Νέα
  • ΓΔ: 1244.75 +2.16%
  • Τζίρος: 137,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Mega deal JP Morgan-Viva Wallet: Το τέλος του θρίλερ και η επόμενη μέρα

Στις επίσημες ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον αναφορικά με την συμφωνία JP Morgan και Viva Wallet, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 48,5% που κατείχαν οι μέτοχοι της μειοψηφίας της Viva (Hedosophia 25%, LATSCO Family Office 13,5% και DECA 10%) στον αμερικανικό κολοσσό, με το ύψος του deal να κινείται πέριξ των 900 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει η απόκτηση του 51,5%, και καθώς φαίνεται η option αυτή ήταν που δημιούργησε σοβαρό κόλλημα για την υπογραφή της συμφωνία του 48,5%, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Οι αιτίες της καθυστέρησης

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Χάρης Καρώνης –που θα παραμείνει στο management– είχε πρόσθετες οικονομικές απαιτήσεις και ήθελε να ανεβάσει το τίμημα τη στιγμή που τα οικονομικά δεδομένα της ελληνικού «μονόκερου» είχαν αλλάξει, λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας (πόλεμος Ουκρανίας), όπως υποστήριζε η άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Ωστόσο κανείς, όπως τελικά αποδεικνύεται δεν ήθελε να χαλάσει το deal που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό τον Ιανουάριο του 2022 όταν ανακοινώθηκε και το οποίο είχε τη θερμή υποστήριξη και της κυβέρνησης.  Αλλωστε, το κόστος για να χαλάσουν αυτού του είδους τα deal συνήθως είναι πολύ υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan έχει ήδη αγοράσει το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 80 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει η Viva Wallet.

Η συμφωνία προβλέπει την επιβράβευση 200 στελεχών της Viva με stock options αξίας από 50.000 έως 4 εκατ. ευρώ, και για τον λόγο αυτό υπήρχε έντονη αναταραχή όλο το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό της εταιρείας λόγω του κινδύνου μάταίωσης της συμφωνίας.

Παρουσία σε 23 χώρες

Η Viva Wallet Ιδρύθηκε το 2000 ως εταιρεία πληρωμών και σήμερα, 22 χρόνια μετά, έχει παρoυσία σε 23 χώρες και κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική -εξαγοράζοντας την Praxia Bank τον Αύγουστο του 2020- και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα και την Αγγλία και το περίπου 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

«Η παρουσία που είχε χτίσει η viva πανευρωπαϊκά, η πλατφόρμα και η τεχνογνωσία της και πολύ λιγότερο η ελληνική αγορά, είναι αυτά που κέντρισαν το ενδιαφέρον της JP Morgan. Και αυτά θα χρησιμοποιήσει για να διεισδύσει στον ευρωπαϊκό χώρο των πληρωμών», ανέφεραν στελέχη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου

Και όπως είχε δηλώσει ο ισχυρός άντρας της JP Morgan Jamie Diamond, «η Viva έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε 23 χώρες. Εχουν καταφέρει να εξυπηρετήσουν καταστήματα ή ομίλους σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά συστήματα. Εμείς κάνουμε καλή δουλειά αλλά αυτοί έχουν δημιουργήσει συστήματα που εμείς ακόμη δεν έχουμε».Meg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ