Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal Holdings: Γιατί εξαγόρασε τα Attica Stores - Το παρασκήνιο και οι στόχοι του mega-deal

Μια κίνηση που αποτυπώνει στο 100% την φιλοσοφία της χαρακτηρίζουν κύκλοι της Ideal Holdings στην «Η» την πλήρη εξαγορά των Attica Stores έναντι τιμήματος €100 εκατ. Ειδικότερα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited (ΚΤ), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών του attica.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Συνεχίζοντας, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η απόκτηση των ADS ισχυροποιεί και αυξάνει τα μεγέθη της ideal, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της. “Τα Αττικά Πολυκαταστήματα είναι μια πολύ καλή εταιρεία, με καλό management και ισολογισμό και μας ταιριάζει. Το ίδιο ισχύει και για τους υπάρχοντες μετόχους τους που τους αρέσει το δικό μας σχήμα και θέλουν να συνεχίσουμε μαζί”, επισημαίνουν.

Τα χαρακτηριστικά των Attica Stores

Σε παρουσίαση του deal σε αναλυτές, η διοίκηση της Ideal Holdings επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα Attica Department Stores διαθέτουν μεταξύ άλλων:

  • Αμυντικά χαρακτηριστικά με ισχυρές ταμειακές ροές
  • Ισχυρή θέση σε μια συγκεντρωμένη αγορά με χαμηλό ανταγωνισμό, ενώ αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας αλλά και το project του Ελληνικού
  • Καθιερωμένο brand και μοναδικές τοποθεσίες καταστημάτων, έχοντας την προτίμηση κορυφαίων διεθνών brands πολυτελείας
  • Μέτριο ρίσκο αποθεμάτων χάρη στο επιχειρηματικό μοντέλο που εφαρμόζει
  • Management με αποδεδειγμένο ιστορικό και ικανότητα διαρκούς απόδοσης σταθερών αποδόσεων

Μικτή χρηματοδότηση

Το τίμημα για τη συναλλαγή θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ.

Συγκεκριμένα, η Ideal θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την Ideal τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της Ideal Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της Ideal μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

“Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικά Πολυκαταστήματα Δημοσθένης Μπούμης.

H ADS

Η ADS λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα (με υπό διαχείριση χώρους 62.00 τ.μ.), με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski) και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα, έχοντας επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Απασχολεί περίπου 2.000 εργαζομένους, συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές ενώ εξυπηρετεί πάνω από 350.000 πελάτες.

Στο πεντάμηνο του 2023 εμφάνισε τζίρο €74,9 εκατ. αυξημένο κατά 16% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, EBITDA €6,6 εκατ. (+154%) και κέρδη προ φόρων €3,8 εκατ. από μηδενικά το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2022.

Θυμίζουμε ότι το 2022 είχε κλείσει για την εταιρεία με κύκλο εργασιών €190,6 εκατ., EBITDA €19,3 εκατ., κέρδη προ φόρων €12,4 εκατ. και μηδενικό δανεισμό

Για την περίοδο 2023-2027 αναμένεται μια μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 4,8%.

Η σύγκριση των δεικτών Ideal & ADS

Τα σχέδια για το 2023

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την φετινή χρονιά στον σχεδιασμό βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση των χώρων στα υφιστάμενα καταστήματα. Η εταιρεία πρόσφατα επέκτεινε το γυναικείο τμήμα της κατά 2.000 τ.μ. στο Citylink και εξερευνά νέα σημεία για monobrand καταστήματα.

Στους στόχους είναι και η επέκταση portfolio και συνεργασιών, καθώς επίσης και του καναλιού e-commerce.

Επίσης στην παρουσίαση αναφέρθηκε το άνοιγμα του νέου καταστήματος Boss (870 τ.μ.) στο Golden Hall εντός του α’ τριμήνου του 2023, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το Attica Selections (400 τ.μ.) στο Ελ. Βενιζέλος. Τέλος, όπως προαναφέραμε σημαντικές ευκαιρίες θα δημιουργήσει για την εταιρεία το project στο Ελληνικό.

Η Ideal μετά την εξαγορά των ADS

Μετά την απόκτηση των Attica Stores, η Ideal Holdings γίνεται ένας όμιλος με προβλεπόμενες πωλήσεις €392,1 εκατ. το 2023, ανεβάζοντάς την στην 24η θέση μεταξύ των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, EBITDA €53,2 εκατ. (αυξημένο κατά 94% από πέρυσι) – στην 25η θέση του Χ.Α. - και κέρδη προ φόρων €38,5 εκατ. (+79% σε σχέση με το 2022).

Η σύγκριση των δεικτών Ideal & ADS

Πού εστιάζει η Ideal

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε σχετικά με το deal: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα €400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα € 50 εκατ. σε EBITDA».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ