Νέα
  • ΓΔ: 860.32 +1.29%
  • Τζίρος: 37,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Tesla: Διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Καλιφόρνιας

Tesla
Tesla / Πηγή: AP

Η ζήτηση για μικροτσίπ και ημιαγωγούς αυξήθηκε κατακόρυφα στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν νέους υπολογιστές, τηλεοράσεις, tablet, κινητά τηλέφωνα και κονσόλες παιχνιδιών, είτε για να περάσουν τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους, είτε για να μπορούν να εργάζονται από τις οικίες τους πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, η εν λόγω υπέρ ζήτηση επέφερε σημαντικό πλήγμα και σε έναν ακόμη κλάδο που εξαρτάται από τους μικροσκοπικούς επεξεργαστές: Την αυτοκινητοβιομηχανία.

Μετά από την General Motors και την απόφασή της να κλείσει τρία εργοστάσια, τη Honda, τη Ford και τη Volkswagen, που αναγκάστηκαν επίσης είτε να κλείσουν προσωρινά εργοστάσια, είτε να μειώσουν την παραγωγή τους, την αναστολή της παραγωγής του Model 3 στο εργοστάσιο της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσε η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή αξία, που ανέρχεται στα 843 δισ. δολάρια,Tesla.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διακοπή της παραγωγής θα διαρκέσει από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει γνωστοποιηθεί επίσημα ο λόγος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, 

Το εργοστάσιο της Καλιφόρνιας είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή του Model 3, του πλέον δημοφιλούς και προσιτού οχήματος της Tesla, έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 600.000 Ι.Χ. ετησίως.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση χρηματοδότησης 37 δισ. δολαρίων τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της παραγωγής chips στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το έλλειμμα ημιαγωγών έχει αναγκάσει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να μειώσουν την παραγωγή τους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κατευθύνει δεκάδες δισ. ευρώ σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας νέας γενιάς, με στόχο την αυτονομία της Ένωσης, αντιμετωπίζοντας ένα διαχρονικό θέμα, το οποίο ξεκινά από τα εργοστάσια της Ασίας και της Κίνας.

Η μετοχή της εταιρείας του Ελον Μασκ έφτασε να υποχωρεί την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου μέχρι και 13%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προτού περιορίσει τις απώλειες για να κλείσει τελικά κατά 2,19% χαμηλότερα. 

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα «βουτιά» 8,55%, διευρύνοντας περαιτέρω τις απώλειες που καταγράφει η μετοχή της Tesla μετά την ανακοίνωση ότι προχώρησε στην εξαγορά Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ανατρέποντας το κλίμα για την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων που μέχρι πρότινος θεωρούταν ο «σημαιοφόρος» των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που λειτούργησαν ως «σανίδα σωτηρείας» για τις αγορές εν μέσω πανδημίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ