Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Waterfall Capital Investors: H επιστροφή στην Ελλάδα με επένδυση 30 εκατ. ευρώ στη Λαμία

Ντοματα / Πηγή: AP Images
Η Bellamia Farms σχεδιάζει να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας / Πηγή: AP Images

Περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη... αποτυχημένη απόπειρα να εισέλθει στην ελληνική αγορά, η Waterfall Capital Investors επιχειρεί και πάλι να τοποθετηθεί στον εγχώριο κλάδο ντομάτας. Η εδρεύουσα στις ΗΠΑ - και πιο συγκεκριμένα στο Ντέλαγουερ - εταιρεία, δρομολογεί επένδυση της τάξης των 30 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, μέσω της θυγατρικής της, Bellamia Farms. Στην Bellamia βρίσκουμε στη θέση του προέδρου τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Αγροτικής Τράπεζας, Δημήτρη Μηλιάκο, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου έχει αναλάβει ο Σταύρος Ταμπάογλου, πρώην CEO της ΑΤΕ Τεχνικής Πληροφορικής, θυγατρικής εταιρείας, τότε, του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας.

Συμφωνία με ΕΤΑΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bellamia Farms έχει έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΑΔ για τη μίσθωση έκτασης 255 στρεμμάτων προκειμένου να αναπτύξει υποδομές καθετοποιημένης παραγωγής τριών ειδών υδροπονικής ντομάτας. Η Λαμία αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, καθώς της δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσει όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ εξυπηρετεί και το δίκτυο των εξαγωγών.

Τι περιλαμβάνει το project

Ειδικότερα η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή θερμοκηπίου 160 στρεμμάτων και υποδομές παραγωγής, καλλιέργειας και συσκευασίας ντοματικών προϊόντων, επένδυση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.
Η Bellamia Farms, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2020, έχει ήδη ξεκινήσει και υλοποιεί την επένδυση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 170 μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Πηγή: Bellamia
Πηγή: Bellamia

Πλέον, με την καθετοποιημένη μονάδα που δρομολογεί στη Λαμία, η Bellamia Farms ετοιμάζεται να μπει στα ελληνικά σούπερ μάρκετ αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, εστιάζοντας για αρχή στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη με τρεις κωδικούς: μεγαλόκαρπη σε τελάρο και συσκευασμένες τσαμπί & cherry.

Και θερμική μονάδα

Μέσα από την παραγωγή η εταιρεία στοχεύει να διασφαλίσει σταθερή ποιότητα προϊόντων, συνδυασμένη με «απόλυτα προδιαγεγραμμένη παραγωγή», μη εξαρτημένη από κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, η εγκατάσταση εκτός από το θερμοκήπιο θα διαθέτει και μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ισχύος 8,8 MW, μέσω της οποίας προβλέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα η δέσμευση της εκλυόμενης θερμότητας και διοξειδίου του άνθρακα προς όφελος του θερμοκηπίου.

Το deal με Lucia’s που ναυάγησε το 2018

Θυμίζουμε ότι η Waterfall Capital Investors είχε επιχειρήσει και το 2018 να μπει στην ελληνική αγορά, όταν βρισκόταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Ευθυμιάδη, προκειμένου να αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της Lucia’s στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η πλευρά Ευθυμιάδη (Lucia’s Farm) υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο deal ναυάγησε μετά από ενστάσεις που ήγειρε η πλευρά Γεωργούλια για συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα τα οποία έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά της WCI, ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε η συμφωνία ήταν το ύψος των χρεών της Agritex, εταιρείας συμφερόντων Ευθυμιάδη, στη ΔΕΠΑ, χρέη τα οποία είχαν δημιουργηθεί λόγω καθυστερημένων πληρωμών του ΛΑΓΗΕ.

Με σύμμαχο τον... Lukas Fecker

Για το συγκεκριμένο deal η WCI εμφανιζόταν να έχει σύμμαχο την Innovation Brain του Lukas Fecker, γνωστή για το ενδιαφέρον της να εξαγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μαζί με την οποία φερόταν να εξετάζει και την αναβίωση του brand της ΑΓΝΟ, καθώς και άλλες συμφωνίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό αγροδιατροφικό κλάδο. Οι τότε πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση του ελληνοαμερικανικού fund να μεταφέρει την παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων της ΑΓΝΟ στις ΗΠΑ.

Γενικότερα, πάντως, μόνο τυχαίο δεν είναι το ενδιαφέρον για διάφορες εταιρείες στις οποίες είχε τον έλεγχο η πρώην Αγροτική Τράπεζα, δεδομένης και της παρουσίας στην ηγεσία της Bellamia Farms του τέως διοικητή της ΑΤΕ, Δημήτρη Μηλιάκου, και ενός ακόμη υψηλόβαθμου στελέχους θυγατρικής του ομίλου στη θέση του CEO...

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ