Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου (Intrakat): Ακόμη πιο ψηλά η ανάπτυξη του 2024 - Θα φανούν οι υπεραξίες από ΑΚΤΩΡ και deal με ΔΕΗ

Με απόλυτη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον της Intrakat, ο αντιπρόεδρος και CEO Αλέξανδρος Έξαρχου, μετά τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, τονίζοντας ότι αναμένει να διατηρηθεί και το 2024 το 10% μικτό περιθώριο κέρδους.

Μιλώντας στους αναλυτές, χαρακτήρισε το 2023 ως το έτος που ξεπέρασε της προσδοκίες. Ο κατασκευαστικός όμιλος κατέγραψε κατακόρυφη αύξηση του κύκλου εργασιών, καθαρή κερδοφορία €3 εκατ., λειτουργική κερδοφορία €16 εκατ. και πολλαπλασιασμό του ανεκτέλεστου. 

Το 2024 οι υπεραξίες από ΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ

Μάλιστα οι οικονομικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς περιλάμβαναν μόλις δύο μήνες από τις υπεραξίες της Άκτωρ. Επισήμανε δε πως στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνεται το κέρδος από τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, καθώς η υπογραφή της έγινε τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο ισχυρός άνδρας της Intrakat υπογράμμισε πως η εξαγορά της «Άκτωρ», αλλά και η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ αποτελούν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2023, τα οποία αναμένεται να προσμετρηθούν στις επόμενες χρήσεις.

Βελτίωση των EBITDA

Ο κ. Έξαρχου αναμένει ακόμα καλύτερη πορεία και περαιτέρω βελτίωση των EBITDA. «Η εξαγορά της Άκτωρ, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί τη βάση για σημαντική βελτίωση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2024. Μέσα από τα έργα Intrakat και Άκτωρ, εξασφαλίζουμε ένα περιθώριο κερδοφορίας της τάξης περίπου του 10%».

Ο αντιπρόεδρος και CEO της Intrakat αναφέρθηκε και στις προοπτικές μεγέθυνσης της παρουσίας του ομίλου στη Ρουμανία, όπου εδράζεται το 20% του ανεκτέλεστου υπολοίπου του ομίλου (περίπου 1 δισ. ευρώ) εκτιμώντας ότι σε βάθος διετίας το αποτύπωμα στην τοπική αγορά μπορεί να διπλασιαστεί.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόθεση της να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο έργων Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, τα οποία παράγουν σταθερές ταμειακές ροές. «Εφεξής θα είναι εντονότερη η δραστηριοποίηση του Ομίλου σε ΣΔΙΤ και ΑΠΕ. Συμμετέχουμε σε 20 διαγωνισμούς ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού  7 δισ. ευρώ, και στοχεύουμε να κερδίσουμε ένα ποσοστό της τάξης του 20% αυτών».

Στόχος τα 2 δισ. στη Ρουμανία

Η Intrakat αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία, ενώ ο κ. Εξάρχου επανέλαβε ότι ο όμιλος δεν σχεδιάζει επέκταση σε άλλες χώρες. «Προχωράμε σε ισχυροποίηση της Intrakat στη Ρουμανία, η οποία έχει μεγάλες προοπτικές και για γεωπολιτικούς λόγους και στοχεύουμε σε διπλασιασμό του ανεκτέλεστου στη χώρα τα επόμενα χρόνια», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ