Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ξινό Νερό: Στο πλάνο νέα μονάδα – Η συμφωνία με την Prodrinks και η αγωγή του Ιωσηφίδη

Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο Δήμος Αμυνταίου, κάνει προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία νέας σύγχρονης και ιδιόκτητης μονάδας παραγωγής προϊόντων Ξινού Νερού, αλλά και στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, για την ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη πραγματοποίηση της επένδυσης.

Σημειώνεται ότι για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, δύο επενδυτικά σχέδια στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 και ειδικότερα στα καθεστώτα:

  • "Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα", για την ίδρυση νέας σύγχρονης και περιβαλλοντικά φιλικής μονάδας εμφιάλωσης φυσικού ανθρακούχου νερού
  • "Αγροδιατροφή - Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία", για την επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας εμφιάλωσης ανθρακούχου νερού της εταιρείας

Από αυτές τις προτάσεις, η πρώτη, για την ίδρυση νέας μονάδας, απορρίφθηκε στις 30 Ιουνίου 2023 ως μη πληρούσα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις του Ν. 4887/22.

Στις 10 Ιουλίου 2023 υποβλήθηκε ένσταση σχετικά με τους λόγους απόρριψης της πρότασης, η οποία είχε επιτυχή κατάληξη, καθώς η επιτροπή ενστάσεων του άρθρου 119 του Αναπτυξιακού Νόμου έκανε δεκτή την ένσταση που υποβλήθηκε.

Τα αποτελέσματα για τη δεύτερη πρόταση δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι πρόσφατα.

Διαβάστε επίσης: Όμιλος Καράτζη: Επενδύσεις €190,8 εκατ. στις ΑΠΕ - Αγόρασε τρίτο αεροσκάφος αλλά πούλησε το πλοίο της

Εργασίες αναβάθμισης & διανομή

Πάντως η εταιρεία υλοποιεί εργασίες αναβάθμισης του χώρου του εργοστασίου, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο.

Επίσης, εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι, η σύναψη σύμβασης αποκλειστικής αντιπροσωπείας εμπορίας και διάθεσης προϊόντων της εταιρείας με την Prodrinks.

Επισημαίνεται η αυξημένη παραγωγικότητα της μονάδας καθώς και η προμήθεια ενός πλυντηρίου επιστρεφόμενων φιαλών, το οποίο τοποθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις της. Ήδη στο 9μηνο, η Ξινό Νερό είχε υπερκαλύψει κατά πολύ τον συνολικό τζίρο του 2022, ο οποίος είχε ανέλθει σε €3,34 εκατ.

Σημειώνεται ότι το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη 43,22% και μικτό αποτέλεσμα €961 χιλ. (+11,61%), ωστόσο η αύξηση του κόστους πωληθέντων σε ποσοστό 61,7% συγκριτικά με το 2021 (στα €2,38 εκατ.) οδήγησε σε μείωση 42% της κερδοφορίας (€230 χιλ. τα καθαρά.)

Διαβάστε επίσης: Potpan: Deal με Synergia Hellenic Fund IV για επιστροφή στα κέρδη – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η κόντρα με την Ιωσηφίδης

Στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τονίζεται ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κατά την περυσινή χρήση, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την επιφύλαξη όμως της μη είσπραξης απαιτήσεων από την εταιρεία “Ιωσηφίδης – Ξινό Νερό" από συμβάσεις πωλήσεως που είχαν συναφθεί το 2019, αλλά λειτούργησαν και το 2020, πριν από την καταγγελία της φερόμενης ως "συμβάσεως διανομής".

Ο ορκωτός (K.M.C.) αναφέρει σχετικά με την υπόθεση αυτή, ότι "κατά της εταιρείας έχει ασκηθεί αγωγή από τρίτο, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού περίπου €2,538 εκατ.

Η τελική έκβαση της αγωγής αυτής (η οποία πρωτοδίκως με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Φλώρινας, στις 31/8, απερρίφθη), δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν έχει σχηματιστεί οποιαδήποτε πρόβλεψη στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις σε σχέση με την αγωγή αυτή".

Απαιτήσεις & υποχρεώσεις

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές απαιτήσεις, αυτές αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό 55,34% (στα €2,233 εκατ.), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα υποχώρησαν κατά 22,2% σε σχέση με το 2021, στα επίπεδα των €1,725 εκατ. Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις, η εταιρεία δεν έχει υποχρεώσεις από τραπεζικά δάνεια, ενώ οι εμπορικές υποχρεώσεις της αυξήθηκαν κατά 128%, στις €797 χιλ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ