Νέα
  • ΓΔ: 910.29 +0.68%
  • Τζίρος: 80,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BIC ΒΙΟΛΕΞ: Υπερτριπλασιασμός κερδών και επενδύσεις 20 εκατ. το 2021 - Ανατιμήσεις 5%

Πηγή: BicViolex

Το 2021, ένα έτος ισχυρής ανάκαμψης για τη χώρα, καθώς πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επενδύσεων και καθαρών εξαγωγών, ο Ομιλος BIC ΒΙΟΛΕΞ κατάφερε να διατηρήσει σημαντικά μερίδια αγοράς σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που δραστηριοποιείται.

Θυμίζουμε ότι η BIC ΒΙΟΛΕΞ προμηθεύει την ελληνική αγορά με τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων του Ομίλου BIC που είναι τα γραφικά, οι αναπτήρες και τα ξυριστικά, καθώς επίσης και άλλα εμπορεύματα όπως π.χ. αφρούς ξυρίσματος, καλσόν, κάλτσες κ.ά. Πρόκειται δε για τη μεγαλύτερη παραγωγό για τον κλάδο των ξυριστικών (Λεπίδες & Συσκευές Ξυρίσματος) του Ομίλου BIC, εξάγοντας τα προϊόντα της από το ελληνικό εργοστάσιο.

Τα καθαρά κέρδη της χρήσης αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε €30,1 εκατ. από €9,39 εκατ. το 2020, ακολουθώντας την αύξηση κατά 27% των πωλήσεων της εταιρείας, οι οποίες ξεπέρασαν τα €210 εκατ.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά 28,4% οφείλεται, σύμφωνα με τη διοίκηση, κυρίως στο μίγμα πωληθέντων προϊόντων και πελατών και στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι την συγκριτική χρήση 2020 οι πωλήσεις των ξυριστικών προϊόντων ήταν ιδιαίτερα μειωμένες ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης των μετακινήσεων λόγω της της πανδημίας Covid-19 και των γενικότερων ανακατατάξεων των πωλήσεών στην παγκόσμια αγορά.

Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 16,7% σε σχέση με το 2020. Η αύξηση αυτή προήλθε από όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων και εμπορευμάτων που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα με σημαντικότερη συμμετοχή τις κατηγορίες του αναπτήρα και των γραφικών. Σημειώνεται ότι η κατηγορία των γραφικών το 2020, είχε πληγεί σημαντικά λόγω κλεισίματος των σχολείων και της μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στρατηγική

H στρατηγική της BIC Βιολέξ για το 2022, επικεντρώνεται στη διατήρηση των χαμηλών λειτουργικών εξόδων, στην εμπορική εκμετάλλευση της ήδη εγκατεστημένης βάσης στην Ελλάδα και στη διατήρηση ή ακόμα και αύξηση του ποσοστού κερδοφορίας της.

Ταυτόχρονα η εταιρεία συνεχίζει την προσπάθεια έγκαιρης είσπραξης των οφειλών από τους πελάτες της και της βελτίωσης της θέσης της στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά.

Στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι ο σημερινός πληθωρισμός καθίσταται δύσκολα αντιμετωπίσιμος κυρίως λόγω της σύνδεσής του με την αύξηση των τιμών της ενέργειας (άνω του 40% στην Ευρώπη). Προσθέτει δε ότι, “όπως είναι φυσικό η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει επηρεάσει και το κόστος παραγωγής της εταιρείας μας το οποίο βάσει εκτιμήσεων θα παρουσιάσει αύξηση 13% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Οι τιμές πώλησης θα παρουσιάσουν άνοδο 5% μεσοσταθμικά, βάσει του ετήσιου προυπολογισμού μας”.

Επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη

Η εταιρεία επένδυσε πέρυσι για πάγιο εξοπλισμό περίπου €20 εκατ. Οι επενδύσεις αφορούσαν στο μεγαλύτερο μέρος τους μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, την παραγωγή νέων προϊόντων, τη βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής και την απόκτηση νέας τεχνολογίας.

Τη φετινή χρονιά η BIC Βιολέξ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας (R&D) για το 2022 προβλέπονται να φθάσουν περίπου στα €15 εκατ. Τα ερευνητικά έργα αφορούν σε:

  • Ανάπτυξη Λεπίδας
  • Ανάπτυξη Μηχανών, Ανάπτυξη
  • Νέων Προϊόντων
  • Διεργασίες Πλαστικών και Βιομηχανοποίηση

Ηλεκτρονικές πωλήσεις

Σημειώνεται τέλος ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η BIC ΒΙΟΛΕΞ πρόσθεσε στο καταστατικό της και ειδικότερα στο άρθρο 2 που περιλαμβάνει τον σκοπό της εταιρείας ότι μπορεί να εμπορεύεται τα είδη της μέσω φυσικών ή ηλεκτρονικών πωλήσεων, απευθείας ή μέσω τρίτων επιγραμμικών πλατφορμών.

Ηπια η φετινή ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ομίλου BIC για τη φετινή χρονιά, και ειδικότερα για τις αγορές που ενδιαφέρει την BIC ΒΙΟΛΕΞ, η ανάπτυξη (σε αξία) για τα γραφικά σε Ευρώπη και Β. Αμερική αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς ανοδική, καθώς δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5%. Για τους αναπτήρες οι εκτίμηση κάνει λόγο για σταθερότητα πωλήσεων στην Ευρώπη και για ελαφριά άνοδο στη Β. Αμερική. Τέλος για τα ξυριστικά αναμένεται σταθερότητα στην Ευρώπη και μικρή πτώση στη Β. Αμερική.

Το α’ εξάμηνο του 2022 έκλεισε για τον όμιλο με αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά 13,7% σε συγκρίσιμη βάση (€1,13 δισ.) και κατά 22,15% των προσαρμοσμένων EBIT (€202,9 εκατ.). Ωστόσο, τα προ φόρων κέρδη ήταν μειωμένα κατά 41% (στα €197,7 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη κατά 39,44% (στα €139,4 εκατ.).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ