Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικές: Εκτίναξη των προϊόντων Unit Linked και των κλάδων υγείας έφεραν την αύξηση στο α' δίμηνο

Σημαντική αύξηση κατά 17,1% σε σχέση με το α’ δίμηνο 2023 κατέγραψε η αύξηση παραγωγής των ασφαλιστικών εταιρειών κατά το α’ δίμηνο 204 και διαμορφώθηκε στα 892,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Η αύξηση αυτή προήλθε και από τιμολογιακές αυξήσεις στους κλάδους ζωής και υγείας αλλά πολύ περισσότερο από την άνοδο κατά 60% της παραγωγής στα προιόντα Unit Linked που διαμορφώθηκε στα 163,2 εκατ. ευρώ , αποτελώντας το 20% περίπου της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής.

Οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 23,4% στα 429, 228 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των Unit Linked προιόντων (60% αύξηση) στα 163,2 εκατ. ευρώ και της αύξησης των κλασσικών προιόντων ζωής (9,5%) που οδήγησαν την παραγωγή στα 215,9 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών, διαμορφώθηκαν στα 463,412 εκατ.ευρώ με άνοδο 11,8% σε σχέση με το περυσινό α’ δίμηνο. Η Αστική Ευθύνη Οχημάτων αυξήθηκε μόλις 4,9% στα 122,522 εκατ. ευρώ παρά την μεγάλη αύξηση πωλήσεων και ταξινομήσεων στο α’ δίμηνο. Οι λοιποί κλάδοι κατά ζημιών είχαν άνοδο παραγωγής σε σχέση με το περυσινό α’ δίμηνο 14,5% στα 340,9 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σημαντικά μερίδια στην ασφαλίσεις κατά Ζημιών- εκτός από την αστική ευθύνη αυτοκινήτων- είχαν οι κλάδοι Υγείας (Ατυχήματα-Ασθένειες) με 92 εκατ. ευρώ, οι ασφαλίσεις κατά Πυρός με 65 εκατ.ευρώ περίπου, οι λοιπές ζημιές με 40 εκατ. ευρώ και οι Γενικές Αστικές Ευθύνες με 29 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΕΑΕΕ: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων κατά 17,1% Ιανουάριο και Φεβρουάριο

ΤτΕ : Αυξημένες αποζημιώσεις για τις ασφαλιστικές το 2023

Το 2023 οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διατήρησαν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε υψηλά επίπεδα. H αποδοτικότητά τους επηρεάστηκε από το αυξημένο κόστος των αποζημιώσεων που συνδέονται με την κακοκαιρία Daniel και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 17 «Ασφαλιστήρια συμβόλαια» (ΔΠΧΑ 17). Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε θετική μεταβολή, τόσο στις γενικές ασφαλίσεις όσο και στις ασφαλίσεις ζωής. Τέλος, συνεχίστηκαν οι διεργασίες συγχώνευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ήδη υψηλή συγκέντρωση του ασφαλιστικού κλάδου.

Η απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών της χρηματοπιστωτικής αγοράς, δηλαδή των συστημάτων πληρωμών, εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών, συνέβαλε θετικά στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της αποτελεσματικής διεκπεραίωσης των συναλλαγών. Όσον αφορά τα χρησιμοποιούμενα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε όρους αριθμού και αξίας συναλλαγών, καθώς και αύξηση του δείκτη έντασης της απάτης σε όρους αριθμού και αξίας περιστατικών απάτης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ