Νέα
 • ΓΔ: 1043.49 +1.23%
 • Τζίρος: 37,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου

Για τις παθήσεις του ώμου που συχνά ταλαιπωρούν ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, τα αίτια, τα συμπτώματα, αλλά κυρίως για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισής τους, μας μιλά ο Ανδρέας Λεωνίδου, MSc, FRCS (Tr&Orth), Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ποιες είναι οι παθήσεις του ώμου και ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους;

Οι συχνότερες παθήσεις του ώμου είναι οι εξής:

 • Ρήξη στροφικού πετάλου (ρήξη τένοντα στον ώμο) μπορεί να προκληθεί από έναν ή πολλούς μικροτραυματισμούς ή ακόμη και από χρόνια τενοντίτιδα του ώμου.
 • Τενοντίτιδα ώμου, που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων στη περιοχή του ώμου.
 • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα, είναι μία ιδιαίτερα  επώδυνη πάθηση που χαρακτηρίζεται  από εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στο στροφικό πέταλο.
 • Εξάρθρημα ώμου, προκαλείται όταν η κεφαλή του βραχιονίου μετατοπισθεί εκτός του κοίλου τμήματος της άρθρωσης.
 • Παγωμένος ώμος, η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από επώδυνη δυσκαμψία του ώμου.
 • Παθήσεις τένοντα δικεφάλου, κατά τις οποίες ο τένοντας της μακράς κεφαλής μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή, μερική ή ολική ρήξη και αστάθεια.
 • Ρήξη Ανώτερου Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβη SLAP), που περιλαμβάνει την τραυματική αποκόλληση του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου από την ωμογλήνη.
 • Αρθρίτιδα ώμου, αποτελεί μία εκφυλιστική πάθηση και χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των αρθρικών επιφανειών του ώμου.

Ποιες είναι οι νέες, ελάχιστες επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπισή τους;

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί, πλέον, την περισσότερο ενδεδειγμένη, αποτελεσματική και σύγχρονη λύση για τη θεραπεία των παραπάνω παθήσεων. Ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών, αναίμακτων τεχνικών, κατά την οποία μέσω μίας οπής 4 χιλιοστών εισάγεται μία κάμερα οπτικών ινών με ψυχρό φωτισμό. Το όργανο που χρησιμοποιείται ονομάζεται αρθροσκόπιο και συνδέεται με μία οθόνη βίντεο υψηλής ευκρίνειας, στο χειρουργείο. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, ο ιατρός έχει πλήρη ορατότητα στην περιοχή μέσα και γύρω από την άρθρωση ώστε να επιθεωρήσει και να επιδιορθώσει τυχόν βλάβες.

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η συγκεκριμένη μέθοδος;

Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει κάποια από τις προαναφερθείσες καταστάσεις ή εμφανίζει πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ώμου, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε μη χειρουργικές θεραπείες, όπως ξεκούραση, φυσικοθεραπείες, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενέσεις, τότε συνίσταται η αρθροσκόπηση. Σε ορισμένες παθήσεις όπως στην ρήξη τένοντα και στο τραυματικό εξάρθρημα συνιστάται εξαρχής η αρθροσκοπική αντιμέτωπιση. 

Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή με τη χρήση της αρθροσκόπησης;

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής είναι πολλαπλά: καταρχάς, αποτελεί μία από τις ασφαλέστερες και αναίμακτες τεχνικές, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Προσδίδει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, λόγω της μικρής τομής, ενώ παράλληλα, μέσω της ειδικής προσπέλασης, δεν τραυματίζονται οι υποκείμενοι ιστοί και δεν υπάρχουν μετεγχειρητικοί πόνοι. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνονται λιγότερες διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (πρωτόκολλο fast track), κυρίως όμως – επί ενδείξεων – επιτρέπεται η άμεση  κινητοποίηση του  ώμου εντός ολίγων ημερών (πρωτόκολλο  rapid recovery). Τέλος, ο ασθενής που χρειάζεται αρθροσκόπηση ώμου λαμβάνει περιοχική αναισθησία και όχι γενική νάρκωση, ούτε μέθη. Με αυτόν τον τρόπο του δίδεται η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να παρακολουθήσει την επέμβαση από την ειδική οθόνη που υπάρχει στην χειρουργική αίθουσα. To πρωτόκολλο αυτό είναι γνωστό ως awake shoulder surgery.

Εξειδίκευση και Οργανωμένες Νοσοκομειακές δομές:

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε στα νοσοκομεία του Ομίλου, την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις παθήσεις του ώμου. Παράλληλα, και μέσα από τον υψηλό βαθμό εμπειρίας και εξειδίκευσης της Ομάδας μας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα επεμβατική λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ