Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Agrino: Ανοδικά τζίρος και EBITDA στο 9μηνο – Γιατί υποχώρησε η κερδοφορία του 2022 παρά την ανάπτυξη κατά 10%

Παρά την αύξηση του τζίρου σε ποσοστό 10%, το EBITDA της Agrino υποχώρησε πέρυσι κατά 8,7% σε σχέση με το 2021, ενώ και η τελική της κερδοφορία εμφάνισε πτώση της τάξης του 12%-13%, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων στις τιμές των α’ υλών και των λοιπών συντελεστών κόστους.

Ειδικότερα, ο τζίρος της βιομηχανίας διαμορφώθηκε σε € 38,04 εκατ., αύξηση η οποία προήλθε κυρίως από λειτουργική ανάπτυξη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, σχετικά μικρή ήταν η συμμετοχή των ανατιμήσεων στην άνοδο του τζίρου καθώς η πολιτική της εταιρείας ήταν να μην προβεί σε αυξήσεις τιμών ανάλογες των αυξήσεων των α’ υλών και των λοιπών συντελεστών κόστους αλλά σε σημαντικά μικρότερες, απορροφώντας έτσι μεγάλο ποσοστό από τις αυξήσεις στους συντελεστές παραγωγής.

►Διαβάστε επίσης: Γ. Μασούτης: Μας αρέσουν οι εξαγορές, δεν μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε - Στο €1,1 δισ. ο φετινός τζίρος

Τα κόστη

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2022 και σε συνέχεια των αυξήσεων που σημειώθηκαν στο β’ εξάμηνο του 2021, παρατηρήθηκαν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σχεδόν σε όλους τους συντελεστές κόστους και κυρίως στο κόστος α’ υλών και ιδιαίτερα στο ρύζι και στην ενέργεια, αλλά και στα υλικά συσκευασίας, στο κόστος διακίνησης των προϊόντων κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα οι τιμές α’ υλών ρυζιού διεθνώς αυξήθηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση και την τελευταία τριετία κατά 33,5%.

Οι τιμές παραγωγού του ελληνικού ρυζιού ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά και μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν σε επίπεδο 40% υψηλότερα από την προηγούμενη εσοδεία, υπήρχαν δε κατηγορίες όπως η Καρολίνα της οποίας το κόστος σχεδόν διπλασιάστηκε.

Οι τιμές α’ υλών οσπρίων είχαν αυξηθεί από το 2021, παρατηρήθηκε όμως και νέα αύξηση σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι ιδιαιτέρως υψηλές τιμές της ενέργειας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους επιβάρυναν σε σημαντικό βαθμό το κόστος των παραγόμενων προϊόντων. Δείχνουν από τις αρχές του 2023 σημάδια αποκλιμάκωσης πλην όμως το κόστος παραμένει υπερδιπλάσιο συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

Αναστάσιος Πιστιόλας
Αναστάσιος Πιστιόλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Agrino- ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ.

►Διαβάστε επίσης: ΚΡΙ ΚΡΙ: Πώς κατάφερε να πενταπλασιάσει τα κέρδη της στο α’ εξάμηνο του 2023 – Ανέβασε κατά 33% τον πήχη για τα φετινά EBIT

Κερδοφορία

Ωστόσο, και η χρήση του 2022 υπήρξε κερδοφόρος για την Agrino. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε €2,38 εκατ. έναντι € 2,744 την αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €1,793 εκατ. έναντι € 2,04 εκατ. το 2021. Τέλος, το EBITDA διαμορφώθηκε σε περίπου €4,2 εκατ. από €4,6 εκατ. το 2021.

Πάντως, στο 9μηνο του 2023 η εταιρεία εμφανίζει συνολικά μια σταθερή συνολική ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων, τόσο σε επίπεδο τζίρο, όσο και σε EBITDA.

Νέα προϊόντα

Σε ό,τι αφορά στα πανελλαδικά μερίδια αγοράς στις βασικές κατηγορίες που ιστορικά δραστηριοποιείται, η Αgrino διατηρεί την ηγετική της θέση στο ρύζι και την 2η στα όσπρια.

Στα τέλη του 2022 η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, λάνσαρε μια νέα σειρά ετοίμων γευμάτων με ονομασία Quick Deli και επαναλάνσαρε τη σειρά ημιετοίμων γευμάτων με ρύζι και ριζότο «Greek Gourmet» σε νέα, μοντέρνα συσκευασία, που τονίζει την ελληνική προέλευση των συστατικών.

Στην κατηγορία των ρυζογκοφρετών για το 2022 συνεχίστηκε η αυξητική τάση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς εμφανίζοντας βελτίωση σε όλες τις υποκατηγορίες.

Σε αυτό συνετέλεσε η παρουσία σε περισσότερα σημεία πώλησης καθώς αυξήθηκε η αριθμητική διανομή των κωδικών της και επιπροσθέτως η Agrino εισήλθε στην αγορά της μικρής λιανικής ενεργοποιώντας για πρώτη φορά την πώληση επ’ αυτοκινήτου (ex van).

Επενδύσεις &  εξωστρέφεια

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,12% πέρυσι προσδοκώντας στο προσεχές μέλλον σε σημαντική αύξησή τους με την εκκίνηση νέων συνεργασιών σε χώρες στόχους της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. με έμφαση στα τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα ρυζιού και οσπρίων αλλά και στην κατηγορία των snacks.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ενισχύεται η συνεργασία που είχε ξεκινήσει η εταιρεία με την Costco για τη σειρά ημιετοίμων γευμάτων με ρύζι και ριζότο «Greek Gourmet», ενώ τα προϊόντα της έχουν μπει και σε μικρότερης εμβέλειας αλυσίδες.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τον επόμενο μήνα, οπότε και ξεκινά η περίοδος του αλωνισμού του ρυζιού, αναμένεται να λειτουργήσει η υπερσύγχρονη μονάδα παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας, δυναμικότητας 20.000 τόνων. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία ξεπέρασε τα €7 εκατ.

Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν όλα τα εκκρεμή επενδυτικά προγράμματα της εταιρείας, τα οποία για την πενταετία 2018-2023 ανήλθαν συνολικά σε € 13 εκατ. ενώ έχει αρχίσει ο σχεδιασμός της νέας φάσης επενδύσεων της εταιρείας για την επόμενη πενταετία, η οποία μεταξύ άλλων θα αφορά σε νέες γραμμές παραγωγής και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, κυρίως για τον τομέα της ρυζογκοφρέτας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ