Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εστίαση: Οι κορυφαίες περιοχές βάσει τζίρου και αριθμού επιχειρήσεων - Στοιχεία α' τριμήνου

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η εστίαση στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως κινητήρια δύναμη του τουρισμού και της οικονομίας. Το 2023 παρατηρείται πλήρης ανάκαμψη, ακόμη και αυξημένοι τζίροι, με το πρώτο τρίμηνο να είναι καλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα προηγούμενων ετών. Αυτό δίνει ενδείξεις για ένα 2023 που υπόσχεται μεγαλύτερο τζίρο και από αυτόν του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Tourix.

Διάγραμμα 1: Χρονική Εξέλιξη Κύκλων Εργασιών

Η κατάταξη με βάση τον τζίρο ανά επιχείρηση

Ο μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης είναι στην Αττική με παραπάνω από 17 χιλιάδες, με την Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία να ακολουθούν. Τα νούμερα αφορούν το 2020, από όπου υπήρξε η τελευταία ενημέρωση αριθμού επιχειρήσεων ανά περιοχή με βάση το Στατιστικό Μητρώο Επιχειρήσεων.

Παρά τον μικρό αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες περιοχές, η έντονη δραστηριότητα ειδικότερα την θερινή σεζόν στην περιοχή της Μυκόνου, φέρνει το νησί στην πρώτη θέση όσον αφορά τις περιοχές στην Ελλάδα τον μέσο όρο τζίρου ανά επιχείρηση, που φτάνει περίπου τα 170 χιλιάδες ευρώ για όλο το έτος (2020). Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη με περίπου 85 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση και η Αττική με περίπου 82 χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση. Η Σύρος φαίνεται επίσης υψηλά στην κατάταξη με περίπου 81 χιλιάδες ευρώ τζίρο ανά επιχείρηση. 

Η κατάταξη περιφερειών και επιμέρους περιοχών βάσει τζίρου το α' τρίμηνο 2023

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η κατάταξη διαμορφώνεται ως εξής: από την Αττική προέρχεται το 50% του συνολικού τζίρου της εστίασης στην Ελλάδα, με την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη να παραμένουν στην 2η και 3η θέση. Όσον αφορά συγκεκριμένες περιοχές, την Αττική και την Θεσσαλονίκη ακολουθούν στο τοπ 5 το Ηράκλειο, η Αχαΐα, η Λάρισα και τα Ιωάννινα με λιγότερο από μισό δισεκατομμύριο τζίρο.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τζίρου το 2023 σε σχέση με το 2022 (Α’ τρίμηνο)

Συγκρίνοντας αποκλειστικά τις κορυφαίες 10 περιοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο το 2023, η Εύβοια (+37%), η Μεσσηνία (+31%), η Αττική (29%), το Ηράκλειο (+28%) και η Λάρισα (+27%) είναι η περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2022 στον κλάδο της εστίασης. 

Συγκρίνοντας γενικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το πρώτο τρίμηνο του 2022 βλέπουμε ότι έχουμε συνολικά αύξηση του τζίρου από 1,19 δις σε 1,50 δις ευρώ. Εξετάζοντας όμως την μεταβολή του τζίρου 2023 vs 2022 για το Α’ τρίμηνο κάθε έτους, βλέπουμε ότι στην κατάταξη την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Κάλυμνος, η Λακωνία, η Νάξος, η Θήρα, και η Ζάκυνθος με αυξήσεις τζίρου μεγαλύτερες του 40%. Μάλιστα η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που παρουσίασε μείωση τζίρου σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2022
είναι η Κάρπαθος με σχεδόν 10% μείωση τζίρου. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ