Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποδομές: «Ράλι» για πέντε η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου της Αθήνας

πρωτοδικείο αθηνών
Πηγή: Eurokinissi

Στη Β`φάση περνούν όλα τα σχήματα που συμμετείχαν στην Α`φάση του διαγωνισμού για το νέο κτιριακό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία του Νέου Πρωτοδικείου και Εισαγγελίας Αθηνών.

Τα σχήματα είναι τα ακόλουθα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ.

Η Β`φάση είναι ο Ανταγωνιστικός Διάλογος. Σε αυτόν θα βγει το τελικό αντικείμενο και θα μας οδηγήσει φυσικά στην υποβολή των προσφορών.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα τα οποία προετοίμασε και ωρίμασε μελετητικά το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από την Μονάδα Ωρίμανσης Έργων. Τεχνικός Σύμβουλος στο έργο είναι η "Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί".

Διαβάστε επίσης: Ορεστιάδα: Διαγωνισμός για την κατασκευή 12 διαμερισμάτων αξιωματικών

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 254,46 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 205,21 εκατ. ευρώ). Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα πρότυπα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που επιλεχθεί το σενάριο ύψους 180.291.000 € πλέον ΦΠΑ, το Δημόσιο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του Τεχνικού Έργου με ποσό έως 25.000.000 €, το οποίο θα προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της ΕΕNextGenerationEU.

Στη υλοποίηση του μεγάλου αυτού κτιριακού έργου έχει ληφθεί υπόψη η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δημόσια κτίρια και θα είναι από τα πρώτα zero emission δηλαδή με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ενώ θα ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες για την ψύξη και θέρμανση, την ύδρευση και φωτισμό και φυσικά την συντήρηση και λειτουργία του.

Στα 25 χρόνια η διάρκεια

Η διάρκεια του έργου είναι 300 μήνες (25 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα τρία χρόνια περίπου θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο, ενω τα υπόλοιπα θα αφορούν την λειτουργία και συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος. Πιο αναλυτικά περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών.

Σκοπός της Σύμβασης είναι: η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στην υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν, ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια.

Τα κτίρια αυτά παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες, και η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.

►Διαβάστε επίσης: Εργα ΣΔΙΤ: Τα 4 σχήματα που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό για τον άξονα Θεσσαλονίκη-Εδεσσα

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την τεχνική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία συνίσταται, στην προγραμματισμένη συντήρηση, τη διορθωτική συντήρηση, τη βαριά συντήρηση (αντικαταστάσεις κύκλου ζωής), την καθαριότητα, τη φύλαξη, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών, την επιστασία της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των συστημάτων των κτηριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου.

Αυτά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την Αναθέτουσα Αρχή σχέδιο παροχής υπηρεσιών, το οποίο θα καταρτιστεί από τον ΙΦΣ, θα αναλάβει την ασφάλιση των κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του Έργου, που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης, τόσο κατά την περίοδο μελέτης και κατασκευής του Έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, θα επιστρέψει το Έργο στο Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας κατά τη λειτουργία του Έργου.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ