Νέα
  • ΓΔ: 897.01 -1.47%
  • Τζίρος: 249,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΥΠΕΝ: Το σχέδιο για πράσινη και ανταγωνιστική ενέργεια στη βιομηχανία

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πηγή: Pixabay

Η έμφαση στην καινοτομία και την πράσινη ενέργεια, η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας και η προώθηση των διμερών συμβολαίων παραγωγών ΑΠΕ-βιομηχανίας ως λύση στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, είναι το στίγμα του νέου υπουργού Ενέργειας σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Στόχος του υπουργείου για τη βιομηχανία είναι να τροφοδοτείται με ενέργεια που θα είναι 100% πράσινη και ανταγωνιστική. Όπως ειπώθηκε αυτό θα γίνει μέσω των διμερών συμβολαίων ενώ εξετάζονται και ειδικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική  παραγωγή και μεταποίηση για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Εφόσον τα μέτρα σχεδιαστούν, και εφόσον εξασφαλιστεί η συμφωνία όλων των πλευρών και των θεσμών, ο στόχος είναι να φέρουν για τους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τιμές εξίσου ανταγωνιστικές με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Για το ΥΠΕΝ, η διαπραγμάτευση ΔΕΗ-βιομηχανίας Υψηλής Τάσης δεν αφορά το υπουργείο, το οποίο με άλλους τρόπους επιδιώκει να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ανάγκες και Προτεραιότητες

Στη σημερινή συγκυρία το υπουργείο έχει καταγράψει κάποιες σημαντικές ανάγκες στις οποίες και δίνει προτεραιότητα.

Η ανάγκη αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου, τόσο της διανομής όσο και της μεταφοράς έγινε πρόσφατα αισθητή, με το μπλακάουτ πριν λίγες ημέρες. Για τη διανομή μελετώνται παρεμβάσεις για περισσότερη ευελιξία στο διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τη γρηγορότερη αναβάθμιση του δικτύου. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προωθείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς τόσο για την υποδοχή περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο όσο και στον άξονα της ταχείας διασύνδεσης του ελληνικού συστήματος με γειτονικές χώρες.

Η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος, είναι επίσης αναγκαία και γι αυτό προωθείται η ταχεία εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για ΑΠΕ

Σημαντική για τον υπουργό είναι και η θωράκιση του συστήματος με μονάδες βάσης, ανάγκη που θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από μονάδες φυσικού αερίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο. Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση υποδομών ασφάλειας και επάρκειας για φυσικό αέριο, τόσο για την ηλεκτροπαραγωγή όσο και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για έργα όπως το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, διεθνή έργα αναβάθμισης και η υπόγεια αποθήκη αερίου της Καβάλας

Η προώθηση των διμερών συμβολαίων παραγωγών από ΑΠΕ και καταναλωτών ή βιομηχανίας πρόκειται να δώσει λύσεις στο ενεργειακό κόστος. Τα πρώτα διμερή συμβόλαια θα τα δούμε από το 2021 και περισσότερα από το 2022. Ο μηχανισμός διμερών συμβολαίων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών

Η ενεργειακή αποδοτικότητα, είναι ένας σημαντικός στόχος και σε αυτόν εντάσσεται και το εξοικονομώ. Ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα. Με την εισαγωγή κριτηρίων για την αξιολόγηση της υπαγωγής στο πρόγραμμα, όπως οι βαθμοί βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, οι βαθμοημέρες (πόσες ημέρες έχει κρύο ή ζέστη σε μία περιοχή) και τα εισοδηματικά κριτήρια των ωφελουμένων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ