Νέα
  • ΓΔ: 1424.35 +0.14%
  • Τζίρος: 109,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Ο Dr Ευάγγελος Σπανός την πήγε στην κορυφή - Ο διάδοχός του την επεκτείνει

Στις 23/9/1980 ιδρύεται από τον ιατρό-βιοχημικό Dr. Ευάγγελο Σπανό, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με έδρα την Βασιλίσσης Σοφίας 60 στην Αθήνα.

Το 1986 δημιουργεί το πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στην Ευρώπη. Ως διαγνωστικό εργαστήριο διενεργούσε πρωτοποριακές στον ελληνικό χώρο εξετάσεις με πλεονέκτημα την εισαγωγή ραδιοϊσοτόπων στον προσδιορισμό των ορμονών.

Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση της ΒΙΟΑΤΡΙΚΗΣ, στις 18/4/2020, ο Ευάγγελος Σπανός φεύγει από τη ζωή, νικημένος από τον Covid-19, μετά από άνιση μάχη λίγων εβδομάδων.

Η ιστορία του ομίλου συνεχίζεται με τον διάδοχο του Ευάγγελου Σπανού στο “τιμόνι”, τον Γιώργο Σπανό, ο οποίος ανέλαβε την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με έναν ενοποιημένο κύκλο εργασιών (το 2019) στα επίπεδα των €133,4 εκατ. και πλέον ξεπερνάει τα €200 εκατ.

Σήμερα η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με 70 αυτόνομα Διαγνωστικά Κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται περισσότερες από 3.000.000 επισκέψεις το χρόνο.

Ο όμιλος ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ διαθέτει επίσης δυο κλινικές, την Βιοκλινική Αθηνών και την Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, οι οποίες αποτελούν πρότυπα σύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων υψηλής ποιότητας, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών και 7 Οδοντιατρικές Μονάδες (σε Αθήνα, Άλιμο, Καλλιθέα, Κηφισιά, Περιστέρι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά).

Ο Όμιλος συνεργάζεται με περισσότερες από 400 ιδιωτικές εταιρείες, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και με όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Ολοκλήρωση της συγχώνευσης

Σημειώνεται ότι στις 3 Ιουνίου του 2021 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών «Βιοκλινική Πειραιά» και «Βιοαναλυτική Απεικόνιση» από την μητρική.

Η Βιοκλινική Πειραιά μέσα στο 2022 μετασχηματίστηκε σε πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο με πλήρη αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και διαγνωστικών υπηρεσιών, ενώ η Βιοαναλυτική Απεικόνιση λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2021 ως μονάδα υγείας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ συμπληρώνοντας το δίκτυο υποκαταστημάτων στα βόρεια προάστια.
Τέλος, στις 30 Μαρτίου του 2021 συστήθηκε η εταιρεία «Bioatriki Derma».

ΑΜΚ €4 εκατ. στην BIO BIOMED

Αναφορικά με τις κινήσεις της φετινής χρονιάς, στις 27 Iουλίου 2022 η εταιρεία προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €4 εκατ. στην κατά 100% θυγατρική της εταιρεία στην Κύπρο ΒΙΟ BIOMED International Ltd με σκοπό:

  • την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα
  • την εξόφληση υπαρχόντων δανείων
  • την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
  • την κάλυψη τρεχόντων εξόδων που απαιτούνται για την λειτουργία της εταιρείας
  • για επιχειρηματικούς σκοπούς, όπως την εξαγορά της «ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» στην Κύπρο

Εξαγορά 40% στη Σουηδία

Ακόμη η εταιρεία προέβη στην εξαγορά του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της συνδεδεμένης εταιρείας Crossbordermedcare Europe A.B. με έδρα την Σουηδία.

Σημειώνεται ότι το συμφωνητικό μεταβίβασης μετοχών είχε υπογραφεί στις 22 Μαρτίου. Παράλληλα, η εταιρεία εντός του 2022 προέβη στην ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Θεσσαλονίκη, επί της οδού Ερμού.

Νέες καινοτόμες υπηρεσίες

Σχετικά με την πορεία των οικονομικών μεγεθών, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί στα επίπεδα του 2021.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία οικονομική έκθεση, η εταιρεία είναι αισιόδοξη για την μελλοντική της πορεία όμως είναι αδύνατον να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην εγχώρια και διεθνή αγορά λόγω συνέχισης της πανδημίας του ιού COVID-19 αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα μεγεθύνοντας την ενεργειακή κρίση και οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα, γεγονότα που έχουν σημαντική επίδραση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Σπανός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, «η εταιρεία, ως ηγέτιδα στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση και εκμετάλλευση νέων ευκαιριών έστω μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα και θα προσπαθήσει να αναπτύξει νέες καινoτόμες υπηρεσίες τις οποίες θα προωθήσει μέσα από νέα κανάλια διανομής».

Τον περασμένο μήνα, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και η Siemens Healthineers  ανακοίνωσαν μια από τις μεγαλύτερες συνεργασίες που έχουν υπάρξει ποτέ στον κλάδο των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “η 10ετής στρατηγική συνεργασία σηματοδοτεί την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα έργα Πληροφορικής της Υγείας στη Ζώνη της Νότιας Ευρώπης, ενώ δρομολογεί σημαντικά έργα και επενδύσεις που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αξιοποιώντας τη νέα ιατρική – διαγνωστική τεχνολογία και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία”.

Ανάπτυξη 29% το 2021

Αναφορικά με την περασμένη χρονιά, ο κύκλος εργασιών του Oμίλου Βιοιατρικής παρουσίασε αύξηση 29% σε σχέση με το 2020 φθάνοντας τα €210,62 εκατ., ενώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών για rebate & clawback ( ποσού €46,1 εκατ.) οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε €164,52 εκατ.  Παράλληλα ο όμιλος γύρισε σε κερδοφορία από την ζημιογόνα χρήση του 2020, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε €13,72 εκατ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, το μετοχικό portfolio της εταιρείας.

Η Βιοϊατρική στο τέλος του 2021 κατείχε μετοχές αξίας €6,33 εκατ., περίπου ίδια με την αξία κτήσης τους (€6,39 εκατ.).

Τη μεγαλύτερη θέση στο χαρτοφυλάκιό της έχει η Cenergy Holdings (€1,3 εκατ.) και ακολουθούν Ελλάκτωρ (€817 χιλ.) και ΑΔΜΗΕ (€592 χιλ.).

Αξίζει να αναφερθεί η κατοχή εταιρικών ομολόγων όπως π.χ. των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Motor Oil αλλά και της….BMW.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ