Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Σε νέα εποχή με μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. - Το σχέδιο για τον «πράσινο κύκλο νερού» και τη νέα Ψυττάλεια

Με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που θα ξεδιπλωθεί την επόμενη 10ετία η ΕΥΔΑΠ μπαίνει σε μια εποχή μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού του κύκλου του νερού, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Στόχος η βέλτιστη χρήση του πολύτιμου πόρου του νερού, αλλά και οι υπεραξίες από την μετάβαση των υποδομών σε μια «πράσινη» αλυσίδα αξιοποίησης του νερού.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο, που ξεδιπλώνεται σταδιακά, έχει τριπλή στόχευση, όπως περιγράφηκε χθες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Χάρη Σαχίνηστο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης στην Ψυττάλεια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη:

 1. Εκτέλεση ενός σημαντικού επενδυτικού πλάνου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής 
 2. Ενεργειακή αξιοποίηση και αναβάθμιση των υποδομών με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους 
 3. Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένου νερού και την προστασία του φυσικού πόρου.

Γνωρίζοντας καλά τις μεγάλες δυνατότητες της εταιρείας και την ιδιαίτερη σημασία της μετάβασης του κύκλου του νερού σε μια νέα «πράσινη» εποχή, ο κ. Σαχίνης είναι έτοιμος να προωθήσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων της εταιρείας. «Είμαστε πολλά περισσότερα, από μια εταιρεία ύδρευσης. Έχουμε το εξωτερικό υδροδοτικό δίκτυο, (δηλαδή τα δίκτυα όπως συμβαίνει με τον ΑΔΜΗΕ στο ρεύμα), το δίκτυο πόλης, (όπως ο ΔΕΔΔΗΕ) και ταυτόχρονα την πώληση του νερού στην Αττική (όπως η ΔΕΗ). Και ταυτόχρονα έχουμε τα δίκτυα αποχέτευσης, και τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, που μπορούν και ανακυκλώνουν το νερό υποκαθιστώντας το πολύτιμο πόσιμο νερό, που σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανική χρήση», επεσήμανε ο ίδιος.  

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δισ

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΔΑΠ προωθεί μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων για την επόμενη 10ετία στις οποίες θα την οδηγήσουν οι εξειδικευμένες μελέτες που ετοιμάζει για την ανάπτυξή της σε νέες αγορές όπως το ανακυκλωμένο νερό και η ενέργεια. Το στρατηγικό αυτό επενδυτικό πρόγραμμα των 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

 1. Έργα στην Ανατολική Αττική ύψους περίπου €900 εκατ. το 90% των έργων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση
 2. Έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας,
 3. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, μια επένδυση 400 εκ. ευρώ.
 4. και άλλα έργα αποχέτευσης αξία 200 εκ. ευρώ

Οι 3 άξονες των επενδύσεων

Το στρατηγικό πλαίσιο και η ανάπτυξη στη νέα εποχή του «πράσινου» κύκλου του νερού περιλαμβάνει τρεις άξονες επενδύσεων:

 1. Ανάπτυξη των αυτόνομων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και παραγωγής νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση με στόχο να αντικαταστήσει το πόσιμο νερό που σήμερα χρησιμοποιούν,
 2. Ανάπτυξη στην ενέργεια και
 3. Σχεδιασμό των βέλτιστων επενδύσεων στην Ψυττάλεια, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου νερού και της αύξησης της αξίας των υποπροϊόντων που παράγονται όπως η λάσπη ή αργότερα ο φώσφορος.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στους κεντρικούς πυλώνες της εταιρικής στρατηγικής της έχει εντάξει η ΕΥΔΑΠ την εξοικονόμηση ενέργειας υιοθετώντας σε αυτόν τον τομέα τις βέλτιστες πρακτικές και ακολουθώντας παράλληλα τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις σε ότι αφορά στην κυκλική οικονομία και τις αρχές της βιωσιμότητας.

Το μέγεθος της εταιρείας, η σημασία του έργου της στην ύδρευση και την αποχέτευση, οι τεράστιες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού, 700.000 κυβικά, που παράγει η Ψυττάλεια, που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων της χώρας  και το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης και οι ευκαιρίες που δημιουργεί, επανατοποθετούν την εταιρεία στην αγορά με νέες δυνατότητες. 

Στα πλάνα της εταιρείας είναι νέα υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευση, νέα φωτοβολταϊκά, ηλεκτροκίνητος στόλος, βελτιστοποίηση αποδοτικότητας αντλιοστασίων, ανακυκλωμένο νερό για βιομηχανική χρήση και παραγωγή υδρογόνου, ανακυκλωμένο νερό για άρδευση και ένας νέος κύκλος του νερού με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.  

Ψυττάλεια

Στο πολυπαραγοντικά αυτό σχέδιο, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) έχει να παίξει κομβικό ρόλο ως ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα ισοδύναμου πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων. Σήμερα τα 700.000 κυβικά νερού που επεξεργάζεται το Κέντρο της Ψυττάλειας, επιστρέφουν καθαρά στη θάλασσα.

Οι εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας περιλαμβάνουν προεπεξεργασία λυμάτων στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου, με απομάκρυνση των βαρέων στερεών, εσχάρωση, εξάμμωση και απόσμηση καθώς και προεπεξεργασία των λυμάτων της Σαλαμίνας στην Κυνόσουρα Σαλαμίνας.

Τα προεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται με υποθαλάσσιους αγωγούς στη νήσο Ψυττάλεια. Εκεί συνεχίζεται η επεξεργασία των λυμάτων στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης στις οποίες συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς. Στην συνέχεια τα πρωτοβάθμια επεξεργασμένα λύματα υφίστανται προχωρημένη δευτεροβάθμια βιολογική επεξεργασία με το σύστημα της ενεργού ιλύος για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου και τη σημαντική ελάττωση του φορτίου αζώτου.

Επαναχρησιμοποιούμενο νερό

Στόχος της εταιρείας είναι να βρει τρόπους να αξιοποιήσει αυτά τα 2.100 κυβικά την ημέρα που παράγει η Ψυττάλεια, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί, εξοικονομώντας αντίστοιχη ποσότητα πόσιμου νερού. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΔΑΠ πρόκειται να προκηρύξει μελέτη, για να προσδιορίσει τις δυνατότητες της αγοράς επαναχρησιμοποιούμενου νερού για άρδευση και βιομηχανική χρήση.

Επίσης ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανεύρεση του συμβούλου που θα αναλάβει τη μελέτη για το νέο κύκλο επενδύσεων στην Ψυττάλεια με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της όπως το ανακυκλωμένο νερό, η λάσπη κλπ.

Στόχος της να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος, κλπ), επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού και νέες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης, να πετύχει περαιτέρω ενεργειακή βελτιστοποίηση του ΚΕΛΨ και εναρμόνιση με τη νέα και πολύ αυστηρή Οδηγία που θα διέπει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Ταυτόχρονα η ΕΥΔΑΠ αναπροσαρμόζει τις παραγωγικές της διαδικασίες ενώ βελτιώνει συχνώς το ενεργειακό της ισοζύγιο αξιοποιώντας την καθαρή ενέργεια που παράγεται από τα σημαντικά έργα ΑΠΕ που ήδη έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει.

►Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Διπλό μπλόκο ΡΑΑΕΥ στον ενεργειακό τουρισμό

Μελέτες για την αγορά επαναχρησιμοποιημένου νερού

Όπως ειπώθηκε χθες η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τη δημιουργία αγωγού που θα την τροφοδοτεί με ανακυκλωμένο νερό από το ΚΕΛ Θριάσιου με το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνει σήμερα. Η  Helleniq Energy καταναλώνει το 1% του νερού της ΕΥΔΑΠ και αν χρησιμοποιήσει το ανακυκλωμένο νερό, μπορεί να μειωθεί στο 0,5% η κατανάλωση πόσιμου νερού.

Αντίστοιχα η ΕΥΔΑΠ είναι σε συζητήσεις  με το ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος για τη συνεργασία του με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Κορωπί, ώστε να προωθεί εκεί τα λύματα και να παίρνει ανακυκλωμένο νερό αντικαθιστώντας το μικρό ΚΕΛ που έχει σήμερα. «Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε, με ειδική μελέτη, ποια είναι η αγορά σήμερα στο νερό για βιομηχανική χρήση και άρδευση και να αναπτυχθούμε σε αυτή», σημείωσε ο κ. Κώστας Βουγιουκλάκης Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ.

Ταυτόχρονα η εταιρεία προωθεί την τεχνολογία Sewer Mining που αποτελεί μια κινητή μονάδα επεξεργασίας λυμάτων που ήδη έχει λειτουργήσει η εταιρεία στο ΚΕΡΕΦΥΤ στη Μεταμόρφωση και στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων. Χθες ο κ. Σαχίνης συζήτησε την πρόταση της ΕΥΔΑΠ για δημιουργία 25 κινητών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πάρκα και άλση στην Αττική, με ταυτόχρονη παροχή ανακυκλωμένου νερού για τα 25 πάρκα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά. 

Εναλλακτικό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και ο αποχαρακτηρισμός της παραγόμενης ιλύος του ΚΕΛΨ από απόβλητο σε εναλλακτικό καύσιμο για την καύση της στην Τσιμεντοβιομηχανία. Σήμερα η ΕΥΔΑΠ καταβάλει 1 εκ. ευρώ για τη λάσπη που δίνει στον ανάδοχο ως απόβλητο, ενώ αν χαρακτηριστεί εναλλακτικό καύσιμο θα μπορεί να την πουλάει στην αγορά.

Η ανάπτυξη στην ενέργεια

Η ΕΥΔΑΠ ήδη καλύπτει σήμερα το 20% των ενεργειακών της αναγκών από μικρά υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για εξοικονόμηση ενέργειας και  ανάπτυξη των ΑΠΕ. Το ζητούμενο όμως είναι τι θα συμβεί με το υπόλοιπο 80% των αναγκών της εταιρείας. Και για να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο μείγμα επενδύσεων και δυνατοτήτων, η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει σχετική μελέτη στην Deloitte και σε τρεις μήνες θα υπάρχει ο οδικός χάρτης «για τον τρόπο που θα επενδύσουμε και θα αναπτυχθούμε στην ενέργεια», όπως εξήγησε ο. κ. Σαχίνης.

Οι σκέψεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλές. Από PPA (που όμως θα κόστιζε μάλλον το διπλάσιο από την αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά) και αγορά έργων ΑΠΕ έως συνδυασμό και των δυο ή ακόμη και επέκταση στην αγορά προμήθειας, δεδομένης της μεγάλης πελατειακής βάσης. 

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος από ευρωπαϊκούς πόρους. Αφού καθορίσει το μέρος των κεφαλαίων που θα καλύψει η ίδια, η εταιρεία θα καταθέσει την πρόταση της στη ΡΑΑΕΥ, με στόχο να μη χρειαστεί να ζητήσει αύξηση των τιμολογίων της. Πρόθεση της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για τις επενδύσεις αυτές και να μη χρειαστεί να γίνει αύξηση τιμολογίων. Άλλωστε δεν έχει γίνει αύξηση στην τιμή του νερού εδώ και 15 χρόνια και το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι το δεύτερο φθηνότερο στον κόσμο.

►Διαβάστε επίσης: ΕΣΠΕΝ: Ζητά επαναφορά του δικαιώματος αποκοπής στον Προμηθευτή που αφήνει ο καταναλωτής οφειλές 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ