Νέα
  • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
  • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ElvalHalcor: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λιγότερο πλαστικό ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας

Βιοχάλκο

Τις στρατηγικές τις προτεραιότητες στους τομείς αλουμινίου και χαλκού ανέλυσε μεταξύ άλλων η διοίκηση της ElvalHalcor, στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων 2022 στους θεσμικούς επενδυτές.

Αλουμίνιο

Πιο συγκεκριμένα, ο τομέας έλασης αλουμινίου λειτουργούσε κοντά στην πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, η οποία ήταν 375 χιλ. τόνοι, πριν από την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου.

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του νέου ψυχρού ελάστρου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αύξησε τη παραγωγική δυναμικότητα, με τη δυνατότητα να φτάσει έως 520 χιλ. τόνους το 2026 με την υλοποίηση κάποιων νέων μικρότερων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της γραμμής βαφής θα απορροφήσει την αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα για υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, που θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία και ανάπτυξη. 

 Χαλκός

Αναφορικά με τη μονάδα έλασης FRP χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη ζήτηση, στρέφεται σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα και τις δυναμικές της αγοράς. 

Η εγκατάσταση 4 νέων βάσεων ανόπτησης τύπου καμπάνας και η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας θα ξεκλειδώσει την παραγωγική δυναμικότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη. Στόχος είναι η διαφοροποίηση του εύρους των προϊόντων της προς την ανάπτυξη ενός πιο κερδοφόρου και πολλά υποσχόμενου χαρτοφυλακίου.

Η αναπτυσσόμενη αγορά των EVs 

Στην παρουσίαση επισημάνθηκε επίσης ότι η ζήτηση για χαλκό και αλουμίνιο θα επηρεαστεί σημαντικά από την αναπτυσσόμενη αγορά για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) τις επόμενες δεκαετίες.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικά μοτέρ, μπαταρίες, εναλλάκτες, καλωδιώσεις και μέσα σε σταθμούς φόρτισης. Τα κουτιά μπαταρίας είναι ισχυροί πυλώνες ανάπτυξης της αγοράς για το αλουμίνιο.

Η ζήτηση για χαλκό λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.700 χιλιάδες τόνους μέχρι το 2027.

Επιπρόσθετα, κάθε φορτιστής Ηλεκτρικού Οχήματος EV θα προσθέσει 0,7 κιλά χαλκού. Οι φορτιστές ταχείας φόρτισης μπορούν να προσθέσουν έως 8 kg χαλκού έκαστος.

Ο κλάδος των εξαρτημάτων ηλεκτροκίνησης θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση για αλουμίνιο στα αυτοκίνητα μέχρι το 2025. Μόνο τα κιβώτια συσσωρευτών υπολογίζονται κοντά στα 2/3 της αύξησης της περιεκτικότητας σε αλουμίνιο.

Ανακυκλώσιμα υλικά

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της μόλυνσης από το πλαστικό οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης για πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά χαλκού και αλουμινίου.

Τι έγινε πέρυσι

Αναφορικά με την περασμένη χρονιά, υπογραμμίστηκε η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε την απορρόφηση του κόστους ενέργειας από τις αυξημένες τιμές και τις κερδοφόρες (spot) πωλήσεις. 

Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού, των επιτοκίων και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη άμβλυναν τη ζήτηση κατά το β’ εξάμηνο του έτους, επηρεάζοντας κάποιους κλάδους περισσότερο από κάποιους άλλους.

Τα αυξημένα ενεργειακά κόστη αύξησαν το συνολικό κόστος για την εταιρεία, εξαιρώντας τα κόστη μετάλλου για AL, CU & ZN, που μετακυλίονται πλήρως στους πελάτες.

Αυξημένος δανεισμός λόγω επενδύσεων

Επισημάνθηκε από τη διοίκηση της Elvalhalcor, η αύξηση του δανεισμού της ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και τη δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας. Ωστόσο, σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη Net Debt/a-EBITDA

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου.

Εξωστρέφεια

Τονίστηκε επίσης το εξωστρεφές επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας, καθώς διαθέτει ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 94 χώρες στον κόσμο και έσοδα από εξαγωγές που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 92% των πωλήσεων.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ