Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Lavipharm: Στόχος ο υπερδιπλασιασμός τζίρου μέχρι το 2026 - Σε ποια προϊόντα ποντάρει

Σε τέσσερις βασικούς άξονες θα κινηθεί η στρατηγική της Lavipharm μέχρι το 2026 προκειμένου να υπερδιπλασιάσει τον τζίρο της και να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας, οι άξονες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2026 για τζίρο €112 εκατ. (από περίπου €50 εκατ. που έκλεισε πέρυσι) είναι οι εξής:

Το Clonidine Transdermal Therapeutic System (TTS)

  • Πρόκειται για το διαδερμικό θεραπευτικό σύστημα Clonidine-TTS το πρώτο και μοναδικό αντιυπερτασικό, που προσφέρει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης με εφαρμογή μόλις μια φορά την εβδομάδα. Το patch κλονιδίνης της Johnson το οποίο είχε αποκτήσει ο Τηλέμαχος Λαβίδας από τη Boehringer Ingelheim για να το προωθήσει στις αγορές πλην των ΗΠΑ, αναμένεται να ξεκινήσει μερικώς από το 2025 και κανονικά από το 2026. Μόνο στην Ευρώπη, η αγορά των φαρμάκων που αφορά στους ανθεκτικούς υπερτασικούς – όπου απευθύνεται το Clonidine TTS - φθάνει τα €900 εκατ.

Η συνεργασία με τη Zentiva

  • Η Lavipharm έχει συνάψει από το 2020 μια στρατηγική, αποκλειστική και μακροχρόνια συνεργασία με τη Zentiva, την κορυφαία παγκόσμια κατασκευάστρια γενόσημων φαρμάκων. Η Lavipharm έχει ήδη λανσάρει μέσω αυτής της συνεργασίας 11 φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ εντός της επόμενης τριετίας θα ακολουθήσουν ακόμη 20. Μέχρι το 2026 εκτιμάται ότι η συνεργασία αυτή θα προσφέρει στον τζίρο της Lavipharm περίπου €18,5 εκατ.

Οι σειρές προϊόντων της Lavipharm (R&D)

  • Ο όμιλος Lavipharm προγραμματίζει να λανσάρει 6 νέες σειρές φαρμακευτικών προϊόντων μέχρι το 2026.

►Διαβάστε και: Ταμείο Ανάκαμψης: Προχωρούν επενδύσεις €116,67 εκατ. στον αγροδιατροφικό τομέα

Η αγορά της κάνναβης - Συνεργασία με τη TIKUN Europe

Τον Νοέμβριο του 2022, η Lavipharm υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την TIKUN Europe, την κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Lavipharm θα αναλάβει την εμπορική διανομή των νέων προϊόντων της TIKUN – μαζί με την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ η οποία θα προωθήσει τα ίδια προϊόντα με άλλο όνομα - τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά εντός του 2023 και για περίοδο πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσης.

Αφορούν τελικά προϊόντα ιατρικής κάνναβης που θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα και τα νέα, εξειδικευμένα προϊόντα συμπληρώματος διατροφής κανναβιδιόλης /CBD που θα παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στη Γαλλία.

Ενδεικτικά της μεγάλης ευκαιρίας που δίνει αυτή η αγορά στη Lavipharm είναι τα στοιχεία μιας κοντινής στην Ελλάδα αγοράς σε δημογραφικό επίπεδο αλλά και σε θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, του Ισραήλ, όπου ο τζίρος της ανέρχεται ήδη σε €350 εκατ.

Η αποτυχημένη επένδυση στις ΗΠΑ και η κρίση φαρμάκου στην Ελλάδα

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Lavipharm στο παρελθόν, ο κ. Λαβίδας υπογράμμισε ότι "στα τέλη του ’90 με αρχές του 2000 δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μία πολύ φιλόδοξη επένδυση στις ΗΠΑ η οποία απέτυχε την τελευταία στιγμή.

Ακολούθησε η μεγάλη κρίση στον κλάδο του φαρμάκου με μεγάλες μειώσεις στις τιμές, οι οποίες οδήγησαν το business από τα €6 δισ. ετησίως στο €1,8 δισ

Συμπλήρωσε ότι «πριν από 10 χρόνια η καθαρή μας θέση γύρισε αρνητική αφού αποφασίσαμε να σβήσουμε την επένδυση των ΗΠΑ και όλο αυτό το διάστημα προσπαθούσαμε να επιβιώσουμε. Το 2016 ο πατέρας μου μάζεψε όλη την οικογένεια και είπε ότι είτε θα σώσουμε την εταιρεία ή θα την οδηγήσουμε στα βράχια. Τότε αποφάσισε η οικογένειά μας με δικά της χρήματα και προσωπικές εγγυήσεις – προσημειώσαμε όλη μας την περιουσία – προκειμένου να μας δώσουν λίγο χώρο οι τράπεζες για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το business».

►Διαβάστε και: Moda Bagno: Μύκονος, τουρισμός και οικοδομή οδηγούν τον τζίρο σε ιστορικά υψηλά

Ανασυγκρότηση

Η μεγάλη αλλαγή έγινε το 2019 με την έλευση του Παναγιώτη Γιαννουλέα, COO & country manager της Lavipharm, ενώ ακολούθησε ανασυγκρότηση της εταιρείας με σημαντικές αλλαγές:

  • Στους ανθρώπους: Χαρακτηριστικά άλλαξε 13 από τους 18 ανθρώπους που συμμετείχαν στο management team, ενώ έγιναν αλλαγές στο τμήμα πωλήσεων με ανθρώπους που γνωρίζουν τα νέα συστήματα. Μάλιστα το πλάνο της διοίκησης μέχρι το 2026 προβλέπει τις προσλήψεις 34 ατόμων στις πωλήσεις, 10 στη διοίκηση και 85 στο εργοστάσιο.
  • Στο μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας, το οποίο μέχρι τότε ήταν καθετοποιημένο και πλέον έγινε κάνοντας focus σε συγκεκριμένους τομείς όπου είναι δυνατή η εταιρεία.

Αύξησε 50% το μερίδιο αγοράς της

Τα αποτελέσματα ήταν ορατά καθώς η Lavipharm αναπτύχθηκε την περίοδο 2019-2021 με ρυθμούς 23% όταν η αγορά «έτρεχε» μόλις με 2,5%.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλέα, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στην ελληνική φαρμακευτική αγορά κατά 50%, στο 0,75% από το 0,50%, με τον πρώτο παίκτη να κατέχει μερίδιο κάτω του 8%. Συνολικά βρίσκεται στην 36η θέση επί συνόλου περίπου 400 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά.

►Διαβάστε και: ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Ο Dr Ευάγγελος Σπανός την πήγε στην κορυφή - Ο διάδοχός του την επεκτείνει

Τα οφέλη της ΑΜΚ

Η τελευταία κίνηση αφορούσε την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, καθώς με τη συμβολή του Βασίλη Μπαλούμη, CFO της Lavipharm αλλά και κυρίως και με την Amvrosia Capital που ανέλαβε ανάδοχος της έκδοσης, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει το 88,42% των κεφαλαίων που αναζητούσε, δηλαδή €51,286 εκατ.

Με αυτά τα χρήματα η εταιρεία θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της (σε εξοπλισμό στο εργοστάσιο για αύξηση του capacity και σε R&D), ενώ πλέον θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα (όπως π.χ. στο Ταμείο Ανάκαμψης) όπως έχουν οι ανταγωνιστές της, αφού κατάφερε να γυρίσει θετική την καθαρή της θέση, βγαίνοντας παράλληλα και από το καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Σχετικά με τη μερισματική πολιτική, τα στελέχη της Lavipharm τόνισαν ότι μετά από την χρήση του 2006 η οποία ήταν η τελευταία για την οποία η εισηγμένη έδωσε μέρισμα, είναι πιθανόν το 2024 να αποφασίσει και πάλι τη διανομή μερίσματος για τη φετινή χρήση – εφόσον όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού – αν και επισημάνθηκε ότι μπορεί να αποφασιστεί τα κέρδη να κατευθυνθούν προς την υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων της φαρμακευτικής.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ