Νέα
  • ΓΔ: 1433.88 +0.78%
  • Τζίρος: 105,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ηelleniq Energy: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών

Την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, υφιστάμενων κοινών μετοχών της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε. ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Τα ποσοστά που θα δώσουν οι βασικοί μέτοχοι και τα ποσοστά που θα πάρουν οι μεγάλοι οίκοι που συμμετείχαν απέμεναν να ξεκαθαρίσουν μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδος.

Το άνοιγμα

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε μετά το κλείσιμο της αγοράς και είχε ήδη προσφορές που ξεπερνούσαν κατά 2 φορές τα ζητούμενα κεφάλαια (μεταξύ 250-280 εκατ. Ευρώ ακούγονταν).

Σύμφωνα με πληροφορίες από την χρηματιστηριακή αγορά, οι σύμβουλοι και διαχειριστές είχαν προτάσεις από κάποιες ελληνικές και ξένες τράπεζες να μείνει ανοικτό λίγο περισσότερο το βιβλίο για να εγγράψουν 'καλούς πελάτες' που θα έμπαιναν με μεγάλα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings, η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10%.

Ο συνολικός αριθμός των μετοχών προς διάθεση και από τους δύο πωλητές ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά μετοχή και ο αριθμός των μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των πωλητών θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE και η J.P. Morgan SE, ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή.

Η μετοχή της Helleniq Energy σημειώνει σταθερή άνοδο τον τελευταίο μήνα, δεδομένου ότι την χθες έκλεισε στα 7,77 ευρώ έναντι 6,75 ευρώ στις 26 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με τον Νόμο 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (το «ΤΑΙΠΕΔ»), όπως εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στις 03.08.2023 και με την υπ' αριθμόν 3/22.09.2023 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, χωρίς να απαιτείται δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»), υφιστάμενων κοινών μετοχών (οι «Μετοχές») της HELLENiQ Energy Holdings Α.Ε., εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»).

Πωλητές Μέτοχοι είναι (α) το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, και (β) η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH»), η οποία επί του παρόντος κατέχει ποσοστό 47,10% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (από κοινού, οι «Πωλητές Μέτοχοι.

Ο συνολικός αριθμός των Μετοχών προς διάθεση από αμφότερους τους Πωλητές Μετόχους ανέρχεται περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, αναλόγως των συνθηκών της αγοράς.

Η τιμή ανά Μετοχή και ο αριθμός των Μετοχών που θα πωληθούν από έκαστο εκ των Πωλητών Μετόχων θα καθοριστούν μέσω κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών. Η κατάρτιση του βιβλίου προσφορών θα ξεκινήσει αμέσως και η Goldman Sachs Bank Europe SE («Goldman Sachs») και η J.P. Morgan SE («J.P. Morgan» και, από κοινού με την Goldman Sachs, οι «Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές»), ενεργώντας ως Κοινοί Διεθνείς Συντονιστές για τη Συναλλαγή, διατηρούν το δικαίωμα να κλείσουν τα βιβλία ανά πάσα στιγμή. Επιπρόσθετη ανακοίνωση θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών και της τιμολόγησης της Συναλλαγής.

Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, οι Πωλητές Μέτοχοι συμφώνησαν με τους Κοινούς Διεθνείς Συντονιστές να διακρατήσουν (lock up) τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Εταιρεία για περίοδο 180 ημερών από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, με την επιφύλαξη ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων (carve-outs) και εξαιρέσεων.

Η HELLENiQ δεν θα έχει έσοδα από τη Συναλλαγή.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ