Νέα
 • ΓΔ: 1193.32 -0.90%
 • Τζίρος: 75,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς: Εβγαλαν... λαυράκι οι Γερουλάνοι στο Ιόνιο - Και συνεχίζουν

Το 1981 ο Μαρίνος Γερουλάνος, Κεφαλονίτης 4ης  γενιάς, ίδρυσε στην Κεφαλονιά την πρώτη ελληνική εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας για την παραγωγή ευρωπαϊκού λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) και τσιπούρας (Sparus aurata). Στόχος του ήταν να βρει έναν τρόπο να διαφυλάξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των ψαράδων του νησιού μέσα από μια καινοτόμο και βιώσιμη επαγγελματική ενασχόληση, την ιχθυοκαλλιέργεια.

Τέσσερεις δεκαετίες αργότερα, η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, στο τιμόνι της οποίας βρίσκουμε την Λάρα Φατιμά Μπαράζι Γερουλάνου - σύζυγο του Παύλου Γερουλάνου ο οποίος στις τελευταίες εκλογές βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Α΄ Αθηνών κερδίζοντας μια θέση στην Ελληνική Βουλή – έκλεισε την περυσινή χρονιά με ρεκόρ ανάπτυξης και με σύμμαχο την Grupo Profand έχει θέσει τις βάσεις για ένα ισχυρότερο 2023.

Όπως επισημαίνεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση της εταιρείας, στο α’ δίμηνο του 2023 καταγράφονταν αυξημένες πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι σε Τσιπούρα και Λαβράκι. Επίσης παρατηρούνταν αυξημένες τιμές πώλησης κυρίως στο Λαβράκι, ενώ υπήρχε μια τάση σταθεροποίησης ή και\ μείωσης σε κάποιες κατηγορίες πρώτων υλών (τροφές, υλικά συσκευασίας).

Στο ξεκίνημα του 2023 ανανεώθηκε η σύμβαση με την εταιρεία Αρκαδικές Ιχθυοκαλλιέργειες για παραγωγή 500 τόνων Τσιπούρας 300-600 γρ.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση προγράμματος καταγραφής επισκευών και συντηρήσεων κτηρίων και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εκλεισε νέο deal - Θα προμηθεύει φυσικό αέριο τη Μολδαβία

Προοπτικές

Η Διοίκηση εκτιμά ότι «η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα στη Φθιώτιδα κυρίως σε μικρά μεγέθη ψαριών θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη στην αγορά των ΗΠΑ και στο λιανικό εμπόριο. Επίσης θα επικεντρωθούμε στην μείωση του κόστους στην συντήρηση, στη συσκευασία στα υλικά συσκευασίας, στις μεταφορές και από πλευράς παραγωγής ιδιαίτερα στην πιο στοχευμένη και αποδοτική κατανάλωση ζωοτροφών».

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι της εταιρείας για το 2023 περιλαμβάνουν:

 • ολοκλήρωση όλων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί
 • σχεδιασμό επέκτασης του συσκευαστηρίου στη Φθιώτιδα
 • σχεδιασμό σκάφους αλίευσης και μεταφοράς στη Φθιώτιδα
 • ανασχεδιασμό του δανεισμού λόγω αύξησης των επιτοκίων
 • συμφωνία με άλλη εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε γόνο.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Η εικόνα του 2022

Αναφορικά με την περυσινή χρονιά, αυτή έκλεισε με ανάπτυξη 7% (στα €52,7 εκατ.) και άνοδο των EBITDA κατά 45% (στα €5,4 εκατ.) σε σύγκριση με το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων «σκαρφάλωσαν» στα €3,57 εκατ. με άνοδο της τάξης του 72%. Η εταιρεία το 2022 πούλησε 6.634.965 κιλά ψάρια (έναντι 7.530.398 κιλών της αμέσως προηγούμενης χρήσεως), εκ των οποίων τα 4.420.851 κιλά ήταν ιδιοπαραγωγής (67%) και τα υπόλοιπα 2.214.114 κιλά ήταν  παραγωγή συνεργαζόμενων μονάδων (33%).

Επενδύσεις

H εταιρεία συνέχισε να επενδύει σε πάγιο εξοπλισμό προκειμένου αφενός να διατηρεί σε καλή κατάσταση τις πλωτές και χερσαίες εγκαταστάσεις της, αφετέρου δε να εκσυγχρονίζει τα συστήματα και τις μονάδες της. Πιο αναλυτικά στον μηχανολογικό εξοπλισμό οι επενδύσεις αφορούν τόσο το τμήμα της πάχυνσης με ανανέωση του υφιστάμενου πλωτού εξοπλισμού, όσο και το τμήμα του Ιχθυογεννητικού Σταθμού με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας. Οι επενδύσεις στα μεταφορικά μέσα αφορoύν την αγορά και ανανέωση κυρίως πλωτών μέσων, ενώ οι επενδύσεις στα έπιπλα, κυρίως σε Η/Υ και servers.

Επενδύσεις 2022 (σε €χιλ.)

 • Ακίνητα: 140,4
 • Μηχανολογικός εξοπλισμός: 1.288
 • Μεταφορικά μέσα: 82
 • Έπιπλα & λοιπός εξοπλισμός: 79,3

►Διαβάστε επίσης: Νέα άνοδος πάνω από τις 1.260 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, εν αναμονή της FITCH

Εξαγορά πλειοψηφίας από την Grupo Profand

Όπως αναφέρεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, «το 2022 ήταν μια σημαντική χρονιά για την εταιρεία με την εξαγορά της πλειοψηφίας της (68,5%) από την Grupo Profand. Η Grupo Profand είναι πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Βίγκο της Ισπανίας, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους θαλασσινών στην Ευρώπη με αλιευτικούς στόλους και μονάδες επεξεργασίας στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική και την Ινδία».

Εβγαλαν Επισημαίνεται ότι «αυτή η στρατηγική συμμαχία θα επιτρέψει στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς να επεκτείνει την προσφορά των προϊόντων της με μια σειρά προϊόντων προστιθέμενης αξίας και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών και κεφαλόποδων της Profand. Επιπλέον, η ισχυρή παρουσία της Profand στην αγορά των ΗΠΑ μέσω της Stavis Seafood θα μας βοηθήσει να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους υφιστάμενους πελάτες μας στις ΗΠΑ και να αυξήσουμε την εμβέλειά μας στην αγορά».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ