Νέα
 • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
 • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επιταχυντής το νέο Εξοικονομώ για το αποχετευτικό δίκτυο της Αν. Αττικής - Ο πράσινος κύκλος του νερού

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης.

Σημαντικός επιταχυντής στην ολοκλήρωση του έργου για το αποχετευτικό δίκτυο της Αν. Αττικής, που είναι και το μεγάλο project στο πλάνο στρατηγικών επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ ύψους 2 δισ. για την επόμενη 10ετία, μπορεί να αποδειχθεί η ένταξη της περιοχής στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης» το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Είναι πολύ σημαντικό κι εμείς το υποστηρίζουμε πάρα πολύ» τονίζει με δήλωση του στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης ΣαχίνηςΣτη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλές μονοκατοικίες, το κόστος δεν διαμοιράζεται όπως στις πολυκατοικίες, οπότε ενδεχόμενη επιδότηση θα άνοιγε το δρόμο για περισσότερες συνδέσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, εντός των επόμενων μηνών προχωρά η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση προκήρυξης της δράσης «Εξοικονομώ-Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης».

Ο κ. Σαχίνης εξήγησε ότι αυτό θα ήταν ένα κίνητρο για τους πολίτες αφού θα ελάφρυνε το κόστος και θα βοηθούσε σημαντικά να προχωρήσουν γρήγορα οι συνδέσεις. «Κι εμείς ασκούμε lobbying για κάτι τέτοιο. Εμείς ως ΕΥΔΑΠ, θα φθάσουμε μέχρι τα όρια του ακινήτου. Οπότε μετά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει κάποια χρήματα να ενώσει τις δικές του συνδέσεις με το δίκτυο το δικό μας.

Κι επειδή θέλουμε και είναι σημαντικό να ενωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι και όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι καλοδεχούμενη μια τέτοια κίνηση, δηλαδή να επιδοτηθούν τα νοικοκυριάαυτές οι εσωτερικές συνδέσεις, ώστε να μην επιβαρυνθεί καθόλου ο πολίτης. Απλά να έχει όλα τα πλεονεκτήματα μας τέτοιας σύνδεσης. Έτσι θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα».

Ο πράσινος κύκλος του νερού

Η ριζική αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου της Αν. Αττικής και οι σύγχρονες υποδομές που θα αφήσουν στο παρελθόν την εποχή των βόθρων είναι σημαντική προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ, που εγκαινίασε χθες το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας (ΚΕΛΚΠ). 

Πρόκειται για μια περιβαλλοντική υποδομή που θα έχει ρόλο - κλειδί στο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ για τον «πράσινο κύκλο» του νερού με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Πέρα από το γεγονός ότι το ΚΕΛ προστατεύει τον θαλάσσιο αποδέκτη - μέσω της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων που πραγματοποιείται βάσει ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης διαχείρισης - το σημαντικότερο είναι πως το ανακυκλωμένο, καθαρό κατά 95%, νερό που θα προκύπτει από το ΚΕΛΚΠ, θα επαναχρησιμοποιείται για σκοπούς άρδευσης των τοπικών καλλιεργειών, αστικής και περι-αστικής χρήσης και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.

Έτσι μπαίνει σταδιακά σε τροχιά το όραμα που παρουσιάστηκε από τον CEO της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρη Σαχίνη στην Ψυττάλεια πριν από ένα μήνα, για τον μετασχηματισμό και επαναπροσδιορισμό του κύκλου του νερού, με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, με στόχο τη βέλτιστη χρήση του πολύτιμου πόρου του νερού, αλλά και τις υπεραξίες από την μετάβαση των υποδομών σε μια «πράσινη» αλυσίδα αξιοποίησης του νερού. 

Το όραμα αυτό υλοποιείται με ένα στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει:

 1. Έργα στην Ανατολική Αττική ύψους περίπου €900 εκατ.
 2. Έργα μετασχηματισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας,
 3. Αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών, μια επένδυση 400 εκ. ευρώ.
 4. και άλλα έργα αποχέτευσης αξία 200 εκ. ευρώ

Χαμηλά τιμολόγια, καθαρό νερό

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια, έχουμε από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο, παράλληλα έχουμε και το πιο καθαρό νερό, προχωράμε για τα επόμενα 10 χρόνια επενδύσεις 2 δις. ευρώ», σημείωσε ο κ. Σαχίνης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛΚΠ) Κορωπίου – Παιανίας. 

«Το έργο του ΚΕΛΚΠ αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη πορεία ολοκλήρωσης για τα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Έργα που είναι ένα μέρος του απαιτητικού επενδυτικού σχεδίου που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ που αγγίζει τα 2 δις. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή σημαντικών έργων σε όλο τον κύκλο του νερού με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νοτιοανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και αποτελεί μέρος τη κατασκευής ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης που θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους στους Δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης και Μεσογαίας-Μαρκοπούλου.  Με τα μελλοντικά σχέδια επέκτασής του, το ΚΕΛΚΠ θα μπορεί σταδιακά να υποδεχθεί το πρόσθετο  φορτίο λυμάτων των παραλιακών περιοχών των Δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας, εξυπηρετώντας, μέχρι το 2049, 125.000 κατοίκους

Οι εξελίξεις με το αποχετευτικό δίκτυο της αν. Αττικής

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για να μπει αυτή η δράση, που θα ονομάζεται «Εξοικονομώ - Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης», στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, έχει συνταχθεί το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής, και στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και στην υπουργική απόφαση προκήρυξης τις σχετικής δράσης». Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα επανέλθει για τον ακριβή χρόνο της εξαγγελίας, ωστόσο, είναι «αρκετά τα χρήματα τα οποία θα δοθούν». 

Παράλληλα, όσον αφορά το αποχετευτικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Σκυλακάκης έδωσε την τρέχουσα εικόνα προόδου των σχετικών έργων στην περιοχή. 

 • Κορωπί: Καταγράφεται ολοκλήρωση και κανονική λειτουργία στις εγκαταστάσεις λειτουργίας λυμάτων. 
 • Γέρακας: υπάρχει 75% ολοκλήρωση του δικτύου και υπολείπεται το 25% το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. 
 • Παλλήνη: έχουμε 60 χλμ αγωγών, που έχουν κατασκευαστεί και το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027. 
 • Παιανία - Γλυκά Νερά: Στα μεν Γλυκά Νερά το δίκτυο έχει γίνει σε ποσοστό 70% και το υπόλοιπο αναμένεται μέχρι τέλος του 2027. Στην Παιανία, (αναμένεται) μέχρι το τέλος του 2029. 
 • Μαραθώνας και Νέα Μάκρη: Έχουν κατασκευαστεί 44 χλμ αγωγών. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα γίνει με υδροηλεκτρικό έργο για να έχει καλύτερη απόδοση. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027. 
 • Έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Γραμματικό, Άνω Σούλι, Καλέντζι, Άγιος Παντελεήμονας του Δήμου Μαραθώνα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025. 
 • Ραφήνα και Αρτέμιδα: Είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων, με τρία υποέργα, που είναι σε διαφορετικό βαθμό ολοκλήρωσης. Κι αυτά αναμένεται να τελειώσουν μέχρι το 2025. 

Σημείωσε επίσης ότι, εκτός των παραπάνω έργων, είναι σε εξέλιξη, ενέργειες για να προχωρήσουμε στο δίκτυο αποχέτευσης στην Καλλιθέα, το Νταού του Δήμου Πεντέλης, το Καπανδρίτι, τις Αφίδνες, το Πολυδένδρι και το Μικροχώρι του δήμου Ωρωπού. 

Η χρηματοδότηση των έργων, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα είναι κατά κύριο λόγο στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Στεργίου: Η αρχή ενός εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος 

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛΚΠ) Κορωπίου – Παιανίας εγκαινιάστηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Γιώργο Στεργίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Χάρη Σαχίνη παρουσία των  Δημάρχων Κρωπίας και Παιανίας, Δημήτριου  Κιούση και Ισίδωρου Μάδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός  Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, βουλευτές, Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας Κ/Ξ ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΑΑΓΗΣ ΑΕ.

Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛΚΠ και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες επεξεργασίας των λυμάτων και της ιλύος που ακολουθούνται.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, δήλωσε ότι: «Σήμερα εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας και κάνουμε την αρχή σε μια σειρά ανάλογης σημασίας έργα που αποτελούν μέρος ενός εμβληματικού επενδυτικού προγράμματος, τη δημιουργία δηλαδή ενός υπερσύγχρονου συστήματος με δίκτυα συλλογής και κέντρα επεξεργασίας λυμάτων για ολόκληρη την Ανατολική Αττική. Συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, σταματάμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ενισχύουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής με την καινοτομία της άρδευσης από επανάκτηση νερού».

Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα μια πράσινη Αττική

«Το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για την Ανατολική Αττική» επεσήμανε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι «Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες οικιστικά και οικονομικά περιοχές της χώρας μας, που αλλάζει με έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον και τις θάλασσες της ευρύτερης  περιοχής, με έργα που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς της».

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η λειτουργία της μονάδας, η οποία «εντάσσεται στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παρέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα» αποτελεί τμήμα των μεγάλων έργων που υλοποιεί στην περιοχή η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τους οικείους Δήμους, στο πλαίσιο «μιας ισχυρής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Αττικής».

Στα έργα αυτά, που όπως είπε, «αναδεικνύουν την προτεραιότητα μας να δημιουργήσουμε μια πράσινη και ανθρώπινη Αττική» συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία τριών νεών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και περισσότερων από 1.000 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή. «Και θέλω να δεσμευτώ ότι δεν σταματάμε εδώ. Το σχέδιο μας για την επόμενη πενταετία προβλέπει ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές και έργα, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το ΚΕΛΚΠ, προϋπολογισμού 106.836.936 Ευρώ (προ ΦΠΑ), κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Αττικής και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013, ΣΑΕ 085/8» και «ΕΣΠΑ 2014-2020». Η διαχείριση και λειτουργία του έχει περιέλθει στην ΕΥΔΑΠ, όπως ακριβώς προβλεπόταν από την Προγραμματική Σύμβαση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ