Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nvidia: Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων απογείωσε τη μετοχή της - Εκρηκτική ζήτηση για προϊόντα ΑΙ

Jensen Huang

Η ζήτηση για λογισμικό και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνη (ΑΙ) συνεχίζει να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, ωθώντας παράλληλα στα ύψη τη ζήτηση για τα chips της Nvidia, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

Οι πωλήσεις της υπερτριπλασιάστηκαν, ενισχυμένες από την ανάπτυξη στο τμήμα κέντρων δεδομένων της Nvidia, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, ενώ υψηλές είναι και οι προβλέψεις πωλήσεων για το β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια και η κεφαλαιοποίηση της να αυξηθεί 140 δις. δολάρια.

Ικανοποίηση των επενδυτών

Το μεγάλο ερώτημα των αναλυτών πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ήταν αν τα αποτελέσματα της Nvidia θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ιλιγγιώδη άνοδο της μετοχής της, η οποία είχε αυξηθεί 92% από την αρχή του έτους μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης, τροφοδοτούμενη από τις ελπίδες των επενδυτών ότι η εταιρεία θα συνέχιζε να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Τα αποτελέσματα δεν απογοήτευσαν τους επενδυτές και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Jensen Huang, ενίσχυσε τον ενθουσιασμό, μιλώντας για την αυγή μιας νέας εποχής. «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης», είπε σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας ένα από τα αγαπημένα του θέματα. «Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό», είπε.

Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύουν τη θέση της Nvidia ως της εταιρείας που έχει το μεγαλύτερο όφελος από την εκρηκτική αύξηση των δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λεγόμενοι επιταχυντές AI της εταιρείας - chip που βοηθούν τα κέντρα δεδομένων να αναπτύξουν chatbots και άλλα εργαλεία αιχμής - έχουν γίνει περιζήτητο προϊόν τα τελευταία δύο χρόνια, στέλνοντας τις πωλήσεις της στα ύψη. Η αποτίμηση της αγοράς της Nvidia έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη, ξεπερνώντας τα 2,3 τρις. δολάρια.

Αύξηση 7,8% της μετοχής και split

Στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, τα έσοδα της Nvidia υπερτριπλασιάστηκαν στα 26 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων ορισμένων μεγεθών, τα κέρδη ανήλθαν σε 6,12 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πωλήσεις περίπου 24,7 δις. δολαρίων και κέρδη 5,65 δολαρίων ανά μετοχή.

Η μετοχή της αυξήθηκε έως και 7,8% στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες το βράδυ, ανεβάζοντάς τη για πρώτη φορά πάνω από τα 1.000 δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης spilt των μετοχών της 10 προς 1 και αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 150% σε 10 σεντς ανά μετοχή.

Το ράλι βοήθησε στην άνοδο των μετοχών άλλων και εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Super Micro Computer., η Advanced Micro Devices  και η Dell Technologies κέρδισαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Nvidia.

Ο ρόλος του Huang

Ο Huang, με το χαρακτηριστικό μαύρο δερμάτινο μπουφάν του, έχει γίνει διάσημος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία του, της οποίας ήταν συνιδρυτής το 1993, ξεκίνησε ως πάροχος καρτών γραφικών για τον κλάδο των υπολογιστών. Αντελήφθη όμως ότι τα τσιπ της Nvidia ήταν κατάλληλα για την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και αυτό βοήθησε στο άνοιγμα μιας νέας αγοράς και του έδωσε προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών.

Η κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI το 2022 πυροδότησε στη συνέχεια έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για τη δημιουργία της δικής τους υποδομής AI. Η κόντρα αυτή έκανε τους επιταχυντές H100 της Nvidia ένα προϊόν που πρέπει να έχει κανείς. Πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά τσιπ και είναι συχνά δυσεύρετοι.

Προς το παρόν, μεγάλο μέρος των νέων αυτών εσόδων προέρχεται από μια μικρή ομάδα πελατών της Nvidia. Μια ομάδα τεσσάρων εταιρειών - η Amazon.com, η Meta Platforms, η Microsoft και η Google της Alphabet - είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Nvidia και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των πωλήσεων.

Ο Huang, 61 ετών, προσπαθεί να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων με την παραγωγή ολοκληρωμένων υπολογιστών, λογισμικού και υπηρεσιών - με στόχο να βοηθήσει περισσότερες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το τμήμα κέντρων δεδομένων της Nvidia - που είναι πλέον μακράν η μεγαλύτερη πηγή πωλήσεών της - απέφερε έσοδα 22,6 δις.  δολαρίων το περασμένο τρίμηνο. Τα τσιπ παιχνιδιών παρείχαν 2,6 δις. δολάρια. Οι αναλυτές είχαν δώσει στόχους 21 δισ. δολάρια για τη μονάδα data-center και 2,6 δισ. δολάρια για το gaming.

Με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ