Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επικυρώθηκε από το Ειρηνοδικείο το καταστατικό της Ενωσης Ελληνικών Ναυπηγείων

Πηγή: Eurokinissi

«Ένα όραμα χρόνων, για την ουσιαστική εκπροσώπηση του ευρύτερου βιομηχανικού κλάδου των ελληνικών ναυπηγείων, γίνεται πραγματικότητα, καθώς επικυρώθηκε με την υπ' αρ. 41/2023 Απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιώς η νομική υπόσταση της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων (Ε.Ε.Ν.), με έδρα τον Πειραιά».

Αυτό αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε ανακοίνωσή του και σημειώνει ότι η ένωση αποτελεί πόλο συγκέντρωσης όλων των υγιών επιχειρηματικών παραγωγικών φορέων της ελληνικής οικονομίας, με σκοπό τη θεσμική θωράκιση του ελληνικού βιομηχανικού οικοσυστήματος σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας με εργατικά σωματεία και αρμόδιους φορείς, ώστε να επαναπροσδιοριστεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πλαίσιο, με επίκεντρο τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Προτείνουν Πάνο Ξενοκώστα για πρόεδρο

Το ΕΒΕΠ αναφέρει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. της, με προτεινόμενο για την θέση του προέδρου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ONEX, Πάνο Ξενοκώστα, ο οποίος, και κατά το παρελθόν, έχει επισημάνει τη δυναμική που θα προσδώσει η ένωση στο cluster, το οποίο σχηματοποιείται για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την υποστήριξη των ναυπηγείων από επιχειρήσεις με μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή υλικών που αφορούν στις ναυπηγήσεις ή στη συντήρηση των πλοίων, στον εμπορικό, αμυντικό, ενεργειακό και εν γενεί βιομηχανικό τομέα.

   Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ Shipyards (Ναυπηγεία Νεώριο Σύρου και Ελευσίνας), Πάνος Ξενοκώστας δήλωσε σχετικά: «Η αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων είναι ένα δημιουργικό κίνημα όλων εκείνων που οραματίζονται μαζί μας την ουσιαστική αναστήλωση ενός ιστορικού βιομηχανικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η εμπορική ναυτιλία, το πολεμικό ναυτικό και άλλοι κρίσιμοι τομείς για την εγχώρια οικονομία, με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους.  Σήμερα γεννήθηκε μία Ένωση με μοναδικό Όραμα και Στόχο την ανάπτυξη γύρω από την «μπλε οικονομία» και τα ναυπηγεία της Ελλάδας. Θα δουλέψουμε σκληρά, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο και την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Θα δουλέψουμε σε διεθνές επίπεδο, και σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, για την εξασφάλιση της αυτάρκειας, ασφάλειας του εφοδιασμού και της ενεργειακής μετάβασης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

   Με αφορμή την επικύρωση του καταστατικού, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι «η δημιουργία της Ε.Ε.Ν. ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και, μάλιστα, σε θετική χρονική συγκυρία, καθώς αυτή αναγεννάται με την ενεργοποίηση των ναυπηγικών μονάδων εκφράζοντας επιχειρηματικά τις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλοίων, τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών για πλοία, αλλά και τις ναυπηγοεπισκευές.»

   Στόχος του νέου φορέα, όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, είναι η άσκηση εξωστρεφούς πολιτικής, σε συνεργασία με το Enterprise Greece, για την προώθηση του ναυπηγικού τομέα της χώρας, με τη συμμετοχή του συνόλου των χιλιάδων επιχειρήσεων μέσω του ΕΒΕΠ., που έχουν ενταχθεί στην Ένωση, μηδέ εξαιρουμένου και του Υπερταμείου, σε Διεθνείς Εκθέσεις, φόρα κ.λπ.  

   Ακόμη αναφέρεται ότι η διοίκηση της νοεσύστατης Ε.Ε.Ν. θα επιδιώξει, άμεσα, να έχει επαφές με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να τις ενημερώσει για τους σκοπούς της ένωσης.  Παράλληλα, στο πλαίσιο άσκησης εξωστρεφούς πολιτικής θα καταθέσει σειρά προτάσεων που στόχο θα έχουν την απάλειψη νομοθετικών στρεβλώσεων που λειτούργησαν στο παρελθόν ανασχετικά για την ανάπτυξη των ναυπηγικών - ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την ανάπτυξη των εξαγωγών πάσης φύσεως υλικών που προορίζονται για πλοία, τα οποία και κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρίες.

   Τα γραφεία της Ε.Ε.Ν. θα φιλοξενούνται στο κτίριο του ΕΒΕΠ στον Πειραιά ενώ, ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και η παρουσία της Ε.Ε.Ν. στις Βρυξέλλες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ