Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

AHB Group (Θεόνη): Επουλώνει τις πληγές του Daniel - Προχωρά σε επενδύσεις άνω των €10 εκατ.

Την επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις μεγάλες καταστροφές που δημιούργησε η κακοκαιρία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο στο εργοστάσιο της εταιρείας αλλά και σε αρκετούς νομούς της Θεσσαλίας, έχει θέσει ως προτεραιότητα η διοίκηση της AHB Group, εταιρείας γνωστής με το brand Θεόνη.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στην «Ημερησία» ο επικεφαλής της εταιρείας, Δημήτρης Τσέλιος, ο οποίος σημείωσε ότι «το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό για αρκετές ημέρες λόγω καταστροφών σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις του εργοστασίου, καθώς επίσης και του κατεστραμμένου οδικού δικτύου προς το εργοστάσιο. Πλέον το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά, ωστόσο παραμένουν ορισμένα προβλήματα στο οδικό δίκτυο».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι όλη αυτή η κατάσταση πήγε λίγο πίσω το επενδυτικό πλάνο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Θυμίζουμε ότι με την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση που φέρνει η υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά €6.750.500, άνοιξε ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας «Θεόνη», ύψους άνω των €10 εκατ. , στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται:

  • Το νέο Κέντρο Διανομής (Logistic Center) στον Ελληνόπυργο Μουζακίου. Θα αναπτυχθεί στεγασμένη εγκατάσταση 7.618 τ.μ. σε μία έκταση 36.000 τ.μ. 
  • Η  νέα γραμμή παραγωγής για PET και βιοδιασπώμενα μπουκάλια - η οποία έχει ήδη παραδοθεί
  • Η δεύτερη γραμμή χάρτινης συσκευασίας

Ενισχύσεις

Σημειώνεται ακόμη ότι οριστικοποιήθηκε το κόστος και η πιστοποίηση της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης που αφορά δεύτερη γραμμή παραγωγής και υπήχθη στις διατάξεις του Αναπτυξιακού στο καθεστώς ενίσχυσης «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού», συνολικού επιλέξιμου κόστους €3,36 εκατ. και συνολικής ενίσχυσης €1,848 εκατ. με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.

Ακόμη υποβλήθηκε η έκθεση ελέγχου του Ορκωτού Λογιστή για την οριστικοποίηση και λήψη οικονομικής ενίσχυσης €280 χιλ. για το έργο που αφορούσε την επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, ύψους €888 χιλ.

Τον Ιούλιο του 2023, εξάλλου, υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης στη δράση «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜΜΕ» του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικού ποσού €500 χιλ. με ποσοστό ενίσχυσης 40%.

Τα μεγέθη

Για την φετινή χρονιά, αξίζει να αναφερθεί ότι κυλούσε ανοδικά μέχρι το καλοκαίρι, ωστόσο μετά τις καταστροφές του φθινοπώρου δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς η διοίκηση έχει εστιάσει αποκλειστικά στην αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφορά της λειτουργίας της επιχείρησης σε προ-Daniel επίπεδα.

Πέρυσι η εταιρεία κατέγραψε ανάπτυξη 20% με τον τζίρο να αγγίζει τα €26 εκατ. και επίσης διψήφια αύξηση EBITDA (στα €2,212 εκατ.) και προ φόρων κερδών (€632 χιλ.) , ωστόσο το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκε στο 45% (από 48% το 2021) λόγω του αυξημένου κόστους πωλήσεων σε ποσοστό 25% (στα €14,07 εκατ.) και ειδικότερα σε δαπάνες ενέργειες και πρώτες ύλες.

Η αύξηση των εξόδων διοίκησης (€2,17 εκατ.) και διάθεσης (€8,4 εκατ.) κατά 30% και 21% αντίστοιχα, αφορά σε νέες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και στην έμφαση που δίνεται στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς.

ΑΜΚ και αλλαγή καταστατικού

Αναφορικά με τα σημαντικότερα γεγονότα της περυσινής χρονιάς σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,716 εκατ., ενώ τροποποιήθηκε το καταστατικό της ώστε να έχει τη δυνατότητα για την παραγωγή αναψυκτικών, αεριούχων και μη, με βάση το φυσικό μεταλλικό νερό, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), το οποίο θα βοηθήσει την εταιρεία στην υλοποίηση των σχεδίων για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Επίσης η εταιρεία, η οποία το 2021 για πρώτη φορά στην Ελλάδα εγκατέστησε γραμμή παραγωγής χάρτινης συσκευασίας φυσικού μεταλλικού νερού και λάνσαρε δύο νέους κωδικούς 330 ml και 500 ml σε συσκευασία carton box. Η Θεόνη στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσω τοποθετήσεων και συνεργασιών με εμβληματικές εταιρείες του χώρου.

Εξωστρέφεια

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει πλέον παρουσία σε περισσότερες από 25 χώρες, όπου κάνει εξαγωγές, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Κύπρος, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Ην. Βασίλειο κ.ά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ