Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γάλα: Συνεχίζουν το ράλι οι τιμές στο πρόβειο - Πρώτες μειώσεις στο αγελαδινό

Πηγή: Pixabay

Νέες ανατιμήσεις αναμένονται και φέτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς οι τιμές του πρόβειου γάλακτος συνεχίζουν την… ανιούσα. Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες στην «Η», το μέλος ΔΣ του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Στέλιος Σαράντης, αφού τόνισε ότι το 2022 έγιναν μικρότερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν πολύ τα ήδη πιεσμένα από τις πληθωριστικές πιέσεις ελληνικά νοικοκυριά, φέτος είναι αναπόφευκτες και νέες ανατιμήσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "στο πρόβειο γάλα, οι τιμές που αγοράζουμε, από τα επίπεδα των €1,25 - €1,27/ κιλό το 2021, ανέβηκαν στο €1,67".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρόσφατες δηλώσεις σε τηλεοπτικό κανάλι του προέδρου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλου Σατολιά, ο οποίος τόνισε ότι "όσο το κόστος της εκτροφής των ζώων παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, θα βλέπουμε αυξημένες τιμές στο γάλα και κατά συνέπεια αυξημένες τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα".

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, αφού σημείωσε ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής είναι απόρροια της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές, της ενέργειας και των καυσίμων, υπογράμμισε: "Μην περιμένουμε μειώσεις στις τιμές του γάλακτος, αν δεν γίνει μείωση στο κόστος της εκτροφής".

Πρόβειο γάλα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στη χώρα μας, συγκριτικά με το 2019 έχει αυξηθεί κατά 52,5%. Μόνο πέρυσι η τιμή ανέβηκε σε ποσοστό 27,12%.

Μεταβολή στη μέση τιμή

  • 2022: 27,12%
  • 2021: 12,85%
  • 2020: 2,29%

Ψηλά οι εξαγωγές - Μειωμένη η εσωτερική ζήτηση

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι οι εξαγωγές της φέτας είναι αυτές που δίνουν τον τόνο στη ζήτηση, δικαιολογώντας τις σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με αυτές του 2019. Ωστόσο, με την εγχώρια κατανάλωση φέτας να συνεχίζει να υποχωρεί σε σημαντικά ποσοστά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών και στο πρόβειο γάλα.

Εξαγωγές φέτας

Αγελαδινό γάλα

Σε ό,τι αφορά το αγελαδινό γάλα, πάντως, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), εξέφρασε την ανησυχία του για το υψηλό κόστος παραγωγής και κυρίως για το κόστος ζωοτροφών και ενέργειας, δίνοντας έμφαση σε μία τάση μείωσης των τιμών παραγωγού γάλακτος και κρέατος, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΣΕΚ, κάποιες μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές που αγοράζουν το αγελαδινό γάλα, το οποίο θυμίζουμε ότι είχε αυξηθεί πέρυσι κατά μέσο όρο 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ Τάκη Πεβερέτο, στο πρόβειο γάλα η μέση τιμή παραγωγού είναι γύρω στο €1,50/κιλό, στο κατσικίσιο είναι περίπου στο €1 και στο αγελαδινό περίπου στα €0,55. Υπογράμμισε ότι οι παραγωγοί πιέζονται και από τις μειώσεις που έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στο αγελαδινό γάλα, που ανέρχονται σε €0,01, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι το επόμενο διάστημα μπορεί οι μειώσεις αυτές να φθάσουν μέχρι και €0,05.

Συρρίκνωση του τομέα

Πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος της τιμής που διαμορφώνεται στο αγελαδινό είναι στο όριο και κάτω του κόστους παραγωγής και το ίδιο συμβαίνει και στην αιγοπροβατοτροφία, όπου το κόστος παραγωγής είναι €1,64/κιλό”.

Ο τομέας αυτός έχει συρρικνωθεί τόσο σε επίπεδο παραγωγών - καθώς από 2.300 το 2021, έμειναν 1.900 το 2022 λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής - όσο σε ζωικό κεφάλαιο, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά, με πάνω από 10.000 παραγωγικά ζώα να έχουν οδηγηθεί σε σφαγή, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να τα συντηρήσουν.

Σε… ισορροπία οι τιμές

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των βιομηχανιών υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε μία περίοδο στασιμότητας, κατά την οποία καταγράφεται μια ισορροπία μεταξύ αυξήσεων και μειώσεων τιμών στο αγελαδινό αλλά και στο πρόβειο γάλα, ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε η κάθε εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ