Νέα
 • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
 • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΧΡΩΠΕΙ: Ξανά σε τροχιά υλοποίησης η Πολιτεία Καινοτομίας στην οδό Πειραιώς

Σε επαναδημοπράτηση έβγαλε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σημαντικό έργο-ΣΔΙΤ για την Πολιτεία Καινοτομίας στην οδό Πειραιώς.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός ματαιώθηκε λόγω μεταβολής των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάθεσης του έργου.  Επαναπροκηρύχθηκε αμέσως ανοικτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός με τη δυνατότητα αξιοποίησης πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δημοπράτηση του έργου θα ενεργοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2023. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

►Διαβάστε επίσης: ΧΡΩΠΕΙ: Ετσι θα μεταμορφωθεί σε Πολιτεία Καινοτομίας - 4 σχήματα στο διαγωνισμό

Στην οδό Πειραιώς για 45 χρόνια

Η Πολιτεία Καινοτομίας θα κατασκευαστεί στο ακίνητο των παλαιών εγκαταστάσεων της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς διότι εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση όχι μόνο από το κέντρο του Πειραιά αλλά και από το κέντρο της Αθήνας.

Το ακίνητο καταλαμβάνει συνολική εδαφική έκταση 17.893 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται  βιομηχανικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων.

Η διάρκεια της Σύμπραξης έχει υπολογιστεί σε 540 μήνες (45 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα χρόνια θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα την περίοδο λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης.

Κόμβος καινοτομίας

Είναι το πρώτο έργο του είδους του στην Ελλάδα και με την υλοποίηση του θα δώσει την ευκαιρία σε νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει την δραστηριότητα τους. Αναθέτουσα αρχή του ΥΠΑΝΕΠ είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός ΑΝΕΠ, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως το συγκεκριμένο έργο αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του υπουργείου στο πλαίσιο της στρατηγικής μας προτεραιότητας για ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΑΝΕΠ, Χρίστος Δήμας, σημείωσε πως στόχος είναι να μετατραπούν 18 στρέμματα του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ σε κόμβο Καινοτομίας όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

►Διαβάστε επίσης: Πολιτεία Καινοτομίας: Μάχη γιγάντων για τη μεταμόρφωση της ΧΡΩΠΕΙ

Ένα ιδιαίτερο έργο για την προώθηση των νέων ιδεών

Πιο συγκεκριμένα σκοπός του Έργου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, στα πρότυπα που έχουν ήδη υιοθετηθεί επιτυχημένα σε πολλά διεθνή επιχειρηματικά κέντρα.

Το Κέντρο Καινοτομίας θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης του οικοσυστήματος της περιοχής, καθώς μέσω ενός δυναμικού και καινοτόμου συνδυασμού πολιτικών, ποιοτικού χώρου και κατάλληλα διαμορφωμένων εγκαταστάσεων, προγραμμάτων, και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, σκοπεύει:

Στη φιλοξενία σημαντικού αριθμού Νεοφυών Επιχειρήσεων, Τεχνοβλαστών, καινοτόμων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων Καινοτομίας.

 • Στη διαχείριση της ροής της γνώσης και της τεχνολογίας μεταξύ ερευνητικών φορέων, πανεπιστημίων και εταιρειών.
 • Στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ εταιρειών, επιχειρηματιών και επιστημόνων.
 • Στη δημιουργία περιβάλλοντος που ενισχύει την κουλτούρα της Καινοτομίας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της ποιότητας.
 • Στη δημιουργία χώρων για τη διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων για την Καινοτομία, καθώς και στην προσφορά υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας.
 • Στη διευκόλυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων μέσω μηχανισμών επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης, της δημιουργίας Τεχνοβλαστών και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 • Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων και των Τεχνοβλαστών, σε φορείς και εργαλεία χρηματοδότησης.
 • Στον σχεδιασμό και στην προώθηση προγραμμάτων ενίσχυσης της Καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με φορείς της αγοράς.
 • Στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και Καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.
 • Στη διασύνδεση και δραστηριοποίηση τόσο στο ευρωπαϊκό δίκτυο κέντρων και φορέων Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (EU|BIC) όσο και στο παγκόσμιο δίκτυο κέντρων καινοτομίας (IASP) που συγκεντρώνουν χιλιάδες καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας τη διεθνοποίηση των εταιρειών που φιλοξενούνται.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ