Νέα
  • ΓΔ: 1040.94 +0.99%
  • Τζίρος: 30,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Στην τελική ευθεία το ιδιότυπο deal της Vivartia με Δωδώνη

Πηγή: Vivartia
Πηγή: Vivartia

Eντονες είναι οι διεργασίες στον εγχώριο κλάδο τροφίμων-ποτών, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών ξένων αλλά και ελληνικών επενδυτικών funds. Eνα από τα τελευταία deals που κυοφορούνται έχει τη μορφή ανταλλαγής μετοχών και αφορά στην απόκτηση της Δωδώνη από τη Vivartia με αντίστοιχη είσοδο της Lime Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις του ρωσικών συμφερόντων επενδυτικού κεφαλαίου με τους εκπροσώπους της CVC Capital Partners, η Lime Capital αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στο management της Vivartia.

Θα… μεγαλώσει και άλλο το σχήμα;

Στο νέο πανίσχυρο σχήμα που φαίνεται να δημιουργείται στον εγχώριο γαλακτοκομικό κλάδο είναι πιθανόν να προστεθεί και η ηπειρώτικη βιομηχανία Κολιός, την οποία έχει βολιδοσκοπήσει εδώ και καιρό η πλευρά της Lime Capital.

Θυμίζουμε ότι η Κολιός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που συνδέονται με υπέρογκες δανειακές επιβαρύνσεις, απόρροια τόσο της πτωχευμένης ΑΓΝΟ - συμφερόντων της οικογένειας Κολιού - όσο και των δανείων που είχε πάρει η γαλακτοβιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια. Αν ο οικονομικός έλεγχος, εκ μέρους των υποψήφιων αγοραστών, κυλήσει χωρίς να προκύψουν άλλοι... «σκελετοί» που μπορεί να μπλοκάρουν και πάλι τη διαδικασία (μιας και το ενδιαφέρον δεν είναι τωρινό), η Lime Capital αναμένεται να κάνει το δεύτερο σημαντικότερο deal στον κλάδο, μετά από την εξαγορά της Δωδώνη το 2012 -επίσης με ευνοϊκούς όρους- προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της μία εξαγωγική εταιρεία που τζιράρει περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικές δραστηριότητες

Γενικότερα, για τον μεγάλο όμιλο που πάει να δημιουργηθεί, η CVC εκτιμά ότι η Vivartia μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα προϊόντα της Δωδώνη (και ενδεχομένως και της Κολιός), καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν ισχυρή παρουσία σε περιοχές που δεν είναι τόσο δυνατή η Vivartia (π.χ. Δυτική Ελλάδα), αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.

Τα άλλα F&B deals

Αναφορικά με τα άλλα deals στον κλάδο των τροφίμων που ολοκληρώθηκαν την τελευταία διετία, αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξαγορές Κλιάφα και Δουμπιά από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (της οικογένειας Σαράντη), το deal μεταξύ Ελαΐς - Unilever Hellas και Μινέρβα για την πώληση του κλάδου τοματικών προϊόντων (Pummaro), την εξαγορά της Μινέρβα από την εταιρεία Ελαία Ζευς, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό fund Diorama Investments Sicar, και στην οποία συμμετέχoυν επίσης το EOS Capital και το Ellikonos 2 SCA Sicar, την απόκτηση της Creta Farms από την Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, την είσοδο της EOS Capital στον Φρεσκούλη, την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στην ΕΖΑ από το Diorama Fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου κ.ά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ