Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

BSH Οικιακές Συσκευές: Αύξηση 1,6% στον τζίρο το 2023 - Παραμένει στην πρώτη θέση της αγοράς

Ο Γιάννης Γρατσώνης, CEO της BSH Οικιακές Συσκευές

Με αύξηση του κύκλου εργασιών στην Ελλάδα κατά 1,6% σε σχέση με το 2022, στα 190,8 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 2023 για την BSH Οικιακές Συσκευές που παραμένει στην 1η θέση της αγοράς οικιακών συσκευών (Bosch, Siemens, Gaggenau και Neff) με μερίδιο πέριξ του 30% στις μεγάλες οικιακές συσκευές

Με αφορμή την παρουσίαση των παγκόσμιων οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου BSH, παρουσιάστηκε η πορεία και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας της Ελλάδα.

Το 2023, όπως και το 2022, χαρακτηρίστηκε από αυξητικά ποσοστά και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά από πλευράς τεμαχίων στην κατηγορία των ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εξαργύρωση των vouchers που έλαβαν οι δικαιούχοι για την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νεότερες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.   

Η τάση πλέον για τις συσκευές αυτές είναι καθοδική μετά την έκρηξη της προηγούμενη χρονιάς και οι πωλήσεις υποχωρούν κατά 3%.  Θετικό είναι το πρόσημο για τις συσκευές μαγειρέματος (φούρνοι, εστίες) με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση 14% το 2023, τα πλυντήρια πιάτων είναι στο 6%, τα πλυντήρια ρούχων στο +3% με μεγάλη άνοδο στα στεγνωτήρια, κάτι που συμβαίνει για το σύνολο της αγοράς, ενώ στις μικροσυσκευές στο 2% με τις σκούπες sticks να δίνουν σημαντική ώθηση.  

Πτώση του τζίρου το 2024

Για το 2024, οι εκτιμήσεις των στελεχών κάνουν λόγο πτώση στο σύνολο του τζίρου λόγω ψυγείων – ψυγειοκαταψυκτών με τις τιμές χονδρικής να είναι σταθερές και σε κάποια προϊόντα να είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι όπως ανέφερε ο Γιάννης Γρατσώνης, CEO της εταιρεία. 

«Η BSH προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα. Στοχεύουμε στην ικανοποίηση των προσδοκιών και των απαιτήσεων των καταναλωτών και των συνεργατών μας στη λιανική, ακολουθώντας την κατευθυντήρια αρχή μας «Να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στο σπίτι», σημείωσε ο Γιάννης Γρατσώνης.  Σημειώνεται ότι το 5,7% του κύκλου εργασιών της BSH κατευθύνεται στην έρευνα και ανάπτυξη.

Η ΒSH με συγκριτικό πλεονέκτημα τις long life συσκευές και after sale service σε βάθος 15ετίας (με ανταλλακτικά ακόμα και για μοντέλα που έχουν αποσυρθεί) και έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας στοχεύει στη διεύρυνση των μεριδίων της εγχώριας αγοράς.

Επιπρόσθετα, οι προοπτικές ενισχύονται από τη σημαντική τάση ανόδου στις εντοιχιζόμενες συσκευές ακόμη και στην κατηγορία των ψυγείων, τάση που έχει περιοριστεί στα προηγούμενα χρόνια.  Ένας ακόμα θετικός καταλύτης είναι η  μείωση του μέσου όρου ηλικίας των καταναλωτών που ευνοεί την αγορά των πλέον σύγχρονων τεχνολογικά συσκευών με αυξανόμενη ζήτηση για τις συσκευές με οθόνη αφής και wifi.

Η  BSH είναι ο κατασκευαστής με το μεγαλύτερο πανελλαδικό δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργατών. Ειδικότερα, η εταιρεία διαθέτει ένα δυναμικό 240 εργαζομένων σε Ελλάδα και Κύπρο, με μέσο όρο παραμονής στην εργασία τα 20 χρόνια και απασχολεί δικούς της τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης καταναλωτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα και Κύπρο ενώ επιπλέον 102 εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες εξυπηρετούν τις ανάγκες σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών.

Η παγκόσμια αγορά

Στην παγκόσμια αγορά, η BSH Home Appliances Group παρουσίασε συνολικό κύκλο εργασιών ύψους 14,8 δις. ευρώ για το 2023 και στόχο να ενισχύσει τη μελλοντική της βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα μέσω των υψηλών επενδύσεων και δαπανών ρεκόρ στην έρευνα και ανάπτυξη.

Απασχολεί 60.000 άτομα  και είναι πρώτος σε μερίδια αγοράς στις οικιακές συσκευές. Το 2023 οι πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 6,3%.

Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην αγορά της Βόρειας Αμερικής που έφτασε στο 11,3%, στην Κίνα κατά 10,5% ενώ στις αναδυόμενες αγορές η πτώση περιορίστηκε στο 2,2%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ