Νέα
  • ΓΔ: 1172.19 +0.32%
  • Τζίρος: 64,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΕΚΠΥ: Επιμένει στο αίτημα για συγκρότηση υφυπουργείου για την αμυντική βιομηχανία

Τα 40 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού (Πολεμικού) Υλικού (ΣΕΚΠΥ) με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας χθες στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το φλουρί της πίτας έπεσε στο κομμάτι για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Την στήριξή τους στον ΣΕΚΠΥ και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία εξέφρασαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς (μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος) και ο παριστάμενος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Τάσος Ροζολής επανέλαβε την ανάγκη «για την δημιουργία κυβερνητικού φορέα σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας ή Υφυπουργείου, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες χώρες, που με το κατάλληλο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, θα καταστρώσει τη στρατηγική και θα ορίσει το θεσμικό πλαίσιο για να επιτύχει την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ)».

«Χωρίς θεσμικό πλαίσιο δεν κάνουμε βήματα εμπρός. Είναι κατανοητή λόγω πίεσης χρόνου και κρισιμότητας των εξοπλιστικών η σημερινή διαδικασία, αλλά δεν μπορεί επ'απειρον για κάθε νέα προμήθεια να ψηφίζεται και ένας νέος νόμος. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», παρατήρησε.

Ο κ. Ροζολής σχολίασε ότι «πολλοί εκτός αλλά δυστυχώς και εντός της ΕΑΒΙ μας θεωρούσαν αιθεροβάμονες όταν αναφέραμε συγκεκριμένο ποσοστό 30%, ως ελάχιστο ποσοστό βιομηχανικών επιστροφών (Β.Ε) για όλες τις μεγάλες προμήθειες. Όμως η πραγματικότητα μας δικαίωσε απόλυτα όταν οι δύο ανταγωνιστές για τις κορβέτες, Γάλλοι και Ιταλοί προσέφεραν τουλάχιστον 30% Β.Ε. στις τελευταίες τους προσφορές».

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη:

  • Για συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. «Είχε ένα πετυχημένο ξεκίνημα, με τις ελληνικές εταιρείες να καταλαμβάνουν την 5η θέση επί όλων των ευρωπαϊκών, όμως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, αφού θα πρέπει και να υλοποιηθούν οι προτάσεις των προηγούμενων ετών αλλά και κάθε χρόνο να υποστηρίζονται οι καινούριες», όπως είπε,
  • Για συνεργασία με τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα «που επιτέλους αποφάσισαν να εμπλακούν στα της άμυνας χωρίς τις προκαταλήψεις και τις εμμονές του παρελθόντος». «Τα ευρωπαϊκά και νατοϊκά ερευνητικά προγράμματα είναι η χρυσή ευκαιρία για να πετύχουμε επιτέλους την ανάπτυξη προϊόντων για την αμυντική βιομηχανία και όχι απλά να κάνουμε έρευνα για την έρευνα», προσέθεσε,
  • Για συμμετοχή της χώρας και της ΕΑΒΙ στα συνεργατικά προγράμματα της Ευρώπης (ευρωπαϊκή κορβέτα, άρμα μάχης, αεροσκάφος κ.λπ.) αλλά και των ΗΠΑ. «Μην ξεχνάμε τις χαμένες ευκαιρίες για συμμετοχή στο F-16 αλλά και στο F-35. Πρέπει γιατί έχουμε και τις δυνατότητες αλλά και να δαπανάμε ικανά ποσά στην άμυνα, ώστε να είμαστε επιτέλους συμπαραγωγοί συστημάτων και όχι αργοπορημένοι πελάτες, όπως συμβαίνει σχεδόν μόνιμα, με μη ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο για την συμμετοχή της ΕΑΒΙ όσο και για λοιπές διαστάσεις των διαπραγματεύσεων», σχολίασε.

Όπως ενημέρωσε «το 2022 ενεγράφησαν στον Σύνδεσμο 32 εταιρείες γιατί αναγνώρισαν τη δυναμική της Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη του ΣΕΚΠΥ στην προσπάθεια για εξωστρέφεια και συνεργασίες με τους ξένους προμηθευτές», φθάνοντας πλέον τα 190 μέλη.

Ο Σύνδεσμος για τη νέα χρονιά έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών με πρώτη την επιχειρηματική επίσκεψη, άνω των 20 εταιρειών, στα ναυπηγεία της Naval Group στην Λοριέντ στις 15 Μαρτίου.

Όμως, όπως είπε, το κύριο γεγονός για την νέα χρονιά είναι η DEFEA 9-11 Μαΐου 2023, που θα διοργανωθεί για δεύτερη χρονιά στο Μετροπόλιταν από την Ρότα σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ και συμμετέχουν «350 επιχειρήσεις από 26 χώρες οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο», σύμφωνα με τον ομιλητή Βασίλειο Μπάρκα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονέβ, ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχος (ε.α.) Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Μισαήλ Παπαδάκης, εκπρόσωποι των ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ και ακόλουθοι άμυνας από ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτο, από τον τομέα Άμυνας της ΝΔ αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου, από τον τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Δημήτρης Βίτσας και Γιώργος Τσίπρας και από τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι Θωμάς Χατζηαθανασίου και Τάκης Μοσχολιός.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ