Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακρίβεια: Έρχονται 30.000 έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα από το ΥΠΑΝ

Ολομέτωπη επίθεση σε όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν εξαπολύει το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων αλλά κυρίως για να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να ανακοινώσει την επιβολή νέων προστίμων σε εταιρείες τόσο για αθέμιτη κερδοφορία όσο και για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στο γάλα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έλεγχοι στο βρεφικό γάλα και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα εφόσον υπάρχουν παραβάσεις από τις 2 πολυεθνικές που ελέγχονται από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) θα ανακοινωθούν πρόστιμα τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης τα πρόστιμα που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια εισπράττονται ή βεβαιώνονται στην εφορία, επισημαίνοντας ότι την προσεχή Δευτέρα θα καταθέσει στην Βουλή τις βεβαιώσεις προστίμων της Δ.Ι.Μ.Ε.Α., προκειμένου να ενημερωθούν και οι πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Πώς θα μειωθούν οι τιμές σε 1.500 προϊόντα

Που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι στην αγορά τις επόμενες ημέρες θα είναι εξονυχιστικοί και θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, σε εκείνα τα προϊόντα τα οποία πωλούνται ακριβότερα στην χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» οι έλεγχοι που προγραμματίζονται να γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30.000. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης το 2023 διενεργήθηκαν από την Δ.Ι.Μ.Ε.Α. 25.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν συνολικά 1.865 πρόστιμα αξίας περίπου 13,4 εκατ. ευρώ.

Με στόχο να πραγματοποιηθούν περισσότεροι και πιο στοχευμένοι έλεγχοι από κάθε άλλη χρονιά, η ΔΙ.Μ.Ε.Α. αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με περισσότερους ελεγκτές αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό.

Μαζικές αποσπάσεις και προσλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν αποσπαστεί από υπηρεσίες του Δημοσίου περίπου 40 στελέχη που θα προστεθούν στο δυναμικό της ΔΙ.Μ.Ε.Α. ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται επιπλέον 60 στελέχη να προστεθούν στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενίσχυση και σε τεχνολογικό εξοπλισμό

Παράλληλα η ΔΙ.Μ.Ε.Α. θα ενισχυθεί και με εξοπλισμό μεταξύ των οποίων με 12 υβριδικά και ηλεκτροκίνητα οχήματα ενώ οι ελεγκτές θα έχουν στην διάθεσή τους φορητούς σαρωτές (σκάνερ), έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά τους ελέγχους και ταυτόχρονα να μπορούν να επιβάλλουν ηλεκτρονικά τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την νομοθεσία.

Τόσο η ενίσχυση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό θα γίνει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίοι ανέρχονται σε 11,5 εκατ. ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ενισχυθεί επίσης και με την  προμήθεια ενός κινητού συστήματος ανίχνευσης με ακτίνες Χ για τον έλεγχο φορτηγών και  εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να εντοπίζονται κρούσματα παραεμπορίου.

Σημειώνεται, ότι η Δ.Ι.Μ.Ε.Α. διενεργεί εκατοντάδες ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει «μαϊμού» προϊόντα που διακινούνται στην ελληνική αγορά. Η τεχνολογία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στους ελέγχους και θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά «όπλα» στα χέρια των ελεγκτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των ελέγχων της αγοράς για την πάταξη του παραεμπορίου αλλά και ένα σύγχρονο υψηλού επιπέδου και ασφάλειας, επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων για την εποπτεία της αγοράς.

Παράλληλα θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση οι έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξη και ειδικότερα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που δίνει την δυνατότητα ελέγχου των μεταβολών των τιμών σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ