Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mevaco: Εστιάζει σε άμυνα και ενέργεια - Από Belharra και Patriot μέχρι φωτοβολταϊκά

Η Mevaco είναι μια βιομηχανική εταιρεία στον τομέα της παραγωγής μεταλλικών προϊόντων και κατασκευών ακριβείας. Διαθέτει πρωτοποριακές δυνατότητες στην επεξεργασία ελασμάτων ανεξαρτήτος ποσότητας με σύγχρονο παραγωγικό εξοπλισμό που καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών και σε πολλούς τομείς που δραστηριοποιείται, είναι ηγέτης της αγοράς.

Με συνολική εμπειρία άνω των 50 ετών, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, παραγωγική δυνατότητα και ευελιξία. Η MEVACO είναι εισηγμένη στην μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1999.

Εστιασμένη πάντα στο μέλλον και τις εξελίξεις σε διεθνές και όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, η εταιρεία στην παρούσα χρονική συγκυρία έχει εστιάσει σε δύο τομείς που είναι σημαντικοί σε ευρύτερο και παγκόσμιο επίπεδο, την άμυνα και την ενέργεια.

Η άμυνα

Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της άμυνας είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που υπέγραψε με τη Naval Group για την κατασκευή μερών του κύτους για το πρόγραμμα των ελληνικών φρεγατών τύπου FDI / BELHARRA HELLENIQUE.

Από τον Ιούνιο του 2022, η MEVACO είναι υποκατασκευαστής και μέλος της εφοδιαστικής της αλυσίδας, συνεργασία που επιδιώκει να επεκταθεί σε επίπεδο παγκόσμιο, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του συγκεκριμένου σημαντικού ευρωπαϊκού ναυπηγικού κολοσσού.

Επίσης έχει ξεκινήσει συνεργασία και με άλλες γαλλικές εταιρείες του τομέα όπως η Efinor και είναι σε διαδικασία να εδραιώσει συνέργειες με εταιρείες στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας. Όπλο της σε αυτήν προσπάθεια είναι οι εξειδικευμένες κατεργασίες (per military specs) και το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό της είναι εξειδικευμένο με συνεχείς πιστοποιήσεις και επανεκπαιδεύσεις.

Τέλος, η MEVACO εδώ και δέκα χρόνια είναι επίσημος υποκατασκευαστής της Raytheon μέσω συνεργασίας της με την IDE σχετικά με την κατασκευή για τα συστήματα του Antenna Mast Group των πυραυλικών αντι-αεροπορικών συστημάτων Patriot.

Τα φωτοβολταϊκά

Στον τομέα της ενέργειας, η MEVACO μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηγέτης στην κατασκευή των βάσεων των φωτοβολταϊκων πάνελ που τοποθετούνται στο έδαφος. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει ένα ευρύ επενδυτικό σχέδιο και αυτήν την στιγμή διαθέτει δώδεκα γραμμές παραγωγής που επιτρέπει να κατασκευάζει άνω των 800MW ανά έτος με άμεση δυνατότητα επαύξησής της.

Ανάμεσα στα έργα που έχει κατασκευάσει είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο της HelleniQ Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ) στην Κοζάνη μέχρι πρότινος, το μεγαλύτερο στο είδος του. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παγκόσμια σε έργα που έχει παραδώσει η εταιρεία είναι άνω των 2 GW. Έχει εξάγει σε χώρες όπως η Ιταλία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Παναμά, Χιλή, Ολλανδία και άλλες.

►Διαβάστε επίσης: Τι είδαν οι ελληνικές εταιρείες στη Naval – Γαλλικό άρωμα συνεργασίας με στόχο τις κορβέτες

Χρειάζεται χρόνος και δουλειά

Μιλώντας στην «Η» ο Ιωάννης Μπρούτζος, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing αναφέρθηκε στο πως η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της εκτός Ελλάδας και προσπαθεί  να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Naval Group τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε σε ένα διεθνές ιδιαίτερα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Ήδη από το 2018 και τα πρώτα «industry days» που διοργανώθηκαν από τον ΣΕΚΠΥ και το NAVAL GROUP, η MEVACO μετείχε αδιαλείπτως και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η συγκεκριμένη συνεργασία», θα πει ο Ιωάννης Μπρούτζος και θα προσθέσει: «Οι Γάλλοι όντας ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί στις συμφωνίες που πραγματοποιούν με οποιαδήποτε εταιρεία που εντάσσεται στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, πόσο μάλλον όταν αυτή δεν ανήκει στο πρότερο δίκτυο συνεργατών και προμηθευτών της. Χρειάστηκε λοιπόν αρκετός χρόνος και δείγματα δουλειάς ώστε να πειστούν ότι η MEVACO είναι ένας πραγματικά αξιόπιστος εταίρος για το ελληνικό πρόγραμμα φρεγατών και όχι μόνο. Συνεργάτης στον οποίο μπορούν να βασιστούν».

O Ιωάννης Μπρούτζος, Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing της Mevaco

Η εμπιστοσύνη

Μιλώντας για τις απαιτήσεις που υπήρχαν και υπάρχουν από έναν κολοσσό όπως η Naval  από μια ελληνική εταιρεία σημείωσε:

«Η NAVAL GROUP είναι ένα καινοτόμο ναυπηγείο, πραγματικά μεγάλου μεγέθους για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα. Οι κατασκευές της ανήκουν στην πρωτοπορία τεχνολογικά και ναυπηγικά του παγκόσμιου γίγνεσθαι στο συγκεκριμένο τομέα. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι απαιτήσεις και προδιαγραφές μεταφέρονται αυτούσιες στους συνεργάτες και προμηθευτές της με στόχο να μην παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από το επιθυμητό

Η MEVACO είδε την συνεργασία με την NAVAL GROUP ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξελιχθεί περαιτέρω σε όλους τους τομείς. Με περαιτέρω επενδύσεις στον ανθρώπινο και μηχανολογικό τομέα, με σοβαρότητα και πίστη στις δυνάμεις της και κυρίως με συνέπεια σε όλο το φάσμα της συνεργασίας της με το ναυπηγείο, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Η ειλικρίνεια σε όλο το φάσμα της συνεργασίας, σίγουρα αποτελεί προαπαιτούμενο από τους Γάλλους και γενικότερη απαίτηση από όλους τους διεθνείς πιθανούς πελάτες.

►Διαβάστε επίσης: F-35: Ο κρυφός πόλεμος των αντισταθμιστικών πίσω από το game changer εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ενσωματωμένο στην φιλοσοφία το defence

Με κύρια και έντονη δραστηριότητα και με μεγάλο κύκλο εργασιών να αφορά τα φωτοβολταϊκά και άλλα εξειδικευμένα αντικείμενα όπως ηλεκτροκίνηση ίσως ξαφνιάζει κάποιους για την εμπλοκή της εταιρείας στο τομέα του defence.

Aπαντώντας ο Ιωάννης Μπρούτζος για το πως έγινε αυτή η επιλογή και τα προβλήματα που αντιμετώπισε θα πει:

«Η MEVACO ασχολείται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια με το κομμάτι του Defence. Είμαστε υποκατασκευαστής απάρτιων του αντι-αεροπορικού συστήματος Patriot και πιο συγκεκριμένα του Antenna Mast Group. Μέσω πάγιας, διαρκούς και ιδιαίτερα πετυχημένης συνεργασίας με την INTRACOM DEFENCE που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύεται την MEVACO για ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο για την Άμυνα σύστημα που μάλιστα διοχετεύεται στην παγκόσμια αγορά.

Η εταιρεία λοιπόν έχει ενσωματωμένη στην φιλοσοφία της την ακρίβεια, την πιστότητα, την αφοσίωση και την προσοχή στην λεπτομέρεια που της επιτρέπει να εκτελεί ανάλογα έργα.  Η MEVACO μετουσίωσε και σχηματοποίησε τα παραπάνω, στα απαιτητικά έργα στρατιωτικού προσανατολισμού και προφανώς αποτελεί μία στοχευμένη στρατηγική της επιλογή για την περαιτέρω εξέλιξή της στα χρόνια που θα έρθουν».

►Διαβάστε επίσης: Οι «κλειδωμένες» συμβάσεις για τη συντήρηση των Chinook στα γραφεία του ΥΠΕΘΑ και τα M1117

Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν

Σχολιάζοντας στη συνέχεια γενικότερα την κατάσταση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με την εμπειρία που διαθέτουν ο Διευθυντής Διευθυντής Πωλήσεων & Marketing αναφέρθηκε στις δυνατότητες να συνεργαστεί ή και να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες του χώρου στο εξωτερικό.

«Ο ταλαιπωρημένος κλάδος των αμυντικών κατασκευών στην Ελλάδα αποτελεί κεφάλαιο για την εγχώρια βιομηχανία και γενικότερα οικονομία. Πράγμα ίσως όχι απόλυτα κατανοητό στο παρελθόν. Αυτό φαίνεται πλέον ότι το έχει αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία και είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο για το μέλλον» τόνισε.

«Ο συγκεκριμένος κλάδος, θα προσφέρει υψηλά ειδικευμένα και αμειβόμενα πόστα εργασίας και εννοείται ότι παρέχει στην Εθνική Άμυνα υπεραξίες πολύ ιδιαίτερες λόγω της «ευαίσθητης» φύσης του αντικειμένου. Είναι πολύ προφανές για ποιο λόγο η Άμυνα της χώρας είναι καλό να βασίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε ελληνικές εταιρείες.

Συνέργειες και εξαγωγές

Το οικοσύστημα των Ελληνικών Αμυντικών Εταιρειών αποτελείται από εταιρείες που είναι εδραιωμένες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Εταιρείες που έχουν αναλάβει και διεκπεραιώσει σημαντικά σε όγκο και δυσκολία έργα σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς τους. Σε συνέργειες με εταιρείες του εξωτερικού ή όχι, μπορούν να αυξήσουν το εξαγωγικό αποτύπωμα της χώρας περαιτέρω και φυσικά να βοηθήσουν την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή στα προγράμματα άμυνας.

Καταλήγοντας ο Ιωάννης Μπρούτζος, απαντάει αν η συνεργασία με τη Naval θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέραν των ελληνικών φρεγατών. Αν με απλά λόγια μπορεί να δούμε τη Mevaco να αναλαμβάνει δουλειές για πολεμικά πλοία άλλων χωρών;

«Η συνεργασία μας με το NAVAL GROUP αποτελεί μία win-win συμφωνία για τους εμπλεκόμενους. Η εταιρεία μας εξέλιξε μεθόδους κατασκευής, ανανέωσε και εμπλούτισε τον μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό της και επίσης επιμόρφωσε όταν χρειάστηκε περαιτέρω το προσωπικό της. Το τελευταίο ιδίως, αποτελεί κορωνίδα της προσπάθειάς της για εδραίωση της θέσης της στο παγκόσμιο αμυντικό γίγνεσθαι» ξεκαθαρίζει.

«Σκοπός όλων αυτών των κινήσεων είναι η MEVACO να ενταχθεί μόνιμα στο παγκόσμιο δίκτυο μόνιμων συνεργατών και προμηθευτών μεγάλων ναυπηγείων και όχι μόνο, ανά τον κόσμο» τονίζει.

Όπως συμπληρώνει: «Οι αμυντικές κατασκευές προσφέρουν συγκεκριμένη υπεραξία όχι μόνο στην εταιρεία αλλά και σε όλο το οικοσύστημα των συνεργατών της και φυσικά στην ίδια την χώρα αφού αυξάνεται θεαματικά η εγχώρια προστιθέμενη αξία των αγορών που πραγματοποιεί στον αμυντικό τομέα. Η δε τεχνογνωσία που αποκτάται, η υψηλή κατάρτιση σε σύνθετα αντικείμενα, καθώς και η αυτοπεποίθηση για οτιδήποτε ζητηθεί στο μέλλον και μπορεί να αναλάβει η ελληνική βιομηχανία μόνο ως κέρδη μπορούν να εκτιμηθούν».

►Διαβάστε επίσης: Η «κούρσα» των εξοπλιστικών το 2022 και η «μάχη» της Αμυντικής Βιομηχανίας για το 2023

Επενδύσεις, διεθνείς αγορές και μέρισμα στο μέλλον

Τέλος μιλώντας για τους γενικότερους στόχους της εταιρείας στο μέλλον ο Ιωάννης Μπρούτζος, σημειώνει ότι είναι οι:

  • Οι συνεχείς επενδύσεις στον μηχανολογικό εξοπλισμό και επίσης έχει εκπονήσει σχέδιο για επέκταση των κτιρίων της στο υπόλοιπο της ιδιόκτητης έκτασης που διαθέτει.
  • Η συνεχής επιμόρφωση των εργαζόμενων είναι πάντα μέσα στις προθέσεις της με κάθε ευκαιρία και το προσωπικό επανεκπαιδεύεται σε νέα αντικείμενα και δεξιότητες.
  • Η περαιτέρω εδραίωσή της σε αγορές που ήδη δραστηριοποιείται όπως στον τομέα της άμυνας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγικό της στόχο όπως και η είσοδος της σε νέες.
  • Όντας εισηγμένη στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η διάθεση ικανοποιητικών μερισμάτων στους μετόχους που την στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί απαρέγκλιτο στόχο της. Ο δε τζίρος της διαγράφει σταθερά έντονα ανοδική πορεία δείχνοντας την δυναμική που έχει αναπτύξει, την ορθότητα των επιλογών της για τους τομείς που δραστηριοποιείται, καθώς και την εμπιστοσύνη της αγοράς στις δυνατότητές της.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ