Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην «πρίζα» ο διαγωνισμός για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον

Στα τέλη του έτους θα προκηρυχθεί η δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον. Αυτό σημείωσε εχθές στην παρουσία του στο AIF 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

Η υπόγεια επέκταση θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4χλμ. θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Κουρέτας στην άμεση περιοχή εξυπηρέτησης των σταθμών (μέχρι 500μ.) εξυπηρετούνται περίπου 46.000 κάτοικοι. Η επιβατική κίνηση εκτιμάται συνολικά σε 51.000 επιβάτες ημερησίως.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ ενώ η χρηματοδότηση του αναμένεται να καλυφθεί με τη συγχρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.  Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η κατά 20.000 τμ επέκταση του Αμαξοστασίου "Ελαιώνα" με συντήρηση του τροχαίου υλικού. Το έργο έχει εξαγγελθεί από το καλοκαίρι από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε πέντε χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Η δημοπράτηση όπως έγινε και στη γραμμή 4 θα έχει δύο φάσεις: θα ξεκινήσει με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια θα περάσει στην Β`φάση για τις τεχνικές προσφορές και τέλος με την υποβολή των οικονομικών προσφορών από όπου θα προκύψει τελικά και ο ανάδοχος.

Μετά πάντως την αρνητική εμπειρία του διπλού διαγωνισμού και των πρόδρομων εργασιών που στην περίπτωση της γραμμής 4 έφτασαν να εκτελούνται παράλληλα με το κύριο έργο, η επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα και το έργο θα είναι "με το κλειδί στο χέρι". Με την υπόθεση πως ο διαγωνισμός δεν θα συναντήσει μεγάλες καθυστερήσεις τα έργα θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Σημαντική προϋπόθεση είναι να τρέξουν και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Είναι η πρώτη επέκταση της "κόκκινης" γραμμής 2 από το 2013, όταν τότε είχε επεκταθεί προς το Ελληνικό (με 4 σταθμούς) και στην Ανθούπολη (με 2 σταθμούς). Με την ολοκλήρωση της επέκτασης η γραμμή 2 θα φτάσει στους 23 σταθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της Αττικό Μετρό έχει μπει και η περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 προς Μενίδι με 3 σταθμούς που θα διασχίζει επίσης το Καματερό και το Ζεφύρι.

Η «έξυπνη» γραμμή 4

Η κατασκευή όμως της νέας γραμμής 4 όμως θα είναι "έξυπνη". Όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της Αττικό Μετρό, με την ενσωμάτωση του ΒΙΜ το έργο θα είναι στην πραγματικότητα ψηφιακό. Στην Ελλάδα το πρώτο δημόσιο έργο στο οποίο χρησιμοποιείται πλήρως η τεχνολογία ΒΙΜ είναι η Γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα.

Παράλληλα θα γίνεται δυναμική διαμόρφωση των χρονοαποστάσεων μεταξύ των συρμών με βάση την on-line καταμέτρηση επιβατών αλλά και την πληροφόρηση της πληρότητας των βαγονιών των συρμών στους επιβάτες στις αποβάθρες των σταθμών.

Προβλέπεται επίσης επιστροφή Αναγεννημενης Ενέργειας Πέδης στο Δίκτυο 20 kV της πόλης, σύστημα Σηματοδότησης τύπου CBTC, Θύρες ασφαλείας στις αποβάθρες (PSD), Εξελιγμένοι Αυτοματισμοί και Κυβερνοασφάλεια, Κάμερες (CCTV) με εξελιγμένες δυνατότητες ασφαλείας και συντήρηση με βάση την Κατάσταση / Λειτουργία.

Να θυμίσουμε πως η κατασκευή της γραμμής 4 είναι σε εξέλιξη με τις πρόδρομες εργασίες ενώ συναρμολογείται και ο Μετροπόντικας. Η ολοκλήρωση της γραμμής εφόσον δεν υπάρξουν παρατάσεις είναι για το τέλος του 2029.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ