Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand-Prodea: Το μεγάλο deal με την Dialectica για τον Πύργο του Πειραιά

Στον Πύργο του Πειραιά μετακομίζει στο τέλος του 2023 η Dialectica, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εταιρεία πρόκειται να μισθώσει για περίοδο 8 ετών τους 6 εκ των 22 ορόφων του κτιρίου, συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ. με option για άλλους τρεις ορόφους (+3.100 τ.μ.).

«Ο βιώσιμος σχεδιασμός του κτιρίου, η στρατηγική θέση του στην αφετηρία της Αθηναϊκής ριβιέρας, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο, και η προσβασιμότητά του σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν την Dialectica να επιλέξει τον Πύργο Πειραιά για τη μεταστέγαση των γραφείων της», σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαρούχα, συνιδρυτή και CEO της Dialectica.

Σημειώνεται πως ο Πύργος του Πειραιά -κτίριο τοπόσημο το οποίο αναπτύσσεται από την κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments- πρόκειται να είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, πιστοποιημένος στην ανώτατη βαθμίδα Platinum, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο LEED. Παράλληλα θα φέρει την πιστοποίηση WELL που αφορά στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτιρίου.

Ο CEO της DIMAND και της Piraeus Tower, Δημήτρης Ανδριόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Πύργος του Πειραιά είναι ένα έργο πνοής για την κοινωνία και ολόκληρη την περιοχή. Είμαστε χαρούμενοι που οι πρώτοι του ένοικοι θα είναι οι άνθρωποι μιας ελληνικής εταιρείας με παγκόσμιο αποτύπωμα και είμαστε βέβαιοι ότι η διαβίωσή τους στον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη της Ελλάδας θα τους οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά».

Ο CEO της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος με τον CEO της Dialectica, Γιώργο Τσαρούχα

Η παρουσία της Dialectica

Θυμίζουμε ότι η Dialectica ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 από ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σήμερα αριθμεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους από 30 εθνικότητες, σε 5 διεθνή γραφεία:

 • Αθήνα
 • Λονδίνο
 • Βανκούβερ
 • Μόντρεαλ
 • Νέα Υόρκη

Παράλληλα, η ελληνική ομάδα της Dialectica ξεπερνά τους 550 υπαλλήλους. Στην Αθήνα έχει τη βάση του και το τεχνολογικό hub της εταιρείας προσελκύοντας ταλαντούχους νέους και επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Τσαρούχας ανέφερε ότι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια, μέσω επέκτασης σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, είναι να αυξηθεί στα 1.200 άτομα, αν και οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, μπορεί να ανεβάσει τον πήχη ακόμη και στα 4.000.

«Η μέχρι τώρα επέκταση της εταιρείας γίνεται μέσω οργανικής ανάπτυξης και όχι με εξαγορές, αφού δεν είναι στην κουλτούρα μας, ωστόσο μπορεί να σκεφτούμε εξαγορά αν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Ιαπωνίας η οποία «δεν έχουν linkedin, ενώ χρησιμοποιούν ακόμη το yahoo αντί του gmail», όπως επίσης και σε ενδεχόμενο integrate σύνδεσης με την Dialectica.

Ο τομέας του Knowledge Brokering

Η παγκόσμια αγορά του Knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας) όπου δραστηριοποιείται η Dialectica έκανε πέρυσι έναν τζίρο της τάξης των $2 δισ., εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 15%-20%.

Αυτός ο τομέας αποτελεί μία υποκατηγορία της παγκόσμιας αγοράς market research που έχει μέγεθος $80 δισ.

Η Dialectica, η οποία πέρυσι έκλεισε με έναν τζίρο της τάξης των €50 εκατ., μέχρι στιγμής φέτος αναπτύσσεται με ρυθμούς 40%, οι οποίοι αν συνεχιστούν θα κλείσει η χρονιά με πωλήσεις πέριξ των €70 εκατ.

Στους πελάτες της Dialectica περιλαμβάνονται:

 • Θεσμικοί επενδυτές
 • Private equities
 • Hedge funds
 • Μεγάλες επιχειρήσεις
 • Συμβουλευτικές εταιρείες
 • Family offices

Προσέγγιση

Αυτό που κάνει η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Τσαρούχα, είναι να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους (experts) που θα δίνουν σε real-time τις πληροφορίες που θέλουν οι πελάτες της Dialectica, προκειμένου να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Η προσέγγιση της εταιρείας σε απλά βήματα έχει με τη σειρά ως εξής:

 • Σύντομη περιγραφή του project
 • Χαρτογράφηση του οικοσυστήματος και της αγοράς
 • Στοχευμένη αναζήτηση experts και αξιολόγησή τους
 • Αποστολή των πρώτων experts
 • Συνέντευξη πελάτη με expert
 • Αξιολόγηση και ολοκλήρωση του project

Σήμερα στο database της Dialectica περιλαμβάνονται περίπου 500.000 experts.

Περιορισμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα ο κ. Τσαρούχας επισήμανε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, συγκριτικά με πολλές χώρες στο εξωτερικό, με μεγαλύτερο αγκάθι να παραμένει η χρονοβόρα απονομή της δικαιοσύνης.

Γενικότερα ως πιο ελκυστικοί κλάδοι στη χώρα μας εμφανίζονται ο τουρισμός και η τεχνολογία (start ups). Ειδικότερα για τις start ups ανέφερε ότι η συνεισφορά του τομέα στο ελληνικό ΑΕΠ παραμένει εξαιρετικά μικρή, προσθέτοντας ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα. Η Καλιφόρνια χρειάστηκε 50 χρόνια και το Ισραήλ 25.

Ο Πύργος του Πειραιά

Στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος του Πειραιά, όπως ανέφερε ο CEO της Dimand, «ένα έργο στο οποίο δώσαμε πάλι ζωή μετά από 47 χρόνια που… κοιμόταν με τον μύθο ότι θα γινόταν το ναυτιλιακό κέντρο της πόλης».

Με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Dialectica για την 8ετή μίσθωση 6 ορόφων του Πύργου (με option για ακόμη 3) – για την οποία υπήρχαν συζητήσεις εδώ και 1,5 χρόνο - ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι από τα συνολικά 33.000 τ.μ. του κτιρίου, τα 4.800 τ.μ. αφορούν σε δύο υπόγεια, με την ανωδομή να περιλαμβάνει περίπου 29.000 τ.μ.

Από αυτά, τα 7.000 τ.μ. θα καλύψουν οι τομείς:

 • Εστίασης
 • Λιανεμπορίου
 • Άθλησης (γυμναστήριο).

Τα υπόλοιπα 22.000 τ.μ. θα είναι γραφεία εταιρειών, εκ των οποίων οι περισσότερες θα συνδέονται με το ναυτιλιακό κλάδο.

Σύμφωνα με τον CEO της Dimand, «δεν πρόκειται να νοικιάσουμε χώρο κάτω του ενός ορόφου, κάτι που σημαίνει ότι απευθυνόμαστε σε εταιρείες που απασχολούν πάνω από 70 άτομα»

Πυλώνας ανάπτυξης η αειφορία

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο CEO της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός, ανέφερε ότι «η παρουσία της Dialectica στον Πύργο του Πειραιά αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για μια εταιρεία καινοτομίας με διεθνή χαρακτήρα, που ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία του Πύργου. Η PRODEA έχει επενδύσει στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου ανάπλασης που είναι σημαντικό όχι μόνο για τον Πειραιά, αλλά για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, δημιουργώντας τον πρώτο βιοκλιματικό ουρανοξύστη στην Ελλάδα. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αξιοποιεί την αειφορία ως καταλύτη ανάπτυξης».

Το νέο «πρόσωπο» του Αγίου Διονυσίου

Στη λογική του σχεδιασμού της Dimand από το 2015 που επέλεξαν να επενδύσουν στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά ήταν, με την παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών που είχαν ήδη ξεκινήσει και αυτών που είχαν προγραμματιστεί (Τραμ, Προαστιακός, Μετρό), να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης κτιρίων στον Πειραιά, από τις μεγάλες βιομηχανίες που είχαν ξεκινήσει να δημιουργούνται πριν από τον πόλεμο, σε μία γειτονιά τεχνολογίας.

Ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεταφορά των τμημάτων digital & IT των Eurobank και Alpha Bank στην συγκεκριμένη περιοχή, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του τομέα της εστίασης (Piree, Paleo κ.ά.), τη δημιουργία τριών γκαλερί και την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ