγάλη αύξηση σε ενέργεια και πρώτες ύλες, θα ήταν διπλάσιο.

Εξαγωγές

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες εκτιμάται ότι φέτος θα ανέλθουν περίπου στο 10% επί του συνολικού τζίρου. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων στο εξωτερικό ανήλθε σε 150%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πολλά υποσχόμενη αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Αγγελάκης τόνισε χαρακτηριστικά για το Ντουμπάι, όπου η ελληνική εταιρεία στέλνει κατεψυγμένα προϊόντα εδώ και περίπου έναν χρόνο, ότι «πρόκειται για μία αγορά όπου έχει ένα πολύ καλό και ακριβό κανάλι HoReCa και στελέχη που θέλουν ποιοτικά προϊόντα όπως είναι τα δικά μας. Επιπλέον, ενώ ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 23 κιλά κοτόπουλο ετησίως, στο Ντουμπάι η κατανάλωση φθάνει τα 71 κιλά».

Ηδη η Αγγελάκης έχει κλείσει συμφωνία με την Truebell, η οποία θα τη βοηθήσει να επεκταθεί γενικότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως π.χ. το Αμπου Ντάμπι και τη Σαουδική Αραβία.

Πολύ καλή είναι η πορεία των εξαγωγών για το «Ελαιοπουλάκι» σε Τσεχία και Ουγγαρία, ενώ η εταιρεία έχει παρουσία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων με πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Μάλιστα, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ακόμη μεγαλύτερες αν ανοίξουν μεγάλες αγορές, όπως είναι αυτές της Κίνας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά.

Retail & HoReCa

Για το κομμάτι του retail, στο οποίο η Αγγελάκης έδωσε βάρος από το 1996 ξεκινώντας με την ΑΒ και συνεχίζοντας με Βερόπουλο, Carrefour και Metro, υπογραμμίστηκε ότι θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής, με συνεργασίες ωστόσο που «ταιριάζουν» με την εταιρεία.

Αναφορικά με το HoReCa, όπου διατηρεί αποκλειστική διάθεση κοτόπουλου για τις αλυσίδες KFC και TGI’s Friday, σημειώθηκε ότι η εταιρεία επεκτείνει την παρουσία της και σε άλλα μικρότερα σημεία, τα οποία πλέον είναι 50%-50% σε σχέση με τις προαναφερθείσες αλυσίδες, ενώ μέχρι πρότινος η σχέση αυτή ήταν 80%-20%.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης παρά τον... δάκτυλο

Ο επικεφαλής της ευβοϊκής βιομηχανίας στάθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει το επενδυτικό πρόγραμμα των €30 εκατ., το οποίο αναμένεται να μπει και στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Στα μέσα Ιουνίου κατατέθηκε αίτηση για τη Φάση 1, η οποία αναμένεται να πάρει έγκριση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στα μέσα του περασμένου μήνα, μετά από πολλές παρατάσεις, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση και για τη Φάση 2.

Ο Θάνος Αγγελάκης αποκάλυψε ότι κάποιος... δάκτυλος από το υπουργείο Ανάπτυξης προσπάθησε να βγάλει εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το επενδυτικό του πλάνο -αλλά και συνολικά του πτηνοτροφικού κλάδου- ωστόσο με άμεσες κινήσεις της Διεπαγγελματικής, της οποίας ηγείται, και με τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατάφερε να ξαναβάλει τον πρωτογενή τομέα στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί όλοι οι οι Αναπτυξιακοί είχαν ως στόχο την ενίσχυση της μεταποίησης και όχι του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας...

Τι περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό πλάνο

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει:

  • €7,5 εκατ. για διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου, στις 5.000 σφαγές την ώρα από 2.500 που είναι σήμερα, καθώς και για τον εκσυγχρονισμού της διαδικασίας τεμαχισμού.
  • €7,5 εκατ. για νέους σε αποθηκευτικούς χώρους ψύξης & κατάψυξης, 7.000 τ.μ., σε νέες συσκευαστικές μηχανές και σε νέα γραμμή προψημένων προϊόντων (ready to cook).
  • €2 - 2,5 εκατ. για εκσυγχρονισμό της μονάδας ζωοτροφών, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας αλλά και βελτίωση του προϊόντος.
  • €2,5 εκατ. σε φωτοβολταϊκά για να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και για βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
  • €2,5 εκατ. για την αντικατάσταση στόλου. Παρότι τα φορτηγά είναι σχετικά καινούργια (euro 5 και 6) εντούτοις η εταιρεία θα προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου με LNG φορτηγά. Οπως τόνισε ο κ. Αγγελάκης, «επειδή πρόκειται για ακριβά οχήματα που κοστίζουν €100-250 χιλ., καταφέραμε, μέσω της Διεπαγγελματικής και εξασφαλίσαμε υψηλότερη επιδότηση, από το 10% που ήταν, στο 30%».
  • €4 εκατ. για νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους.

Καθετοποίηση

Η Αγγελάκης θα επενδύσει, επίσης, για τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων, δηλαδή στην παραγωγή ενέργειας μέσω των αποβλήτων, ενώ στο πλαίσιο της καθετοποίησης προβλέπονται επενδύσεις:

  • €1,5 εκατ., για αγορά μονάδων 10.000 τ.μ. για «πατρογονικά», δηλαδή για κότες που κάνουν αυγά.
  • €600 χιλ. για την εξαγορά ενοικιαζόμενου εκκολαπτηρίου αυγών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Η αγορά

Σχετικά με την αγορά, ο κ. Αγγελάκης επισήμανε ότι οι τέσσερις κορυφαίοι παίκτες, που κάνουν περίπου το 80% του τζίρου, συνεχίζουν να αναπτύσσονται, έστω με χαμηλότερους ρυθμούς λόγω της γενικότερης πίεσης στα νοικοκυριά.

Προέβλεψε παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η τάση συγκέντρωσης, επισημαίνοντας ότι στις περισσότερες χώρες -ακόμη και μεγαλύτερες από την Ελλάδα- οι βασικοί παίκτες δεν ξεπερνούν τους τρεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος επικαλείται στοιχεία της αγοράς, οι κορυφαίοι τέσσερις παίκτες στην ελληνική αγορά κοτόπουλου είναι η Νιτσιάκος, η Πίνδος, η Αμβροσιάδης και η Αγγελάκης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ