Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Planetek Hellas: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει δορυφόρους με την Airbus

Planetek-Δορυφόρος
Πηγή: Planetek

Η Airbus Defence & Space UK, είναι ο κύριος ανάδοχος του ΕΟΔ για την φάση Α/Β1 του έργου. Ο δορυφόρος TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning 
Terrestrial – and Helio – Studies), όταν τεθεί σε τροχιά, θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα εργαστήριο στο διάστημα για την παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στην μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη. Ο δορυφόρος TRUTHS θα φέρει έναν εξελιγμένο υπερφασματικό αισθητήρα, ένα μοναδικό στο είδος του κρυογόνο ηλιακό απόλυτο ραδιόμετρο καθώς και ένα υπερσύγχρονο σύστημα βαθμονόμησης επί του σκάφους.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Planetek Hellas θα υποστηρίξει την Airbus στον καθορισμό των λειτουργικών απαιτήσεων σε υψηλό επίπεδο του λογισμικού μεταξύ των συστημάτων διαστήματος και εδάφους (space & ground segments), καθώς και στον ορισμό των διεπαφών του συστήματος εδάφους (interfaces towards the ground segment), κατά την φάση Α. Ενώ κατά την φάση Β1, η Planetek Hellas θα υποστηρίξει την Airbus στην δημιουργία του πρωτοτύπου της αρχιτεκτονικής του λογισμικού που θα προσομοιώνει τις επιδόσεις συνολικά της αποστολής (End-to-End Mission Performance & System Simulator – E2EMS) αλλά και ειδικότερα των αισθητήρων του δορυφόρου (Observation Performance Simulator – OPSI).

«Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα του ΕΟΔ, η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS θα πραγματοποιηθεί σε έξι έως οκτώ χρόνια από τώρα. Μέχρι τότε θα βοηθήσουμε στην προσομοίωση της λειτουργίας του δορυφόρου σαν να ήταν ήδη σε τροχιά πολλές φορές, για να βεβαιωθούμε ότι όλα θα λειτουργούν όπως πρέπει όταν θα βρίσκεται στα 600 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη Γη. Αυτό είναι με απλά λόγια το μέρος του έργου που έχει ανατεθεί στην Planetek Hellas» λέει η Μαρία Ιερωνυμάκη, μηχανικός λογισμικού και υπεύθυνη του έργου για την Planetek Hellas.

Ο δορυφόρος TRUTHS, είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch του ΕΟΔ και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο (85,5%) αλλά και με μικρότερη ωστόσο σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας (6,2%), της Ελβετίας 5,6%, της Τσεχίας (1,5%) και της Ρουμανίας (1,2%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ