Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Friesland Campina Hellas -ΝΟΥΝΟΥ: Γιατί έκλεισε με ζημιές €3,7 εκατ. το 2022 παρά την αύξηση του τζίρου

Πηγή: Intime

Η ανάπτυξη του τζίρου και η βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων επενδύοντας στην εδραιωμένη προϊοντική της βάση αλλά και σε νέα καινοτόμα προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών, παραμένει στόχος της Friesland Campina Hellas και για τη φετινή χρονιά.

Η εταιρεία που είναι ευρέως γνωστή στο καταναλωτικό κοινό με τα προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για την επέκταση του δικτύου διανομής της για βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών.

Παράλληλα η διοίκηση εκτιμά ότι η στρατηγική που ανάπτυξε και κατά την περυσινή χρονιά θα την βοηθήσει και το 2023 να αντιπαρέλθει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και κυρίως τις άμεσες επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων που οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις κόστους σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Ωστόσο, παρά το...φρένο που φαίνεται να μπήκε στην έντονα αυξητική πορεία των τιμών στο γάλα, η μειωμένη ζήτηση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιέζει και φέτος τα μεγέθη όχι μόνο της FrieslandCampina Hellas, αλλά σχεδόν όλων των βιομηχανιών του κλάδου.

►Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι «τρέχει» με το γάλα - Οι τιμές σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ανάπτυξη χάρη στις ανατιμήσεις

Αναφορικά με την περασμένη χρονιά, οι πωλήσεις της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 24,38%, ξεπερνώντας τα €340 εκατ. από περίπου €274 εκατ. το 2021 κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει από την αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά (καθώς οι όγκοι ήταν ελαφρώς υψηλότεροι κατά 1%), αλλά κυρίως από τις ανατιμήσεις λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και εμπορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά περίπου 33% ξεπερνώντας τα €287 εκατ. λόγω κυρίως του υψηλότερου κόστους γάλακτος και χύμα τυριού, που κατά το δ’ τρίμηνο του 2022 δεν είχαν περάσει στους πελάτες καθώς οι τιμές πώλησης έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της εταιρείας, αυτές μειώθηκαν κατά 6,75%.

►Διαβάστε επίσης: Costa Navarino: Εντυπωσιακό ξεκίνημα για Mandarin Oriental και Navarino Agora – Οι επόμενες επενδύσεις του υπερπολυτελούς resort

Οι πωλήσεις (σε €χιλ.)ανά κατηγορία την προηγούμενη πενταετία

Γαλακτοκομικά
2022: 305.836
2021: 244.155
2020: 228.586
2019: 246.179
2018: 237.502
Παιδικές τροφές
2022: 26.435
2021: 23.998
2020: 24.656
2019: 23.908
2018: 24.196
Γιαούρτια
2022: 8.313
2021: 5.659
2020: 4.338
2019: 4.908
2018: 5.864
 

Μείωση μικτών κερδών & αύξηση εξόδων

Η μείωση των μικτών κερδών κατά 6,63% (στα €53,57 εκατ.) και του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 15,72% από 20,95% το 2021, αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των Α΄&β΄ υλών. Επίσης, τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης ανήλθαν σε €58,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,06%. Γενικότερα τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 28,63% και διαμορφώθηκαν σε €345,5 εκατ. Έτσι, παρά την σημαντική αύξηση των πωλήσεων, το 2022 έκλεισε με ζημιές για την FrieslandCampina Hellas, οι οποίες ξεπέρασαν τα €3,7 εκατ. από κέρδη €4,27 εκατ. το 2021.

Είσοδος στα φυτικά ροφήματα

Σε προϊοντικό επίπεδο, η εταιρεία εισήλθε το α’ τρίμηνο του 2023 στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων με τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική αγορά.

Η νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό αποτελείται από 3 γεύσεις -Αμύγδαλο, Αμύγδαλο με 0% Ζάχαρη και Βρώμη Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης- και είναι μία εναλλακτική πρόταση που συνδυάζει θρεπτικότητα και γεύση, προσφέροντας ποικιλία στο πρωινό κάθε οικογένειας, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες Β2, Β12 & D και ασβέστιο.


Tο νέο NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT ΡΟΦΗΜΑ ΒΡΩΜΗΣ διευρύνει την εξειδικευμένη προϊοντική σειρά των επαγγελματικών προϊόντων για τον καφέ ΝΟΥΝΟΥ BARISTA’S GOLD.

Σημειώνεται ότι η FrieslandCampina Hellas αποτελεί μέλος της συνεταιριστικής Royal FrieslandCampina, και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο με παγκόσμια εμβέλεια και βαθιά συνεταιριστική παράδοση, που ξεπερνά τα 150 χρόνια.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στους Έλληνες καταναλωτές μια ολοκληρωμένη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα και κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και τυριά, με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER και FINA. Παράλληλα διακινεί προϊόντα για επαγγελματική χρήση με τις επωνυμίες FRICO, DEBIC και Barista’s Gold.

Αποθήκες και διανομή

Η εταιρεία, πέραν των ενοικιαζόμενων κεντρικών της γραφείων στο Μαρούσι, διαθέτει υποκατάστημα στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, με εργοστασιακές εγκαταστάσεις, καθώς και μισθωμένα υποκαταστήματα στην Αγχίαλο, στο 14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Βέροιας, με σχετική αποθήκη – ψυκτικούς θαλάμους και στη θέση Δύο Πεύκα στον Ασπρόπυργο Αττικής, στις εγκαταστάσεις της Stenhus Δύο Πεύκα Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Η FrieslandCampina Hellas προμηθεύει τους πελάτες από κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ παράλληλα λειτουργεί με περιφερειακά διαμετακομιστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εξυπηρετούνται απευθείας, ενώ 65 περίπου συνεργάτες καλύπτουν την υπόλοιπη Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μικρών επαρχιών και των νησιών. Έτσι, με τη σημαντική συμβολή χονδρεμπόρων και διανομέων, η διανομή καλύπτει σχεδόν το σύνολο των 20.000 καταστημάτων τροφίμων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, εφοδιάζει πολλά φαρμακεία καθώς και οι μεγαλύτερες μονάδες στην επαγγελματική αγορά, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και εταιρείες catering.

Η μονάδα στην Πάτρα

Η μονάδα της εταιρείας στην Πάτρα αξιοποιεί την παραγωγή νωπού γάλακτος αυστηρά επιλεγμένων κτηνοτροφικών μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει, με ελληνική πρώτη ύλη, την σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων: γάλατα ΝΟΥΝΟΥ FAMILY, NOYNOY CALCIPLUS, NOYNOY KID, ΝΟΥΝΟΥ Νoulac κρέμες γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ και ΝΟΥΝΟΥ γιαούρτι. Το πρότυπο εργοστάσιο της Πάτρας, αποτελείται από 4 καινοτόμες γραμμές παραγωγής γάλακτος και διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ακολουθώντας τις πιο ολοκληρωμένες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ