Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΣΦΑ: Τα σχέδια για περισσότερο φυσικό αέριο φέρνουν νέες χρεώσεις

Σε διπλασιασμό του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου οδηγεί ο διευρυμένος ρόλος της χώρας ως κόμβου εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με φυσικό αέριο. Ρόλος ο οποίος συμβάλει στην ισχυροποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών ως προς την υλοποίηση των υποδομών που αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στον εφοδιασμό των γειτονικών χωρών με φυσικό αέριο, προκειμένου να καταγράψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες και να υποβάλει εν συνεχεία τις επενδυτικές προτάσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς έγκριση.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο επιμερισμός του κόστους των επενδύσεων δεδομένου ότι αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στον εφοδιασμό χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Μέρος του κόστους στους καταναλωτές

Όπως επισημάνθηκε από πλευράς ΔΕΣΦΑ σε ενημερωτική εκδήλωση για την αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ένα μέρος του κόστους μπορεί να καλυφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές μέσω των τελών χρήσης στο βαθμό που τα νέα έργα βελτιώνουν την ασφάλεια εφοδιασμού διαφοροποιώντας τις πηγές τροφοδοσίας της χώρας. Όμως η τελική απόφαση επί του προκειμένου θα ληφθεί από την ΡΑΕ.

Εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι εξαγωγές φυσικού αερίου ήδη τετραπλασιάστηκαν το 2022 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας στις 29,5 τεραβατώρες έναντι 7,6 το 2021 και κατευθύνθηκαν κυρίως στη Βουλγαρία η οποία αντιμετώπισε τη διακοπή εφοδιασμού από τη ρωσική Gazprom. Πρόκειται για φυσικό αέριο που εισήχθη σε υγροποιημένη μορφή στο Σταθμό της Ρεβυθούσας και από εκεί διοχετεύθηκε προς τα Βαλκάνια μέσω του ελληνικού συστήματος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας, η στροφή μελλοντικά στο υδρογόνο είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δημιουργούν αυξημένη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή και ανάγκη για νέες υποδομές διαμετακόμισης και μεταφοράς φυσικού αερίου. Όπως είναι γνωστό ήδη κατασκευάζεται πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και είναι υπό διερεύνηση η εγκατάσταση άλλων τεσσάρων σε Κόρινθο, Βόλο, Θεσσαλονίκη και ενός ακόμη στην Αλεξανδρούπολη με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό.

Οι περιοχές στις οποίες διπλασιάζεται το σύστημα μεταφοράς

Οι προτάσεις του ΔΕΣΦΑ προβλέπουν τον διπλασιασμό του συστήματος (δηλαδή την κατασκευή δεύτερου αγωγού παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα) στα τμήματα Καρπερή - Κομοτηνή, κόστους 290 εκατ. Ευρώ, Πάτημα - Λιβαδειά (140 εκατ.) και Λιβαδειά - Καρπερή (το κόστος θα εξαρτηθεί από τον τελικό σχεδιασμό). Όλες οι νέες υποδομές που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ έχουν και δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το ελληνικό σύστημα γίνονται επί του παρόντος μέσω του αγωγού ΤΑΡ (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) ο οποίος συνδέεται και με το ελληνικό σύστημα, του σημείου σύνδεσης με το Βουλγαρικό σύστημα στο Σιδηρόκαστρο όπου υπάρχει δυνατότητα αντίστροφης ροής (δηλ. από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία) και από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB) που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και επί του παρόντος τροφοδοτείται μόνο από τον ΤΑΡ. Ως το τέλος του χρόνου ο IGB θα διασυνδεθεί και με το σύστημα του ΔΕΣΦΑ ενώ ακολουθεί η κατασκευή αγωγού τροφοδοσίας της Β.Μακεδονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ