Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σενάρια για άνοιγμα της αγοράς - Δυσβάσταχτες οι απώλειες μισού δισ. κάθε εβδομάδα

Καταστήματα / Πηγή: Intime
Καταστήματα / Πηγή: Intime

Από τα μέσα Μαρτίου και ειδικότερα μετά την Καθαρά Δευτέρα εκτιμάται ότι θα ανοίξει και πάλι η αγορά, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να αρθεί ή έστω να χαλαρώσει το lockdown και να ξαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Μέχρι στιγμής, η πορεία κρουσμάτων και νοσηλείων δεν ικανοποιεί τους ειδικούς, που επισημαίνουν ότι τα νούμερα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα πιέζοντας επικίνδυνα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός λόγω των ημερών (Τσικνοπέμπτη, Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο εκτροχιασμό την κατάσταση.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κύκλοι της αγοράς αγωνιούν πλέον ανοιχτά για τους αριθμούς που γίνονται ασφυκτικοί απειλώντας τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και την επιβίωση των ίδιων των επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει στα ταμεία του Δημοσίου περί τα 500 εκατ. ευρώ, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, που δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί όσο γιγαντώνονται τα χρέη των επιχειρήσων. Ο επιχειρηματικός κόσμος από την πλευρά του έχει «γονατίσει» μετά από έναν σχεδόν χρόνο lockdown και έχοντας «χάσει» τις σημαντικότερες περιόδους που γεμίζουν τα ταμεία των καταστημάτων, όπως διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, Black Friday, χειμερινές εκπτώσεις, κ.λπ.

Ειδικότερα για τις χειμερινές εκπτώσεις - που λόγω των εκτάκτων συνθηκών παρατάθηκαν κατά έναν μήνα έως τις 31 Μαρτίου - ο τζίρος εκτιμάται ότι μετά βίας θα καταφέρει να φτάσει περί τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ που σημειώνει παραδοσιακά αυτή την περίοδο.

Πέτσας και Σκυλακάκης δίνουν «σήμα» για μέσα Μαρτίου

Κι ενώ επισήμως η παράταση του lockdown έχει ήδη δοθεί ως τις 8 Μαρτίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί για μία ακόμη εβδομάδα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την εκτίμηση ότι το άνοιγμα θα είναι εφικτό από τα μέσα Μαρτίου αλλά και ότι το Πάσχα φέτος δεν θα θυμίζει σε τίποτα το περσινό.

«Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι», δήλωσε σχετικά. 

Υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά τις 16 Μαρτίου το άνοιγμα θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα.

Την ημερομηνία της 16ης Μαρτίου υπογράμμισε και ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, υποστήριξε πως το κομμάτι εκείνο της αγοράς που είναι ανοικτό δείχνει καλά νούμερα και η εικόνα των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου και «συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», συμπέρανε.                    
                                                                               

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ