Νέα
  • ΓΔ: 893.76 +2.05%
  • Τζίρος: 87,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Βαριές οι απώλειες - Τα σχέδια για άνοιγμα με φυσική παρουσία και οι επόμενες 10 κρίσιμες ημέρες

Λιανεμπόριο
Πηγή: Intimenews

Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο, γεγονός που εκτός από τις επιχειρήσεις αντικατοπτρίζεται και στα δημόσια οικονομικά. Αλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία το καθολικό lockdown σε μηνιαίο επίπεδο έχει κόστος 3 δισ. ευρώ, ενώ για κάθε 15 ημέρες που είναι κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Εξήγησε ότι όσο ευρύτερο είναι το lockdown και όσο επεκτείνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική κανονικότητα είναι οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τις οποίες σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. «Είναι μια μάχη με τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το lockdown δήλωσε πως η παράτασή του ή όχι θα εξεταστεί επίκαιρα. Εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη ενώ ειδικά για το λιανεμπόριο είπε πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού.

«Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σύμφωνα με τον κυβερνητικό στόχο είναι να γίνει με λειτουργία των φυσικών καταστημάτων υπό κανονικούς όρους, δηλαδή χωρίς τους περιορισμούς του click away (παράδοση παραγγελιών εκτός του καταστήματος) ή του click inside (αγορές εντός του καταστήματος, αλλά με ραντεβού). Οι μόνοι περιορισμοί που θα ισχύουν θα είναι υγειονομικοί (μάσκες, αποστάσεις και περιορισμένος αριθμός πελατών βάσει του κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.) και οι χρονικοί, τόσο ως προς τη διάρκεια (ενδεχομένως 3ωρο), όσο και ως προς τη συχνότητα των αγορών (μία φορά την ημέρα).

Το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων χωρίς τα μοντέλα click away και click inside είναι το ζητούμενο και από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, που συνεχίζει να ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το κράτος και κούρεμα των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται. Και αυτό γιατί οι ηλεκτρονικές πωλήσεις  αφορούν, προς το παρόν, ένα πολύ μικρό κομμάτι του λιανεμπορίου στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Προκειμένου λοιπόν να είναι έτοιμο το πλαίσιο για καταστηματάρχες και καταναλωτές, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι ειδικοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα της αγοράς, ο νέος αριθμός για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα είναι έτοιμος. Πρόκειται για τον αριθμό 13032 στον οποίο ο καταναλωτής θα στέλνει sms με τη φράση «Εμπορικό κατάστημα» και θα λαμβάνει αυτόματη απάντηση «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Στην περίπτωση που διαγράψει κάποιος το πρώτο μήνυμα που είχε στείλει για να κάνει ψώνια και στείλει δεύτερο την ίδια μέρα, το σύστημα θα το απορρίπτει και δεν θα του στέλνει επιβεβαιωτικό μήνυμα. Συγκεκριμένα εάν στείλει κάποιος και δεύτερη φορά, το αυτοματοποιημένο μήνυμα γράφει «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως». Όπως έχει γίνει γνωστό, το SMS θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες.

Πάντως, την τελική απόφαση για το εάν και πώς θα τεθεί σε εφαρμογή το 13032 θα πάρει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η πλατφόρμα ωστόσο λειτουργεί ήδη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ