Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Ξεκινά η μεγάλη επένδυση στον Καναδά με την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού

Ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Mytilineos στον Καναδά, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για το πρώτο από τα 5 έργα φωτοβολταϊκών ισχύος 1,4 GW, που συμφώνησε η Mytilineos να αποκτήσει στον Καναδά, από το fund Westbridge.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Westbridge Renewable Energy Corp, έκλεισε η πώληση του πρώτου έργου φωτοβολταϊκών, του Georgetown 230-MWac/278-MWdc στην επαρχία Vulcan της Αλμπέρτα, στην Mytilineos SA και το έργο είναι έτοιμο προς κατασκευή.

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της ευρύτερης συμφωνίας για την πώληση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,4 GW, που θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2025.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμα προς κατασκευή και επιταχύνουν τους χρόνους υλοποίησης του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Το τίμημα

Για το κλείσιμο της συμφωνίας για το έργο Georgetownη Westbridge, έλαβε 47,6 εκατομμύρια CAD (35,6 εκατομμύρια USD/32,5 εκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 92% του τιμήματος , ενώ το 3% της τιμής είχε καταβληθεί ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί μόλις το έργο της Georgetown φτάσει σε εμπορική λειτουργία.

Η Westbridge με τα έσοδα από την πώληση αποπλήρωσε όλα τα εκκρεμή δάνεια που σχετίζονται με το έργο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα υπόλοιπα έργα της συμφωνίας – Red Willow, Eastervale, Dolcy και Sunnynook, παραμένουν στην ιδιοκτησία της Westbridge και κάθε ένα από αυτά εφόσον ολοκληρώνεται το στάδιο των ρυθμιστικών εγκρίσεων θα προχωρά το κλείσιμο της συναλλαγής και η έναρξη των εργασιών κατασκευής. Η Westbridge αναμένει να κλείσει την πώληση αυτών των έργων στη Μυτιληναίος το 2024 και το 2025.

Νίκος Παπαπέτρου: Έργο έτοιμο προς κατασκευή

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε το επιτυχές κλείσιμο του έργου Georgetown, ένα σημαντικό πρώτο βήμα εισόδου στον Καναδά.

Το Georgetown σηματοδοτεί το κλείσιμο του πρώτου από τα πέντε έργα της Alberta που είναι στρατηγικά έτοιμα για πρόοδο προς την εμπορική παραγωγή ενέργειας. Το κλείσιμο του έργου Georgetown που εισέρχεται στο έτοιμο προς κατασκευή στάδιο εκτοξεύει απρόσκοπτα τα αναπτυξιακά μας σχέδια προς την κατασκευή» , δήλωσε ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής της M Renewables της My5lineos.

Ποια είναι τα 5 έργα

Τα πέντε έργα αναπτύσσονται από 5 ξεχωριστές θυγατρικές του καναδικού ομίλου ΑΠΕ χαρτοφυλακίου 1.410 MWdc με πέντε ηλιακά έργα στην καναδική επαρχία της Αλμπέρτα, από τα οποία το πρώτο ήταν το Georgetown.

Τα έργα που αναπτύσσονται από κάθε SPV είναι:

 • Georgetown – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 230Mwac (278MWdc), στη Vulcan County της Alberta
 • Sunnynook – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 280 Mwac (332 MWdc), στην περιοχή της Alberta
 • Dolcy – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 200 Mwac (246 MWdc), στο Wainwright της Alberta
 • Eastervale – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 300 Mwac (274 MWdc), στο Provost της Alberta και
 • Red Willow – φωτοβολταϊκό έργο ισχύος έως 225 Mwac (280 MWdc), στο SteÜler County της Alberta.

Τι θα παράγουν τα 5 έργα στον Καναδά

Όταν τα έργα της My5lineos ολοκληρωθούν θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή πράσινης ενέργειας του Ομίλου.

 1. Θα παράγουν 2,1 τεραβατώρες (TWh) ετησίως «πράσινης» ενέργειας, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 200.000 νοικοκυριών για ένα έτος ή να εξαλείψουν τις εκπομπές 330.000 αυτοκινήτων (1.500.000 τόνοι CO2)
 2. Θα αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 1,7 δισ. καναδικών δολαρίων (CAD) (1,16 δισ. ευρώ) (εξαιρουμένου του εξοπλισμού για συστήματα μπαταριών BESS), η οποία θα εκταμιευθεί (εκτός από την προκαταβολή) στις διάφορες φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής του έργου, με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026-2027. Η επένδυση (capex) αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς σε περίοδο 4 ετών.
 3. 3. Τα δύο πιο ανεπτυγμένα έργα, Georgetown και Sunnynook (περίπου 610 MW) θα είναι «έτοιμα προς κατασκευή» «RTB») μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα τρία έργα (περίπου 800 MW) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και το RTB να αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2024.
 4. 4. Όλα τα έργα έχουν υποβάλει αίτηση ή/και έχουν εγκριθεί για την εγκατάσταση και χρήση συστήματων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας («BESS»), συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για το συνολικό χαρτοφυλάκιο.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ