Νέα
  • ΓΔ: 898.96 +0.85%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γιώργος Στάσσης: Ριζική στροφή της ΔΕΗ προς την τεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Intime News
Τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης / Πηγή: Intime News

Στη νέα στρατηγική επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιακή τεχνολογία εστιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναλύει τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της εταιρείας, που στοχεύουν σε μια νέα πελατεία, μετά την απολιγνιτοποίηση. «Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις από την διαδικασία απολιγνιτοποίησης θα αντικατασταθούν από πιο κερδοφόρες και αποδοτικές δραστηριότητες» τονίζει ο κ. Στάσσης και συμπληρώνει: «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής στροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της επιχειρήσεις, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέλαβε τη ηνία της εταιρείας πριν από περίπου 18 μήνες, αφού εργάστηκε σε διάφορα τμήματα του κλάδου ενέργειας: «Όταν μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στη ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019, βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Η χώρα έβγαινε από μέτρα λιτότητας και από ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Δεν μπορώ να πω ότι η απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγινε με τον σωστό τρόπο ή αρκετά γρήγορα. Το αποδίδω αυτό κυρίως στην Ελλάδα που αντιμετώπιζε ευρύτερες δυσκολίες και οι προσπάθειες εστιάστηκαν κυρίως σε άλλα ζητήματα όπως οι τράπεζες, οι συντάξεις και η φούσκα των ακινήτων. Η Ελλάδα εξήλθε από αυτή τη δύσκολη περίοδο και ο τομέας της ενέργειας δεν απελευθερώθηκε. Η ΔΕΗ έχασε πολλές ευκαιρίες. Δεν είχε μπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, τώρα το σύστημα βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και είναι μια πολύ συναρπαστική αγορά για να ασχοληθεί κάποιος
Η τεχνολογία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα η ΔΕΗ, ακόμα κι αν έχει πολλά προβλήματα, έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει και να οδηγήσει αυτόν τον μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα λαμπρό μέλλον για τη επιχείρηση».

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

«Οραματιζόμαστε τη ΔΕΗ ως μία μικρότερη εταιρεία, αλλά πιο αποτελεσματική, με υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και με λιγότερο ρίσκο», τόνισε ο κ. Στάσσης: 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης  (πώληση των συγκεκριμένων μονάδων), και έτσι το αποτύπωμα CO2 θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μειώσει πολύ το ρίσκο. Η μετάβαση της ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ για μερικά χρόνια, αλλά ήταν αργή και αναποτελεσματική. Στις περιοχές παραγωγής άνθρακα θα γίνουν νέες επενδύσεις και θα επωφεληθούν από την υποστήριξη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια “Just Transition”».
Να σημειώσουμε πως η ΔΕΗ έχει ζητήσει άδειες για εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνταν εξόρυξη και θα υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες μέσω αυτής της αλλαγής.

Αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Στάσση στο Bloomberg:

Ανταγωνισμός και ευελιξία

«Η πιθανή συρρίκνωση λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς δεν είναι κάτι που θα πρέπει να τρομάξει τους ανθρώπους. Πρόκειται για έναν  τυπικό μετασχηματισμό της αγοράς στην οποία απαιτείται περισσότερος ανταγωνισμός, περισσότεροι νέοι παίκτες καθώς και νέες ιδέες και τεχνολογίες. Δεν πρέπει να είμαστε απογοητευμένοι. Και αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία.

Από εκεί που βρισκόμασταν στο 70% του μεριδίου αγοράς στο παρελθόν, τώρα είμαστε χαμηλότερα, στο 64% και πιστεύουμε ότι θα μειωθεί στο 50%. Οραματιζόμαστε τη ΔΕΗ ως μια μικρότερη εταιρεία, αλλά πολύ πιο αποτελεσματική, ενσωματώνοντας νέα τεχνολογία και μικρότερο κίνδυνο. Κάνουμε ένα τεράστιο σχέδιο σταδιακής εξάλειψης του λιγνίτη, για παράδειγμα, ώστε το αποτύπωμα CO2 να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μειώσει πολύ τον κίνδυνο».

Το ψηφιακό όραμα

«Μέρος του οράματός μας για το μέλλον σχετίζεται με την τεχνολογία. Μπορούμε να κάνουμε πολύ καλές βελτιώσεις και να μειώσουμε το κόστος παράγοντας ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συνέχεια, υπάρχουν βελτιώσεις στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ανάλυση, στην τεχνητή νοημοσύνη και σε πολλές σχετικές τεχνολογίες. Αυτές είναι οι δύο μεγάλες βελτιώσεις, οι ανανεώσιμες πηγές και η ψηφιοποίηση, μαζί με τις μπαταρίες και την καλύτερη αποδοτικότητά τους, που θα μεταμορφώσουν τη συνολική δομή της ενέργειας.

Αυτό θα αλλάξει από εμάς που έχουμε μεγάλα εργοστάσια μακριά από τις πόλεις και δίκτυα που μεταφέρουν αυτήν την ενέργεια στα κέντρα κατανάλωσης, σε ένα οικοσύστημα όπου έχετε πολλή παραγωγή που διαχέεται παντού, σε κατοικίες, σε μπαταρίες και σε ηλεκτρικά οχήματα. Και για να την απορροφήσετε και να την διαχειριστείτε, πρέπει να έχετε ένα ψηφιακό δίκτυο, πολλές εφαρμογές και στη συνέχεια να τα συνδυάσετε όλα αυτά. Έχοντας αυτή τη σαφή ιδέα για το πού πηγαίνουμε, μας βοηθά να προχωρήσουμε.

Ψηφιοποίηση σημαίνει να κάνουμε το δίκτυό μας πολύ πιο ευέλικτο και να μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς σε διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει λοιπόν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, αυτόματο έλεγχο, έξυπνους μετρητές, το διαδίκτυο των πραγμάτων. Σημαίνει επίσης την ψηφιοποίηση της επιχείρησης εφοδιασμού, δίνοντας έτσι μια εντελώς διαφορετική πρόταση προϊόντων, όπως πορτοφόλια και εφαρμογές στο διαδίκτυο.

Και μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ της δικής μας παραγωγής και της παραγωγής από τους καταναλωτές, ενσωματώνοντας EV και ψηφιοποιώντας τη γενιά μας, έχοντας τη δυνατότητα να προβλέψουμε καλύτερα τον καιρό και να διαχειριστούμε το φορτίο. Έτσι, η ψηφιοποίηση επεκτείνεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, οριζόντια και κάθετα, έχοντας πάντα υπόψη το είδος της ευελιξίας που πρέπει να προσφέρουμε στον τελικό πελάτη».

Επιστροφή στη βασική αρχή: Λιγότερη ρύπανση

Οι στρατηγικές κινήσεις μετασχηματισμού της ΔΕΗ γίνονται πάντα σε συνάρτηση της τεράστιας αλλαγής κλίματος σε όλον τον κόσμο, όπως ανέλυσε ο κ. Στάσσης:

«Πρέπει να εξετάσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία. Βρισκόμαστε σε μια τεράστια διαδικασία αλλαγής του κλίματος σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ρύπανση και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε λιγότερη ρύπανση, λιγότερες εκπομπές και καθαρό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε στο τέλος είναι μια βιώσιμη επιχείρηση. Έτσι, το μέτρο στο τέλος θα είναι σε ποιο βαθμό θα καταφέρουμε να τηρήσουμε αυτήν την υπόσχεση. Χρόνο με το χρόνο θα εκπέμπουμε λιγότερα και θα μετατρέπουμε την εταιρεία σε ολοένα και πιο πράσινη, με περισσότερη τεχνολογία και καινοτομία. Το τρέχον πρόγραμμά μας αντικατοπτρίζει αυτήν τη μετάβαση και αυτός θα είναι ο τρόπος με τον οποίο μετράμε».

Σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες

Οσον αφορά στον τρίτο πυλώνα της στρατηγικής της ΔΕΗ, στα προβλήματα αλλά και της ενημέρωση των πελατών για τις νέες τεχνολογίες και την στροφή στις ανανεώσιμές πηγές ενέργειας, ο CEO της ΔΕΗ τόνισε: «Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να ακούσουμε περισσότερο τους πελάτες μας, για παράδειγμα. Πρέπει να κατανοήσουμε τα προβλήματά τους και να δούμε πώς θα τα διορθώσουμε.
Μετά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιοποίηση, αυτός είναι ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής μας, η πελατεία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την υπηρεσία, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους πελάτες στα καταστήματα, τον τρόπο λειτουργίας του ιστότοπου. Μετά από μια εσωτερική διαδικασία προβληματισμού, καταλήξαμε ότι πρέπει να κάνουμε το άλμα για να γίνει η ΔΕΗ εταιρεία τεχνολογίας στην αγορά ενέργειας. Κατά μία έννοια, αυτό περιλαμβάνει πειραματισμό και καινοτομία σε νέες τεχνολογίες, οπότε χωρίς αμφιβολία μέσω μιας μαθησιακής διαδικασίας θα βελτιώσουμε την εταιρεία. Αλλά γενικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη αντίληψη ότι αυτός είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη».

Δίκτυο διανομής, μια κερδοφόρα επένδυση  

Ανοίγονται νέα πεδία δραστηριοποίησης, όπως η συμμετοχή στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που σημαίνει νέοι τομείς επενδύσεων, είπε ο κ. Στάσσης ενώ ανέφερε πως υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον από funds υποδομής και παίκτες σε αυτόν τον τομέα που σκέφτονται να μπουν στη διανομή, να συνεργαστούν μαζί μας»:

 «Ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας είναι η εισαγωγή πολλών νέων τεχνολογιών. Περάσαμε τους πρώτους έξι μήνες του έτους διαπραγματευόμενοι με τη ρυθμιστική αρχή, κοιτάζοντας αυτό το μέλλον. Τέλος, το καλοκαίρι είχαμε ένα νέο ρυθμιστικό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει και ενθαρρύνει αυτές τις επενδύσεις, το οποίο μας δίνει μεγάλη χαρά. Μας επιτρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα έχουν καθοριστεί δύο ρυθμιστικές περίοδοι, τεσσάρων συν τεσσάρων ετών, που μας δίνουν διαφάνεια και προβλεψιμότητα για το μέλλον.

Έχουμε επίσης βάλει πολλούς ανθρώπους στην επιχείρηση διανομής για να ενισχύσουν αυτήν τη δραστηριότητα και τώρα έχουμε ένα νέο σχέδιο κεφαλαιακών δαπανών, ενώ ήδη απολαμβάνουμε πολλούς από τους καρπούς αυτού του μετασχηματισμού. Είναι ένα πολύ κερδοφόρο κομμάτι της επιχείρησης. Εξετάζουμε τη δημιουργία εσόδων από ένα μέρος, αλλά δεν σκοπεύουμε να χάσουμε τη διαχείριση και τον έλεγχό του. Είναι βασικό μέρος της δραστηριότητάς μας και θα συνεχίσει να ισχύει.

Και έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον από funds υποδομής και παίκτες σε αυτόν τον τομέα που σκέφτονται να μπουν στη διανομή, να συνεργαστούν μαζί μας.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή για επενδύσεις. Μπορεί να μην είναι πάντα έτσι, αλλά τώρα είναι. Η δημιουργία εσόδων εκμεταλλευόμενοι μέρος της επιχείρησης μέσω ενοποιήσεων, θα ήταν ένας τρόπος. Υπάρχουν νέα πράγματα όπως η ηλεκτροκίνηση που δεν έχουμε αγγίξει ακόμη. Έχουμε πολλές ιδέες. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην επιχείρηση διανομής μας».

Κοινωνικό πρόσημο –Τοπική οικονομία – Ηλιακή ενέργεια

Για τις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλιακής ενέργειας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τονίζει πως η εταιρεία παίρνει πολύ σοβαρά τον μετασχηματισμό των τοπικών οικονομιών:

«Η Ελλάδα αναδύεται από μια δεκαετία δυσκολιών πολύ πιο ισχυρή. Αυτή η δεκαετία στασιμότητας ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν και να καταλάβουν τι λάθη κάναμε και που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το πρόγραμμα σταδιακής εξάλειψης του λιγνίτη, ήταν σαφές σε όλους, ακόμη και στην τοπική κοινωνία, ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την εταιρεία. Σκεφτείτε ότι το 2007 η εταιρεία παρήγαγε 34GWh από τους σταθμούς καύσης άνθρακα και σήμερα παράγει όχι περισσότερο από 6,5GWh. Έχουμε λοιπόν κάποια περιουσιακά στοιχεία που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Κατά μία έννοια, αυτό το σχέδιο σταδιακής κατάργησης συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία. Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς θα αλλάξουν οι τοπικές οικονομίες και τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Παίρνουμε πολύ σοβαρό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Από τη μία υλοποιούμε το σχέδιο σταδιακής εξάλειψης του λιγνίτη και από την άλλη, επειδή έχουμε ανοιχτά ορυχεία σε αυτές τις περιοχές, θέλουμε να εγκαταστήσουμε ηλιακά.

Έχουμε υποβάλει αίτηση για έως και 3GW ηλιακής ενέργειας σε αυτές τις περιοχές. Επενδύουμε σε υπερσύγχρονα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου έτοιμα για χρήση υδρογόνου. Θέλουμε να εισάγουμε τα απόβλητα στην ενέργεια. Έτσι θα παραμείνουμε σε αυτές τις περιοχές εξόρυξης, αλλά με διαφορετικό ρόλο από το παρελθόν, επενδύοντας στην ενέργεια και χρησιμοποιώντας την τοπική τεχνογνωσία».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ