Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΥΔΑΠ: Δημοπρατεί έργα 200 εκατ. ευρώ για αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό στην Αν. Αττική

Πηγή: Eurokinissi

Εργα 200 εκατ. ευρώ θα δημοπρατήσει τον επόμενο μήνα η ΕΥΔΑΠ. Τα έργα για αποχέτευση σε Σπάτα-Αρτέμιδα και ο Βιολογικός Καθαρισμός (ΚΕΛ) σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα-Αρτέμιδα, προγραμματίστηκαν εδώ και καιρό, αλλά έπεσαν λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Εφόσον δεν αποφασιστεί η αλλαγή στις ημερομηνίες λόγω ακριβώς των εκλογών, τότε θα έχουμε δύο «προεκλογικούς» διαγωνισμούς στους οποίους αναμένεται να φανεί το ενδιαφέρον που θα προσελκύσουν.

Τα δύο μεγάλα έργα θα καλύψουν όσες περιοχές μέχρι σήμερα έχουν μείνει χωρίς αποχέτευση, ενώ ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι αυτός που θα παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση λυμάτων και ακαθάρτων, στα πρότυπα τόσο της Ψυττάλειας όσο και το νέου ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας που ξεκινά τη λειτουργία του.

Διαβάστε επίσης: ΕΥΔΑΠ: Τρέχουν τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική - Πού έχουν προχωρήσει

Τι θα κατασκευαστεί - O Βιολογικός Καθαρισμός

Το κόστος της σύμβασης με τον αναλογούντα ΦΠΑ φτάνει τα 110,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 88,77 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να κινητοποιήσει πολλές τεχνικές εταιρείες. Είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος της ΕΥΔΑΠ για την επαρκή κάλυψη της Ανατολικής Αττικής με δίκτυα αποχέτευσης.

Στο αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνονται τα έργα της παρούσας Φάσης των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, τα έργα του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού διάθεσης εκροών και τα έργα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος αυτό χώρου.

Διαβάστε επίσης: Περιφέρεια Αττικής - ΕΥΔΑΠ: Ψηφιακά συστήματα θα ειδοποιούν με ...sms για πλημμύρες

Υβριδικός διαγωνισμός με κατασκευή αλλά και λειτουργία

Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει μια μέρα αργότερα, στις 16. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί να έχει διάρκεια 114 μήνες εκ των οποίων οι πρώτοι 30 μήνες αφορούν στο κατασκευαστικό σκέλος. Οι επόμενοι 84 μήνες (7 χρόνια δηλαδή) αφορούν στην ανάληψη της λειτουργίας και συντήρησης του ΚΕΛ. Στο ποσό περιλαμβάνεται ως προαίρεση και η λειτουργία του ΚΕΛ για επιπλέον διάστημα ενός έτους.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα "υβριδικό" είδος δημόσιου διαγωνισμού καθώς το αντικείμενο δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικό, αλλά περιλαμβάνει και μια περίοδο λειτουργίας την οποία αναλαμβάνει για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ χωρίς κάποια δέσμευση τύπου ΣΔΙΤ.

Το Έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», εκχωρημένο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής, και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Συλλογή, Επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος και Επαναχρησιμοποίηση-Διάθεση επεξεργασμένων εκροών», καθώς και από Πιστώσεις της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Διαβάστε επίσης: Δήμος Αθηναίων - ΕΥΔΑΠ: Προγραμματική συμφωνία για το δίκτυο αγωγών αποχέτευσης και τις συνδέσεις των ακινήτων

Το έργο αποχέτευσης σε Σπάτα-Αρτέμιδα

Το αποχετευτικό έργο έχει σκοπό την ολοκλήρωση του δικτύου στην περιοχή. Το συνολικό μήκος των κατασκευαζόμενων αγωγών ανέρχεται σε 192,50 χλμ. και τα φρεάτια επίσκεψης σε 4.496 τεμάχια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο περίπου 10.000 ακίνητα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.

Η αξία του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 92,42 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 74,54 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου και μια μέρα αργότερα θα ανοίξουν οι προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος.

Η διάρκεια του έργου εκτιμάται σε 40 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αν το έργο υπογραφεί μέσα στο 2023 τότε θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2027.
 
Λίγο νωρίτερα, στις 2 Μαΐου έχει μεταφερθεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διαγωνισμό με τίτλο: «ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ», ο οποίος σχετίζεται με ένα σημαντικό έργο που εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ