Νέα
 • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
 • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομιλος Καστελόριζο: Το νέο Μezze, οι ελλείψεις σε προσωπικό και η δυσκολία απαλλαγής από τα… λέπια

Αντώνης Σταύρου, διευθύνων σύμβουλος Ομίλου Καστελόριζο

Μεγάλες δυσκολίες εύρεσης προσωπικού αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Καστελλόριζο, Αντώνης Σταύρου, με αφορμή την παρουσίαση του 15ου καταστήματος, του Mezze Athens στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για τις ανάγκες των εστιατορίων του, ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό, με τις απολαβές να κινούνται κατά μέσο όρο στα €1.000, ωστόσο, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανεύρεση προσωπικού - από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι και λαντζέρηδες - γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών.

Παράλληλα, στάθηκε στη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «τα κόστη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα - δηλαδή κατά €4,5 εκατ.», ενώ πρόσθεσε ότι «η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις, της τάξεως του 10%. Από το 2009 κιόλας, όπου είχα δει την κρίση να…έρχεται, φρόντισα να αναδιαμορφώσω τα μενού στα εστιατόρια του ομίλου, ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές οικονομικές στους πελάτες μας».

Παραδέχθηκε βέβαια ότι «μας βοήθησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, όπως είναι π.χ. η επιδότηση στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η μείωση του ΦΠΑ, η οποία θέλουμε να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να έχουν παράπονο».

Σημαντική αύξηση μεγεθών

Σχετικά με την πορεία του ομίλου Καστελλόριζο, ο κ. Σταύρου υπογράμμισε ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο €15,2 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου και €3 εκατ. που αφορά στη δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας).

Δηλαδή, περίπου €6 εκατ. υψηλότερα από το 2021 και €3 εκατ. από το 2019, Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός μεν στην σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, αφετέρου στις ανατιμήσεις.

Παράλληλα, παρά τη σημαντική αύξηση στο κόστος λειτουργίας, η περυσινή χρονιά έκλεισε για τον όμιλο με κέρδη προ φόρων άνω του €1 εκατ.

Μezze Athens

Αναφορικά με το Mezze Athens, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 12 Ιανουαρίου, η διοίκηση είχε στόχο να μεταφέρει το πετυχημένο concept του Mezze Γλυφάδας - που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής - στο κέντρο της Αθήνας (στην οδό Μητροπόλεως), στοχεύοντας στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τουριστών που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ενοίκιο του καταστήματος ανέρχεται στα €9.500, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σταύρου κινείται σε λογικά επίπεδα σε σχέση με την περιοχή. Το Mezze Athens Town - για το οποίο επενδύθηκαν περίπου €200 χιλ. όπως επισήμανε ο Κώστας Παπαθεοδώρου που θα "τρέχει" το συγκεκριμένο κατάστημα μαζί με την σύζυγό του Μαρία Σταύρου - μπορεί να εξυπηρετήσει έως 150-170 άτομα.

Το μενού του εστιατορίου είναι κατά 70% περίπου αντίστοιχο αυτού της Γλυφάδας, ωστόσο έχουν προστεθεί και κάποια πιάτα ημέρας (όπως π.χ. μουσακάς ή μακαρόνια με κιμά) τα οποία στοχεύουν περισσότερο στους τουρίστες. Άλλη μία διαφορά σε σχέση με το πρώτο Μezze είναι ότι λειτουργεί και τις πρωινές ώρες, 08:00-12:00, σερβίροντας πρωινό (με ελληνικές πρώτες ύλες) με καφέ, χυμούς και διάφορα ροφήματα. Μάλιστα, στα πλάνα της εταιρείας είναι να προχωρήσει σε συνεργασίες με ξενοδοχεία της περιοχής.

Kastelorizo Group (καταστήματα)

 • Καστελόριζο, Κηφισιά
 • Καστελόριζο, Βάρκιζα
 • Ορίζοντες, Λυκαβηττός
 • Όμικρον, Κηφισιά
 • Ρακί Μεζέ, Καλλιθέα
 • K-Grill, Καλλιθέα
 • Μezze, Γλυφάδα
 • Ramino, Γλυφάδα
 • K-Grill, Βούλα
 • Ζουμπουρλού, Ψυρρή
 • Omnivore, Πλ. Αγίας Ειρήνης
 • K-Grill, Πειραιάς
 • Cup or What, Γλυφάδα
 • K-Grill, Κηφισιά
 • Mezze Athens, Αθήνα

Σημειώνεται ότι σε ορισμένα καταστήματα του ομίλου, όπως τα KGrill, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών παραγγελιών, πραγματοποιείται περίπου το 30%-40% του τζίρου τους.

Δεν θα πει…όχι σε νέες ευκαιρίες

Αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση του ομίλου, ο κ. Σταύρου σημείωσε με έμφαση ότι «δεν θα πούμε όχι σε…ευκαιρίες», προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση του Mezze Athens, δεν ήταν το Καστελόριζο που έψαχνε χώρους στο κέντρο.

Αντίθετα, κάποιοι σύμβουλοι ακινήτων τους υπέδειξαν ως ευκαιρία τον συγκεκριμένο χώρο που στέγαζε παλιότερα - μεταξύ άλλων - και το γνωστό κεμπαμπτζίδικο “Μπαρμπαδήμο”, με τελευταίο… ένοικο το ιταλικό εστιατόριο Νobucco, το οποίο δεν κατάφερε να κλείσει 1,5 χρόνο λειτουργίας.

Συζητήσεις έχει κάνει η διοίκηση του ομίλου και για παρουσία στο Ελληνικό, ενώ γενικότερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα θα δώσει έμφαση στην ανακαίνιση του καταστήματος της Βάρκιζας.

Αναφορικά, τέλος, με την δραστηριότητα του ομίλου στην ιχθυοκαλλιέργεια ο κ. Σταύρου επισήμανε ότι αποτελεί έναν τομέα από τον οποίο εξακολουθεί να θέλει να αποχωρήσει με σκοπό να δώσει έμφαση στην εστίαση.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι “εδώ και χρόνια θέλω να απαλλαχθώ από τα… λέπια, αλλά δεν μπορώ”. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει η μονάδα στη Σητεία, στην Κρήτη όπου είναι πολύ μακριά, καθώς οι άλλες δύο μονάδες σε Σούνιο και Μέγαρα λειτουργούν καλύτερα.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτει μέρος των αναγκών του ομίλου, ενώ κυρίως διατίθενται στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, στην ιχθυόσκαλα και στην Avramar.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ