Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια: Πώς θα μειωθούν οι τιμές σε 1.500 προϊόντα

Να μειωθούν οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα αλλά και να μπει «φρένο» σε νέες ανατιμήσεις επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης μετά τις νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ακρίβειας, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την λήψη νέων μέτρων εφόσον αυτές δεν φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 προϊόντα, σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες, σε ποσοστό που θα ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις το 10% μόνο από την παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στον περιορισμό κατά 30% στις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ, με αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι μειώσεις στο βρεφικό γάλα

Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε επίσης διψήφιο ποσοστό οι τιμές στα βρεφικά γάλατα, μετά την επιβολή πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους. Σημειώνεται ότι το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Τον Μάρτιο οι μειώσεις

Παράλληλα μια ακόμη παρέμβαση για τον περιορισμό της ακρίβειας αφορά στα νωπά φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα για τα οποία προκειμένου να διασφαλισθεί η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ, στα μανάβικα και στα κρεοπωλεία σε «καθαρές» τιμές και να επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο έως 3%  για επιστροφές προϊόντων ή φύρας.

Αυτά είναι τα τρία από τα τέσσερα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι όποιες μειώσεις τιμών αναμένεται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τον Μάρτιο, καθώς θα δοθεί μια περίοδος προσαρμογής στις επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: Κ. Σκρέκας: Από σήμερα σε ισχύ το 3μηνο «μπλόκο» στις μαϊμού προσφορές - Σε όλο το λιανεμπόριο τα νέα μέτρα για φρούτα, λαχανικά, κρέατα

Αλλάζουν οι προσφορές στα σούπερ μάρκετ

Το μοναδικό μέτρο που είναι άμεσης εφαρμογής και για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, ίσως και το μοναδικό που μπορεί να αποτρέψει τις ανατιμήσεις που ενδεχομένως προγραμμάτιζαν για το επόμενο διάστημα κάποιες βιομηχανίες ή εμπορικές επιχειρήσεις αφορά τις αλλαγές με βάση τις οποίες θα γίνονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αποτραπούν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις δεν θα επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες, δηλαδή να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για τους επόμενους 3 μήνες.

Για παράδειγμα εάν ένας προμηθευτής προχωρήσει σήμερα ακόμη και σε μια μικρή ανατίμηση της τάξης του 2%, δεν θα μπορεί το συγκεκριμένο προϊόν να το διαθέσει μέσα από τα σούπερ μάρκετ σε προσφορά μέχρι και τις 11 Απριλίου. Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αποτρέψει τους προμηθευτές να κάνουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, να το σκεφθούν δύο και τρεις φορές… καθώς είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των καταναλωτών προτιμούν να αγοράσουν εκείνα τα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα

Κ. Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους, έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε τα εργαλεία και κατανοούμε καλύτερα κάτι το οποίο στο παρελθόν φαινόταν εξαιρετικά σύνθετο – αλλά τώρα έχουμε μπει στην λεπτομέρεια του θέματος- που είναι ο τρόπος τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα, όπου έχουμε υψηλές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές. Είναι αδικαιολόγητο παντελώς για πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες αγορές».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ