Νέα
  • ΓΔ: 1425.38 -0.06%
  • Τζίρος: 57,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ Μάρκετ: Αντιδράσεις των retailers για τα πρόστιμα των €378.000 ευρώ - Τι απαντούν

Την δυσφορία και τις έντονες αντιδράσεις των retailers προκάλεσαν τα πρόστιμα €378 χιλ. που επιβλήθηκαν χθες σε τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, «τα πρόστιμα δεν σημαίνουν ότι οι αλυσίδες αυτές κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο. Σε μια αλυσίδα οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους και σε ένα κομμάτι προϊόντων που είναι εντός καλαθιού αλλά και σε μεγάλο κομμάτι προϊόντων που είναι εκτός καλαθιού».

Κάλεσε, δε, τις αλυσίδες να είναι αρκετά προσεκτικές προσθέτοντας: «δεν θέλω να πιστέψει κανείς ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών», τονίζοντας με έμφαση πως «εδώ δεν παίζουμε». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα πρόστιμα υπεγράφησαν κατόπιν εισήγησης της ΔΙΜΕΑ και μετά την ολοκλήρωση ελέγχων που διενήργησε τις τελευταίες εβδομάδες. 

►Διαβάστε επίσης: Market Pass: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις - Δικαιούχοι, ποσά και πληρωμές με παραδείγματα

Τι απαντάει η ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, πέραν του ότι θεωρεί το πρόστιμο «άδικο και αβάσιμο σε μία περίοδο που όλος ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων λειτουργεί με ζημιές», τονίζει ότι «αυτό υπολογίστηκε λάθος» και ότι η εταιρεία «σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα».

Η εταιρεία δεν αποδέχεται τον όρο «αθέμιτη κερδοφορία», δεδομένου, όπως λέει, ότι στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της κυβέρνησης, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλές τιμές, αλλά και μειώνοντας τις τιμές και σε άλλα προϊόντα, στο σύνολο των προσφερόμενων κωδικών της αλυσίδας. «Από την εφαρμογή του έχουμε χάσει πάνω από €2 εκατ. πουλώντας πολλά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους».

Συνολικά, η ΑΒ Βασιλόπουλος επισημαίνει ότι οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα καθώς, όπως επισημαίνει «είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπ' όψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο».

Επιπλέον, «δεν λαμβάνονται υπ’ όψη τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία". Τόνισε, δε, ότι «επιβάλλεται η διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, καθώς και μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα (οι διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022), χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπ’ όψη ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση».

Επιπλέον, η εταιρεία στάθηκε και στη χρονική στιγμή ελέγχου του μικτού περιθωρίου κέρδους, λέγοντας πως «όταν το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ παίρνει για σύγκριση το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, είναι ανόμοια μεγέθη, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, λαμβάνονται υπ’ όψη και άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής».

Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε χρονικές περιόδους μικρότερες του έτους «οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα. Μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα. Και αυτό γιατί στη λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων. Ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψη όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος».

►Διαβάστε επίσης: e-katanalotis: Οι καταναλωτές θα συγκρίνουν και τις προσφορές των σούπερ μάρκετ

Ο Κρητικός

«Το πρόστιμο των €9.330, που επιβλήθηκε στην εταιρεία μας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφορά τέσσερα προϊόντα (δύο προϊόντα ψωμιού, ένα προϊόν από νωπές φτερούγες κοτόπουλου καθώς και ένα προϊόν με καρδιές μπακαλιάρου κατεψυγμένες)», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και συνεχίζει:

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν επιβλήθηκε το πρόστιμο λόγω αισχροκέρδειας σε βάρος του καταναλωτή από την πώληση αυτών των προϊόντων, διότι αφενός η εταιρεία μας διέθετε τα προϊόντα αυτά στην ίδια λιανική τιμή πώλησης που επωλούντο εκείνο το διάστημα και στην υπόλοιπη αγορά του λιανεμπορίου και αφετέρου διότι τα διέθετε για πρώτη φορά κατά την περίοδο του ελέγχου».

Υπογραμμίζει ότι «το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε κατ’ εφαρμογή του παράδοξου και εκτός οικονομικής και εμπορικής λογικής υπολογισμού που προβλέπει η υπουργική απόφαση 95216/2022 αρθ.5 παρ.8, σύμφωνα με την οποία όταν απουσιάζουν συγκριτικά στοιχεία από προηγούμενη περίοδο πωλήσεως του συγκεκριμένου προϊόντος, να λαμβάνεται ως υποχρεωτικό περιθώριο κέρδους το μέσο περιθώριο κέρδους του κύκλου εργασιών της εταιρίας του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε παράλογα και αυθαίρετα για τη λειτουργία μιας εταιρείας συμπεράσματα, δεδομένου ότι το μέσο περιθώριο κέρδους του κύκλου εργασιών της εταιρείας διαμορφώνεται από είδη τα οποία υπερβαίνουν αυτό ή υπολείπονται αυτού, καθώς και από άλλες δαπάνες. Επομένως, είναι απόλυτα λανθασμένο να συγκρίνεται η κερδοφορία ενός είδους με τη συνολική κερδοφορία της εταιρείας που προκύπτει από ένα μίγμα δραστηριοτήτων (όπως χονδρικές και λιανικές πωλήσεις) με τελείως διαφορετικά λειτουργικά έξοδα».

Διαβάστε επίσης:

Ο Γαλαξίας

Η διοίκηση της Πέντε Α.Ε. (Γαλαξίας) διαπίστωσε με… λύπη της ότι «το Υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε μετά από εισήγηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. με τον πλέον επίσημο τρόπο την επιβολή προστίμου στην εταιρεία μας με το αιτιολογικό της είσπραξης κέρδους πέρα από αυτό που έχει αποφασισθεί από τις κείμενες διατάξεις στα πλαίσια της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ αναφέρει ότι η ΔΙ.Μ.Ε.Α διαπίστωσε παράβαση σε 5 προϊόντα, ενώ είναι 4. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α μας ζήτησε σε 2 από αυτά να προσκομίσουμε βεβαίωση από τον ορκωτό λογιστή της εταιρείας μας».

Συνεχίζει αναφέροντας πως «η ΣΟΛ Crowe, η οποία παρακολουθεί εξονυχιστικά την εταιρεία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ελεγκτικούς οίκους στην χώρα, μας απάντησε ότι προκειμένου να δώσει ενυπόγραφη επιστολή με την οποία διασφαλίζονται, τόσο η καταλληλόλητα των λογιστικών αρχών και μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την γνωστοποίηση των στοιχείων που καταθέσαμε, όσο και η αληθής απεικόνιση τους απαλλαγμένα από ουσιώδη σφάλματα, χρειάζεται τουλάχιστον 15 εργάσιμες ημέρες.

Δυστυχώς η ΔΙ.Μ.Ε.Α. χωρίς να δώσει τον χρόνο που ζήτησε η ΣΟΛ Crowe, προτίμησε την εισήγηση προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της επιβολής προστίμου».

Πρόστιμο το οποίο η Πέντε Α.Ε. θεωρεί ότι  είναι άδικο και αβάσιμο για τους παρακάτω λόγους:

  • Στηρίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και συμπεράσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και ορισμούς της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης, σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων, την τελική διάθεση των προϊόντων και τον συντελεστή που έχει θεσμοθετηθεί ως «θεωρητική τιμή πώλησης»
  • Η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε μικρές περιόδους (μικρότερες της οικονομικής χρήσης) , οδηγεί σε στρέβλωση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
  • Αναφορικά με το ίδιο το πρόστιμο και τον τρόπο του υπολογισμού του, στηρίζεται σε υποτιθέμενο θεωρητικό κέρδος, αποτελεί παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία, δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως το κόστος λειτουργίας και στηρίζεται σε θεωρητικές πωλήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί .

«Εν΄ συντομία, μας επιβλήθηκε πρόστιμο για πωλήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν εισπράχθηκαν καθώς και κέρδος που επίσης δεν εισπράχθηκε.

Ως επιχείρηση είμασταν από τους πρώτους που υιοθετήσαμε το καλάθι του νοικοκυριού, το στηρίξαμε με πολλά επώνυμα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, διαθέτοντας πολλά από αυτά κάτω του κόστους. Αυτό άλλωστε το διεπίστωνε συνεχώς και ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε κάθε επίσκεψή του σε κατάστημά μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει ως εξής: «η προσφυγή μας στα διοικητικά δικαστήρια είναι επιβεβλημένη τα οποία και θα κρίνουν το παράλογο της επιβολής κατά τα άλλα άδικου και παράνομου διοικητικού προστίμου».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ