Νέα
 • ΓΔ: 1200.04 -0.02%
 • Τζίρος: 107,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Endless: Οι στόχοι για τον τζίρο του 2023, οι επενδύσεις και η δύσκολη άσκηση του κόστους

Σταθεροποιητικά ή ελαφρώς ανοδικά εκτιμά η διοίκηση της Endless EC ότι θα κινηθούν οι όγκοι πωλήσεων το 2023, προσθέτοντας βέβαια ότι ο τζίρος της θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποκλιμάκωση στις τιμές των πρώτων υλών, βάζοντας πάντως λίγο υψηλότερα τον πήχη από τα επίπεδα των €76 εκατ. που διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις πέρυσι.

Αναφορικά δε µε τους Δείκτες κερδοφορίας, η εταιρεία θεωρεί ότι θα κινηθούν σταθεροποιητικά σε επίπεδο Ebitda και Κερδών προ Φόρων, δεδοµένης και της επιβάρυνσης που θα υποστεί από την αύξηση Κόστους ιδιαιτέρως στο χρηματοοικονομικό και σε λοιπά κόστη όπως π.χ. τα μεταφορικά.

Αυτό αναφέρεται στις ετήσιες καταστάσεις, όπου επίσης τονίζεται ότι στους στόχους της διοίκησης είναι ακόμη η διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα και η εισαγωγή νέων προϊόντων στους μεγάλους retailers.

Διαβάστε επίσης: Οικογενειακές επιχειρήσεις: Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν

Υπογραμμίζει βέβαια ότι «το 2023 θα είναι μια ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για την παραγωγή, καθώς θα είναι το έτος που στην ουσία ο κλάδος και η αγορά κατ’ επέκταση θα θερίσει τις θύελλες που οι αναταράξεις του 2022 έσπειραν».

Οι παράγοντες αισιοδοξίας

Σχετικά με τους παράγοντες που ενισχύουν σημαντικά την αισιοδοξία της αναφέρονται τα εξής:

 • Η ολοκλήρωση της επένδυσης, η ωρίμανση της οποίας, θα συνεχίσει να προσδίδει δυναμική στις πωλήσεις και στις συνέργειες κόστους και το 2023
 • Η ποιοτική αναβάθμιση νέων παραγόμενων προϊόντων, τα οποία “είναι εφάμιλλα των προϊόντων ανωτέρας ποιότητας του ανταγωνισμού, αλλά σημαντικά φτηνότερα από τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων του ανταγωνισμού στο ράφι των Super Market”.
 • Η ενίσχυση των συνεργασιών με τους μεγάλους retailers τόσο σε προϊόντα Endless ,όσο και σε προϊόντα Ιδιωτικής ετικέτας, τάση η οποία συνεχίζει να ενισχύεται χρόνο με το χρόνο.
 • Η ενοικίαση της αποθήκης στην Θέση Ρυκιά , η οποία έχει επιφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και επαναλαμβανόμενο έσοδο για τα επόμενα έτη .
 • Η συνεχής στήριξη των σταθερών της συνεργατών σε Ελλάδα και εξωτερικό
 • Η στήριξη και εμπιστοσύνη από το εγχώριο τους χρηματοπιστωτικό σύστημα
 • Η καθολική ασφάλιση πιστώσεων του πελατολογίου και η συνδρομή της ως εργαλείο ανάπτυξης, όσο και η μη ύπαρξη επισφαλών απαιτήσεων
 • Η ποιοτική υπεροχή της εταιρείας, δεδομένου του διαφορετικού Mix πωλήσεων μεταξύ Brand Name & Private Label έναντι του ανταγωνισμού.
 • Η υψηλή διασπορά του πελατολογίου της εταιρείας καθώς και της αναλογικής γεωγραφικής κάλυψης των πωλήσεων της έναντι του ανταγωνισμού

Διαβάστε επίσης: ΕΨΑ: Από τον… Ελευθέριο Βενιζέλο στον Νίκο Καραμούζη - Το turnaround story της εταιρείας

Παρακολουθεί τις εξελίξεις

Σημειώνεται ακόμη ότι “οι νέες συνθήκες απαιτούν την μέγιστη δυνατή ευελιξία και η Endess EC έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας ότι μπορεί να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της ταχύτατα και να ηγηθεί των εξελίξεων στον κλάδο” προσθέτοντας ότι “η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον Κλάδο Χαρτικών (και όχι µόνο), προκειμένου εάν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία, να συνεργαστεί µε σκοπό αμοιβαία οφέλη και συνέργειες”.

Το λανσάρισμα της σειράς Endless Goodmood

Συνολικά για το 2023 η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα να είναι μια ακόμη καλή χρονιά για τον Τουρισμό και συνεπακόλουθα την αγορά Ho.Re.Ca.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης στην ελληνική αγορά η εταιρεία “λανσάρει στο Οργανωμένο Λιανεμπόριο μια ακόμη νέα σειρά με προϊόντα χαρτικών, τα “Endless goodmood” που θα είναι οικονομική & ποιοτική, αξιόπιστη και απλή. Επιθυμία της είναι να εδραιώδρι σουμε τη νέα σειρά προϊόντων, καθώς και το brand name Endless#goodmood ως μια αξιόπιστη σειρά, με 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες με 20% λιγότερο πλαστικό, σε σχέση με όλες τις πλαστικές συσκευασίες μας όλα αυτά τα χρόνια”.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η νέα σειρά θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει την πλήρη δυναμική, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Τον περασμένο Φεβρουάριο, εξάλλου, η εταιρεία πήρε άδεια από τον ΔΕΔΔΗΕ για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστηµάτων στις στέγες της, ισχύος 1 Gw.

Η επένδυση αυτή είναι ύψους €460 χιλ. πλέον ΦΠΑ και ήδη έχει δοθεί προκαταβολή 25% επί του έργου, ποσού €115 χιλ.

Διαβάστε επίσης: Ωθηση στο Χρηματιστήριο από την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» - Απογειώνεται η κίνηση

Η εικόνα του 2022

Αναφορικά με τη χρονιά που πέρασε, η εταιρεία “έτρεξε” με ρυθμούς της τάξης του 30%, με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα €76 εκατ., καταφέρνοντας παράλληλα να ενισχύσει σημαντικά τόσο τα ΕBITDA (κατά 62,56%), στα €6,34 εκατ. όσο και την καθαρή της κερδοφορία (σε ποσοστό 18% συγκριτικά με το 2021) η οποία διαμορφώθηκε σε €1,92 εκατ.

Η διοίκηση αναφέρθηκε στην γεμάτη προκλήσεις χρονιά. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι στο εννεάμηνο του 2022 , υπήρχε κάθε μήνα μεγάλη αύξηση στο κόστος αγοράς Α’ Ύλης χαρτιού, η οποία σχετίζονταν στο γεγονός ότι οι παραγωγικές διαδικασίες για την μετατροπή της χαρτόμαζας σε τελικό προϊόν (Jumbo Roll) προς επεξεργασία, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες.

Οι δε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Φινλανδία στο α’ τετράμηνο του έτους σε εργοστάσια παράγωγης Χαρτόμαζας (εκ τον μεγαλυτέρων Παγκοσμίως), δημιούργησε έλλειψη μακρόϊνης Α’ ύλης και αβεβαιότητα στην αγορά για ενδεχόμενες ελλείψεις, που μεταφράστηκε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Τέλος μετά το Α’ εξάμηνο του 2022 υπήρξε και το τέλος της εποχής των μηδενικών επιτοκίων Euribor, το οποίο ταχύτατα ξεπέρασε τις αρνητικές και μηδενικές τιμές, κλείνοντας άνω του 2,1% το 2022. Η επίπτωση αυτή για την εταιρεία ξεπέρασε τις €300 χιλ. πέρυσι , ενώ αναμένεται να επηρεάσει έντονα και το 2023.

Διαβάστε επίσης: Εξαιρετικό το momentum για την ασφαλιστική αγορά - Ευκαιρία τα κενά που υπάρχουν

Μόχλευση & ανατιμήσεις

Σε αυτό το περιβάλλον, η εταιρεία αποφάσισε «να αναδιατάξει την βραχυπρόθεσμη στρατηγική της, αναγκαζόμενη να υπέρ μοχλεύσει σε πρώτες ύλες και κεφάλαια κίνησης, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά αποθέματα της και βραχυπρόθεσμα τον τραπεζικό δανεισμό».

Σημειώνει, λοιπόν, πως «συνεπαγόμενο της μόχλευσης ήταν και οι μεγάλες -άλλα αναλογικά λιγότερες- ανατιμήσεις που η εταιρεία αναγκάστηκε να υλοποιήσει προκειμένου, αφενός μεν να συγκρατήσει τους Ποιοτικούς Δείκτες , αφετέρου δε να μετακυλήσει μικρότερο βάρος από αυτό που ανέλαβε, στους πελάτες της". Επιπλέον, η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα της, τα οποία είχαν μια συνολική αύξηση μικρότερη του 5%, παρότι το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά περίπου 27% το 2022.

Σημειώνεται τέλος ότι η Endless EC προχώρησε στην εξαγορά και απορρόφηση της εταιρείας Αθηναϊκές Διανομές, αλλά και στην λύση της εταιρείας Endless Tissue ΙΚΕ , καθώς όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση «από συστάσεως της το 2021 ήταν ανενεργή, καθότι εξέλειπε εξ υπαρχής ο λόγος δημιουργίας της».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ