Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο το 7ο Alba Business Unusual Award - Η διαδρομή ενός... unusual επιχειρηματία

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Εναν από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς επιχειρηματίες της γενιάς μας, τον πολυπράγμονα και αεικίνητο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, που έχει γράψει την δική του ιστορία στον χώρο της βιομηχανίας των τροφίμων βράβευσε το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, απονέμοντάς του το 7ο Business Unusual Award, για τη διαρκή προσφορά του στο ελληνικό επιχειρείν και την κοινωνική του συμβολή. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος είναι - μεταξύ πολλών άλλων - ο άνθρωπος που αγόρασε την Chipita όταν αυτή ήταν μία γραμμή παραγωγής για γαριδάκια και τη μετέτρεψε σε έναν πολυεθνικό όμιλο που εξαγοράστηκε για 2 δισεκατομμύρια...

Επικεφαλής σήμερα του Ομίλου Bespoke, ο ένας εκ των δυο διεκδικητών της προεδρίας του ΣΕΒ, δεν είναι μόνο εξαιρετικά επιτυχημένος ως επιχειρηματίας, αλλά διακρίνεται και για το ήθος του σαν άνθρωπος, καθώς όλοι όσοι τον γνωρίζουν έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενούς του, τους μετόχους των επιχειρήσεων του, αλλά και τους καταναλωτές των προϊόντων του, καθώς επιφυλάσσει την βέλτιστη μεταχείριση για τον μεγαλύτερο αλλά και τον μικρότερο πελάτη. 

Ακούει τους πάντες, ακούει αυτό που έχουν να πουν και το εντάσσει ή όχι - ανάλογα με την κρίση του - στην στρατηγική του. Ωστόσο δεν απορρίπτει και δεν υποτιμά ανθρώπους. Το αντίθετο μάλιστα. Πάντα προσγειωμένος, παρά τα φτερά των μεγάλων και πολλών επιτυχιών, διατηρεί αναλλοίωτη την ανθρώπινη φύση του. 

Ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, Στέλιος Αργυρός, και ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

«Σεβασμός είναι η λέξη - κλειδί στο επιχειρείν»

Ο διορατικός Έλληνας επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία της παραγωγής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ηγήθηκε - όπως είπώθηκε - για χρόνια της εταιρίας Chipita, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη και διεθνή καταξίωσή της. 

Σήμερα, αξίζει να σημειωθεί πως είναι επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, οδηγώντας την ανέλιξη του ως έναν από τους κορυφαίους Ομίλους τροφίμων στην Ελλάδα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, σταθερό οδηγό αποτελούν το όραμα, η επιχειρηματική σκέψη και πρακτική καθώς και η δέσμευση στη δημιουργία αξίας τόσο για τις εταιρίες όσο και την ευρύτερη κοινωνία.  

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Θεοδωρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σεβασμός είναι η λέξη -κλειδί στο επιχειρείν. Σεβασμός προς όλους τους stakeholders μιας επιχείρησης».

Και ο ίδιος έχει δίξει πως το γνωρίζει καλά αυτό. Το ήθος, η σκληρή δουλειά του, η διορατικότητα που τον διέπει στον επιχειρηματικό στίβο είναι μερικά μόνο από τα συστατικά του sucess story του το οποίο ξεκίνησε από τότε που ήταν μόλις 10 ετών. Η συνέχεια είναι συναρπαστική και περιλαμβάνει μια «λάθος» παραγγελία σπίρτων, που έγιναν όμως ανάρπαστα, την εξαγορά της μικρής τότε βιοτεχνίας με γαριδάκια Chipita (η οποία πουλήθηκε το 2021 έναντι 2 δισ. δολ.), την καινοτόμο ιδέα παραγωγής τυποποιημένου κρουασάν, την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΝΙΚΑΣ, την είσοδο στη ΜΕΒΓΑΛ αλλά και την εξαγορά της ιστορικής ΙΟΝ. 

Σήμερα, με έναν πλούσιο αριθμό ονομαστών εταιρειών στο χαρτοφυλάκιό του (όπως η ΙΟΝ, η Nίκας, η Wonderplant, η εταιρεία ετοίμων γευμάτων ΑΜΒΡΟΣΙΑ, και η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΧΥΜΟΙ), αλλά και βλέψεις για νέες σημαντικές εξαγορές, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μέσω της  Bespoke SGA Holdings, προετοιμάζει το έδαφος για έναν νέο και ισχυρό όμιλο τροφίμων με αρχικά έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke Σπύρος Θεοδωρόπουλος & Πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Δρ Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου

Τα σπίρτα

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος γεννιέται στην Αθήνα το 1958. Από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε την κλήση του στο επιχειρείν. Ο πατέρας του είχε την εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων Recor A.E. και ο νεαρός Σπύρος, 10 ετών τότε, περνούσε στην εταιρία όλο τον ελεύθερο του χρόνο μιας και προτιμούσε να μαθαίνει από πρώτο χέρι. Το 1976 περνά τρίτος στην ΑΣΟΕΕ. Παρακολουθεί ανελλιπώς τα μαθήματα της σχολής του, χωρίς να λείψει ούτε μία ημέρα από την εταιρεία που διοικούσαν οι θείοι του. 

Το 1986, μια χρονιά σταθμό στην καριέρα του, μαζί με τον Άγγελο Ντάβο προχωρούν στη δημιουργία της εταιρείας παραγωγής πραλίνας φουντουκιού Interia. Και ξεκινά να ταξιδεύει στο εξωτερικό, με μάτια και πνεύμα ανοιχτά για τη δημιουργία του δικού του success story.

Την ίδια χρονιά, εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου στα σπίρτα και μπαίνει στην αγορά, εισάγοντας μεγάλες ποσότητες από την Ιταλία. Στο τελωνείο ανακάλυψε πως είχε γίνει λάθος στην παραγγελία, είχαν αποσταλεί σπίρτα πρωτοποριακά για την εποχή, που άναβαν σε κάθε λεία επιφάνεια. Αποφασίζει τελευταία στιγμή να τα εκτελωνίσει με όσα χρήματα διέθετε, και τελικά, για καλή του τύχη… τα σπίρτα γίνονται ανάρπαστα. Τα κοντέινερ έρχονταν και ξανάρχονταν, τα κέρδη εκτοξεύονταν.

Ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Η Chipita

Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει το πρώτο σημαντικό του κεφάλαιο και αναζητά το επόμενό του βήμα. Η ιδέα να αγοράσει το 50% μιας μικρής βιοτεχνίας που φτιάχνει γαριδάκια με την ονομασία Chipita στο Μοσχάτο, του φάνηκε καλή αλλά και …ακριβή στο πρώτο ραντεβού. Ο ιδιοκτήτης τότε του είχε ψιθυρίσει φεύγοντας «αγόρασέ την και θα με θυμάσαι»… Η φράση αυτή στριφογυρνούσε στο μυαλό του τις επόμενες ημέρες. Αποφάσισε να πάρει το ρίσκο, και επέστρεψε για να πει το μεγάλο ναι. Μια τριετία μετά, το 1989, εξαγοράζει το ποσοστό του συνεταίρου του και όλη η εταιρεία περνάει στον έλεγχό του.

Στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου η Chipita, από μια μικρή βιοτεχνία που έφτιαχνε γαριδάκια, γίνεται σταδιακά πολυεθνικός κολοσσός.

Από μια αντίστοιχη ιστορία γεννήθηκε και το πρώτο βιομηχανοποιημένο γεμιστό κρουασάν. «Είχα μια μικρή βιοτεχνία που έβγαζα πραλίνα φουντουκιού και υπήρχε μια κρουασαντερί στην Πατησίων, δίπλα στην Ανωτάτη Εμπορική, όπου ήμουν φοιτητής. Πήγα μια μέρα να δω τι κάνει αυτός που αγοράζει τόση πραλίνα. Αυτός λοιπόν έπαιρνε κρουασάν, έβαζε μέσα την πραλίνα, και τα πούλαγε. Πήρα ένα, το έφαγα, μου άρεσε, και λέω: Αυτό αν μπορέσουμε κάποια στιγμή να το βιομηχανοποιήσουμε, μπορεί να μας δουν και σε κάτι διαφορετικό από τα γαριδάκια και να μας πάρουν λιγάκι πιο σοβαρά».

Τότε βρίσκει συνεταίρους την πανίσχυρη σαουδαραβική οικογένεια Ολαγιάν η οποία έδωσε στον Θεοδωρόπουλο την ευκαιρία για να φτιάξει τα πρώτα κρουασάν και να ανοιχτεί στην παγκόσμια αγορά. Από τότε, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέπτυξε στενή σχέση με την οικογένεια Ολαγιάν, η οποία του παρείχε αμέριστη υποστήριξη σε όλα τα μετέπειτα  επιχειρηματικά του βήματα.

Ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, Στέλιος Αργυρός, ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος & ο Πρύτανης του ALBA Δρ Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου

Η Bespoke

Το 1994 η Chipita μπήκε στο Χρηματιστήριο και σύντομα έγινε ελληνική πολυεθνική με ηγετικό μερίδιο στις εξαγωγές και ακριβοθώρητες συνεργασίες (π.χ. Pepsico). Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία απέκτησε εργοστάσια σε 11 χώρες: Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία και σύναψε στρατηγικές συμμαχίες σε Σαουδική Αραβία, Μεξικό, Μαλαισία, Ινδία και Αίγυπτο. Είχε παρουσία των προϊόντων της σε 45 χώρες και στις 28 εξ’ αυτών με διαφήμιση.

Τα Κρουασάν και τα Μίνι Κρουασάν 7 DAYS, το Molto, τα Bake Rolls είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που αναγνωρίστηκαν διεθνώς. Η εταιρία έφτασε να απασχολεί 5.500 εργαζόμενους, και μαζί με τα joint ventures 13.000 εργαζόμενους. Ενώ ο τζίρος της εκτινάχτηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τη ΔΕΛΤΑ, την Goody’s και την Μπάρμπα Στάθης, δημιουργώντας τον όμιλο Vivartia, τα ηνία του οποίου αναλαμβάνει από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Το 2007, η MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου εξαγοράζει τη Vivartia, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να παραμένει στο τιμόνι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, ώσπου μαζί με τον όμιλο Olayan, αλλά και άλλους επιχειρηματίες, σταθερούς συμμάχους του, εξαγοράζει εκ νέου την Chipita σε μια συμφωνία άνω των 730 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα χρόνια η Chipita ανεβαίνει διαρκώς, αυξάνοντας και τους τζίρους, αλλά και τη δυναμική της σε διεθνές επίπεδο. Το γεγονός αυτό, είχε σαν φυσικό επακόλουθο πολλές προτάσεις για την εξαγορά της από τον ανταγωνισμό.

Η πιο αξιόλογη πρόταση έγινε από τον κολοσσό της Mondelez. Στην πρώτη της προσφορά (ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) η απάντηση του Θεοδωρόπουλου και των Ολαγιάν ήταν αρνητική. Όμως το 2021, όταν η προσφορά έφτασε τα 2.δισ. δολάρια, η πρόταση έγινε δεκτή.

O Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Παράλληλα με την ανάπτυξη της Chipita, δεν μπόρεσε να αντισταθεί και σε άλλες προκλήσεις της αγοράς.

Το 2008 στράφηκε στον πρωτογενή τομέα με χρήση σύγχρονων τεχνικών, ιδρύοντας την Wonderplant μαζί με τους συνεργάτες του επιχειρηματίες Μιχάλη Αραμπατζή, Θέμη Μακρή και Σταύρο Νένδο. Το 2011 ξεκίνησε η λειτουργία της πρότυπης υδροπονικής μονάδας καλλιέργειας ντομάτας με υαλόφρακτα θερμοκήπια στην Πετρούσα Δράμας. Σύντομα, και χάρη στις συνεπείς επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία, η Wonderplant εδραιώθηκε ως μια εταιρεία που παρουσιάζει σταθερά κέρδη, παράγει 15.000 τόνους ντομάτας τριών διαφορετικών ποικιλιών ετησίως, ενώ διαθέτει 220 στρέμματα με γυάλινα θερμοκήπια, βοηθητικούς χώρους και συσκευαστήρια 15.000 τ.μ., καθώς και σταθμό Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

O τζίρος της έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια, και απασχολεί 250 εργαζόμενους.

Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η άμεση επέκταση της. Το 2017 εξαγοράζει την ιστορική αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ με στόχο την οικονομική εξυγίανση και μέσα από μια σειρά στρατηγικών κινήσεων, κατορθώνει να τη βγάλει από το περιθώριο και να τη φέρει και πάλι στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Το καλοκαίρι του 2021 πόνταρε επενδυτικά και στον κλάδο των γαλακτοκομικών, αποκτώντας το 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ! Παρά το τεράστιο οικονομικό όφελος από τη συμφωνία με τη Mondelez, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος δεν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Τουναντίον, συνέχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα με τον ίδιο ζήλο.

Τον Μάρτιο του 2022, συστήνει την Bespoke SGA Holdings, πλαισιωμένος για άλλη μια φορά από μια ομάδα έμπιστων συνεργατών και φίλων του!

Ρόλο στη θετική ανταπόκρισή τους στην πρότασή του Θεοδωρόπουλου έπαιξαν δύο πράγματα: η απόλυτα πειστική στρατηγική για μελλοντική ανάπτυξη και επέκταση παγκοσμίως που τους παρουσίασε, αλλά και το γεγονός πως μαζί του η εταιρεία θα παρέμενε σε ελληνικά χέρια.

Η συνεργασία είναι πολύ σημαντική για αυτόν, καθώς θεωρεί την επιχειρηματικότητα ομαδικό σπορ και προτιμάει να προκρίνει πάντα το «εμείς» αντί του εγώ. Εξάλλου, δεν έχει κάνει καμία επιχείρηση μόνος του. Αντιθέτως, είχε πάντα συνεταίρους.

Είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ τα τελευταία 25 χρόνια, με αρμοδιότητα τα εργασιακά τα τελευταία 10, διαδεχόμενος το ιστορικό στέλεχος του Συνδέσμου Νίκο Αναλυτή. Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, Αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ.

Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο οι επιχειρήσεις δεν είναι δουλειά, αλλά τρόπος ζωής. Για αυτό ακριβώς δεν σκοπεύει να σταματήσει, καθώς πάντα, όπου και αν φτάσει, θα βλέπει μπροστά, θα γνωρίζει ότι υπάρχει κι άλλο

Το βραβείο

Ο θεσμός Alba Business Unusual Award θεσπίστηκε το 2010 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε προσωπικότητες της χώρας, οι οποίες έχουν μετουσιώσει την επαγγελματική τους επιτυχία σε θετικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, αποτελώντας λαμπρά πρότυπα προσωπικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς με ευρύτερη απήχηση.

Η 7η εκδήλωση του θεσμού Business Unusual Award πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Μαΐου στο Anassa City Events και συγκέντρωσε κορυφαίους εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό κόσμο.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου & ο Επικεφαλής του Ομίλου Bespoke, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο Δρ Αξαρλόγλου, Πρύτανης του ALBA, απένειμε το 7ο Business Unusual Award στον κ. Θεοδωρόπουλο, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του πολυσχιδούς επιχειρηματία, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα με το 7ο Business Unusual Award τιμούμε τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, τον διορατικό και καινοτόμο επιχειρηματία που επενδύει στην καινοτομία και δημιουργεί αξία για τις εταιρίες του, τους ανθρώπους τους, και την κοινωνία. Chipita, Bespoke, ΣΕΒ και όχι μόνο, η δράση του επιχειρηματία που προτάσσει την επένδυση στην καινοτομία, τη διεθνοποίηση στην παγκόσμια αγορά, το μακροχρόνιο όφελος στο βραχυχρόνιο αποτέλεσμα και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες του. Με το  7ο Business Unusual Award ευχαριστούμε έναν Business Unusual επιχειρηματία που δημιουργεί αξία με τους ανθρώπους για τους ανθρώπους!».

Με τη σειρά του ο κ. Στέλιος Αργυρός, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, ανέφερε σχετικά: «Tη χρονιά αυτή το Alba κλείνει 32 χρονιά δραστηριότητας στη  μεταπτυχιακή  εκπαίδευση στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Με οδηγό την αριστεία, χωρίς καμμιά έκπτωση στην ποιότητα των διδασκόντων αλλά και των διδασκομένων, με άριστο και αφοσιωμένο διοικητικό προσωπικό, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και την εκτίμηση ομοειδών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας να εκπαιδεύουμε στελέχη που θα ενεργούν ως παράγοντες θετικής αλλαγής στην επιχειρηματική κοινότητα».

Στο πλαίσιο της 7ης εκδήλωσης του θεσμού Business Unusual Award, ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Δρ David G. Horner, ανέφερε πως η ανάπτυξη οραματιστών και κοινωνικά συνειδητοποιημένων επιχειρησιακών ηγετών αποτελεί εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της αποστολής και της συνεισφοράς του ACG στην ελληνική κοινωνία. Συμπληρωματικά, δήλωσε: «Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποτελεί παράδειγμα αυτής της ηγεσίας και ενσαρκώνει τις αξίες που επιδιώκουμε να εμφυσήσουμε στους αποφοίτους μας».

Τα έσοδα από την 7η εκδήλωση του θεσμού Business Unusual Award θα διατεθούν για την υποστήριξη της εφαρμοσμένης έρευνας και τη διάδοση των αποτελεσμάτων της προς όφελος της κοινωνίας, δίνοντας έτσι στο Alba την ώθηση να συνεχίζει να υπηρετεί τη διαχρονικά εμπνευσμένη αποστολή του για δημιουργία και διάχυση της γνώσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ