Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΦΕΕ: Αντίδραση για εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον γγ Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγελή, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κάνει λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση και στρέβλωση που θα επιβαρύνει με πρόσθετο clawback τα υπόλοιπα φάρμακα.

«Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών».

Επιπλέον, προσθέτει «για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα».

Τα παραπάνω ποσά, υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία παρά τα συνεχή του αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

«Το σύνολο αυτών των "διευκολύνσεων" για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως "μη φθηνά"» αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι «στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων έχει δραματικές επιπτώσεις. Τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου» καταλήγει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα