Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί Carlsberg και Pepsico μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους στην Ελλάδα

Τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ελληνική βιομηχανία ποτών επιβεβαίωσαν οι τελευταίες κινήσεις πολυεθνικών κολοσσών, του μεγέθους της Pepsico και της Carlsberg, να μεταφέρουν την παραγωγή ορισμένων προϊόντων τους στην Ελλάδα.

Οπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε από τα τέλη Ιανουαρίου η παραγωγή του brand Carlsberg στη μονάδα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, στη Σίνδο και πιο συγκεκριμένα σε κουτί των 330 ml. και των 500 ml., καθώς και σε όλους τους τύπους βαρελιών (Draught Master Flex & Modular και μεταλλικό keg).

Η έναρξη της παραγωγής της μπύρας Carlsberg στη Σίνδο, σηματοδοτεί και μία μεγαλύτερη ενεργοποίηση του brand-ναυαρχίδα του ομίλου στην ελληνική αγορά, καθώς το προϊόν θα κυκλοφορήσει εκ νέου και σε κουτί στη χώρα μας μετά από αρκετά χρόνια.

Το πλάνο της «μαμάς»

Σύμφωνα με πηγές με γνώση, η κίνηση αυτή περιλαμβάνεται στο στρατηγικό πλάνο που χάραξε η «μαμά» εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, τη σημαντική αύξηση του κόστους σε ενέργεια και πρώτες ύλες και τις ανάγκες κάθε χώρας.

►Διαβάστε επίσης: PepsiCo: Τα...ντεσού του deal που έδωσε στην ΕΨΑ την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ

Παράλληλα πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη, ως συνέχεια των σημαντικών επενδύσεων που έχει υλοποιήσει η Ολυμπιακή Ζυθοποιία τα τελευταία χρόνια, όπου μόνο για την περίοδο 2018-2021 ξεπέρασαν τα 26 εκατ. ευρώ και ειδικά στο εργοστάσιο της Σίνδου. Θυμίζουμε ότι το 2017 είχε ολοκληρωθεί μια επένδυση ύψους 3,2 εκατ. εγκαθιστώντας την πρωτοποριακή, παγκοσμίως πατενταρισμένη καινοτομία DraughtMaster, για τη διάθεση των brands Mythos, Fix, Fix Dark και Κaiser σε 20λιτρα βαρέλια pet.

Hub η Σίνδος

Μετά και την τελευταία απόφαση του ομίλου Carlsberg, η παραγωγική μονάδα της Σίνδου, εξελίσσεται πλέον σε ένα παραγωγικό και εξαγωγικό hub, με μεγάλες προοπτικές και κατ’ επέκταση νέο πλάνο επενδύσεων ως προς τη διαχείριση περισσότερων πρώτων υλών και υλικών παραγωγής. Και γίνεται λόγος για hub μιας και η μονάδα αυτή δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς στα νεοπαραγόμενα προϊόντα της Carlsberg, αλλά και αυτές άλλων αγορών του ομίλου, που δεν διαθέτουν τοπική παραγωγή, μεταξύ των οποίων είναι οι αγορές της Νότιας Αμερικής, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το αρχικό πλάνο παραγωγής για το brand Carlsberg θα αφορά σε 100.000 εκατόλιτρα, ωστόσο πρόκειται για ένα δοκιμαστικό πλάνο το οποίο θα τροποποιηθεί ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει.

Η δυναμικότητα της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Θυμίζουμε ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει 2 ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής, σε Σίνδο και Ριτσώνα, δυναμικότητας 2,1 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, όπου παράγονται σήμερα 11 προϊόντα: FIX Hellas, FIX Dark, FIX Άνευ, Μythos, Mythos Radler, Mythos Ice, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, Τuborg Tonic Water και η σειρά των mixers Tuborg Lemon / Lime-Green Tea / Pineapple-Lime & Spearmint / Pink Grapefruit-Blood Orange.

Επίσης η εταιρεία αξιοποιεί ένα εκτενές δίκτυο συνεργατών, προμηθευτών και σημείων πώλησης, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με παρουσία σε σχεδόν 40 χώρες και στις 5 ηπείρους.. Παράλληλα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία εισάγει και διανέμει στη χώρα μας διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες, όπως: τη δανέζικη Carlsberg, τις ιρλανδικές μπύρες Guinness και Kilkenny, τη βέλγικη Grimbergen, τη βαυαρικής προέλευσης weissbier Schneider Weisse και τον ανθρακούχο μηλίτη Somersby. 

►Διαβάστε επίσης: PepsiCo Hellas: Συνεργασία με ΕΨΑ - Επαναπατρίζει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ

Στην ΕΨΑ η παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ

Μία μέρα νωρίτερα η PepsiCo Hellas αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή των αναψυκτικών ΗΒΗ (αφορά τη συσκευασία κουτιών αλουμινίου) στην Ελλάδα, τα οποία και θα συσκευάζονται πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στον Βόλο, από την άνοιξη του 2023.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ (νέες ανανεωμένες συσκευασίες) καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με νέα γεύση πιο κοντά στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η διοίκηση της PepsiCo Hellas έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εν μέσω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η τεράστια ενεργειακή κρίση, υλοποιούνται επενδυτικές κινήσεις που προωθούν την εγχώρια ανάπτυξη και την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας και σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ψήφος εμπιστοσύνης της Pepsico στις ποιοτικές ελληνικές μονάδες

Ειδικότερα η θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού είχε εντοπίσει εδώ και χρόνια τις υψηλές δυνατότητες που έχουν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της ΕΨΑ, χάρη και στις επενδύσεις που έχει προχωρήσει η βολιώτικη βιομηχανία σε σύγχρονο εξοπλισμό. Όπως ανέφερε και στην Ημερησία ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος ,«είμαστε πολύ περήφανοι που μία πολυεθνική εταιρεία, όπως η Pepsico, εμπιστεύτηκε την ΕΨΑ για την παραγωγή των αναψυκτικών HBH, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξιοπιστία και την ποιότητα των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων».

Μολονότι δεν θέλησε να αναφερθεί στον όγκο που θα παράγει η ΕΨΑ για λογαριασμό της PepsiCo για λόγους εμπιστευτικότητας, εντούτοις εξήγησε ότι υπάρχει μια συμφωνία για συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία όμως δεν θα φτάσει στο full capacity την παραγωγική δυναμική, ούτε κατά τη διάρκεια των μηνών που παραδοσιακά η ζήτηση για αναψυκτικά κινείται σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η γραμμή εμφιάλωσης της ΕΨΑ σε full capacity, μπορεί να παράξει 14.000 κουτιά την ώρα, ενώ υποστηρίζεται από δύο βάρδιες

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ