Νέα
  • ΓΔ: 911.42 +0.12%
  • Τζίρος: 79,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενοίκια: Prime γραφεία και καταστήματα σε δημοφιλείς δρόμους άντεξαν στην πανδημία

Οδός Ερμού
Οδός Ερμού / Πηγή: Intime

Νικήτρια στη μάχη με τον κορονοϊό και τα απανωτά lockdown αναδεικνύεται η ελληνική αγορά των καταστημάτων στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους, όταν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών τα ενοίκια καταγράφουν μείωση σε διψήφιο ποσοστό. Εξίσου μεγάλη ανθεκτικότητα εμφανίζουν και οι prime γραφειακοί χώροι.

Στα επίπεδα του 2019

«Τα ενοίκια και οι αποδόσεις για κεντρικά καταστήματα και σύγχρονα κτίρια γραφείων διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2019», αναφέρει η κ. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η ελληνική αγορά φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται στις ανθεκτικότερες αγορές της Ευρώπης».

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σύμπουρα, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα επαγγελματικά ακίνητα σε λιγότερο κεντρικά σημεία ή για παλαιοτέρα ακίνητα σε δευτερεύουσες θέσεις όπου διαπιστώνεται αρκετά μεγάλη συμπίεση των μισθωμάτων.

«Η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων στην ελληνική αγορά και η διατήρηση του ισχυρού ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε ακίνητα στήριξαν μέρος της αγοράς επαγγελματικών ακίνητων έτσι ώστε να καταγράψει ικανοποιητική πορεία το 2020», επισημαίνει η κ. Σύμπουρα.

Πλήθος συμφωνιών εν μέσω πανδημίας

Η ανθεκτικότητα των κεντρικών καταστημάτων και των σύγχρονων γραφειακών χώρων αποτυπώνεται και στο πλήθος των συμφωνιών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές λιανεμπορικές αλυσίδες από τους κλάδους της ένδυσης και υπόδησης και των καλλυντικών σε συνδυασμό με την ισχυροποίησή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο τόλμησαν εν μέσω πανδημίας να ανοίξουν νέα –φυσικά- καταστήματα κυρίως σε πολύ δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους και εντός των εμπορικών κέντρων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Cosmos Sport, Hunkemoller, Intersport, The North Face, LEROY MERLIN, Prénatal, JYSK, Kiko Milano, Zakcret, PINK WOMAN, IKEA, Maje και Sandro.

Την ίδια ώρα, παρά την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, υπογράφτηκαν νέα συμβόλαια ενοικίασης για 44.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στο 9μηνο του 2020.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Proprius-Cushman & Wakefield για το 2019, το ύψος των ενοικίων στο ακριβό κομμάτι της Ερμού (αυτό που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος) αγγίζει τα 285 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως. Στην Κηφισιά τα ενοίκια των κεντρικών καταστημάτων διαμορφώνονται στα 120 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στο Κολωνάκι στα 95-100 ευρώ ανά τ.μ. Στον Πειραιά το μηνιαίο ενοίκιο για τα κεντρικά καταστήματα κινείται στα 80-85 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως, ενώ στη Γλυφάδα στα 135-140 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Πάτρας τα ενοίκια των καταστημάτων υψηλής προβολής αγγίζουν τα 60 ευρώ ανά τ.μ., στο Ηράκλειο της Κρήτης τα 95-100 ευρώ ανά τ.μ. και στη Θεσσαλονίκη (οδός Τσιμισκή) τα 135-140 ευρώ ανά τ.μ. σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές των ενοικίων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά τις ζητούμενες τιμές των ενοικίων στον κλάδο των γραφείων κινούνται στα 15,42 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τ.μ. ετησίως. Τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφει η περιοχή εμπορικού κέντρου στα 22 ευρώ ανά τ.μ., ακολουθεί ο βορειοανατολικός τομέας (Κηφισίας, Αττική Οδός, Μεσογείων) στα 18,5 ευρώ ανά τ.μ. και στην τρίτη θέση σε ότι αφορά το ύψος των ενοικίων βρίσκεται ο νότιος τομέας (Συγγρού, Βουλιαγμένης) με 16,5 ευρώ ανά τ.μ.

Στις κεντρικές αγορές καταστημάτων της Ευρώπης από την άλλη, σύμφωνα με τον Nigel Almond, επικεφαλής δεδομένων και αναλύσεων της Cushman & Wakefield, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 τα ενοίκια μειώθηκαν κατά μέσο όρο -2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, οδηγώντας τα ενοίκια περαιτέρω στο κόκκινο με την ετήσια ανάπτυξη να βυθίζεται στο -10,6% σε ετήσια βάση. «Αυτή είναι η χαμηλότερη απόδοση που έχει καταγραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε η παρακολούθηση των αγορών από την Cushman & Wakefield», ανέφερε.

Οι μεγαλύτερες πτώσεις (από έτος σε έτος) ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (-15,3%), τη Μπενελούξ (-11,1%), την Κεντρική Ευρώπη (-18,1%) και τη Γερμανία (-13,4%). Η μέση βασική απόδοση αυξήθηκε στο 4,72%, από 4,3% πριν από ένα χρόνο.

Σε σχέση με τα γραφεία, η χαμηλή ζήτηση, με την απορρόφηση σε ολόκληρη την Ευρώπη να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο το 2020, άφησε το σημάδι της. Πάντως, σε ορισμένες βασικές ευρωπαϊκές αγορές διαπιστώθηκε κάποια ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς παρουσίασαν θετική ετήσια ανάπτυξη. Πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 1,3%), τη Γερμανία (+ 0,6%) και τη Μπενελούξ (+ 0,3%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ