Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η εξόρυξη κοβαλτίου φέρνει αυξήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Hλεκτροκίνηση / Πηγή: Pexels
Hλεκτροκίνηση / Πηγή: Pexels

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι κατασκευαστές μπαταριών, αλλά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, είναι τεράστια και τα όποια προβλήματα είχαν εντοπιστεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν ξεπεραστεί. Ωστόσο, ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη χωρητικότητα και στη διάρκεια ζωής των μπαταριών που επιτρέπουν το όχημα να έχει μεγαλύτερη ισχύ και αυτονομία, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παραμένει η βελτίωση της διαφάνειας της αλυσίδας προμηθευτών κυψελών μπαταριών.

Το κοβάλτιο είναι ένα από τα κύρια στοιχεία στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες σε μπαταρίες υψηλής τάσης που προορίζονται για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κοβάλτιο  είναι οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με την εξόρυξή του. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το ένα τρίτο της παραγωγής του Κονγκό προέρχεται από εξορύξεις εκτός βιομηχανικών ορυχείων, σε επικίνδυνες συνθήκες και πλέον οι αρχές της χώρας έχουν αρχίσει να θέτουν κανόνες, στοχεύοντας στην απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων, τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διασφαλίσει τον υπεύθυνο τρόπο παραγωγής του κοβαλτίου και σε αυτή την κατεύθυνση δρομολόγησε την εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη θέσπιση Κανόνων και οδηγιών για τον τρόπο εξόρυξης κραμάτων και μετάλλων που συνδέονται με την παραγωγή του κοβαλτίου, αλλά και τη διαδικασία παραγωγής του.

Προφανώς, η προσπάθεια πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες, όπως η Responsible Cobalt Initiative (RCI), μαζί με άλλες εταιρίες και οργανισμούς, με την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό και στόχο την αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την εφαρμογή συλλογικών μέτρων για να ξεπεραστούν κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην αλυσίδα προμηθευτών κοβαλτίου, δεν απέδωσε καρπούς.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, πολλές εταιρείες ενημερώνουν τους πελάτες τους για τα χυτήρια και τις χώρες προέλευσης πρώτων υλών, ωστόσο δεν μπορούν να εγγυηθούν για τις συνθήκες εξόρυξης ή το ενδεχόμενο παιδικής εργασίας, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά τη διαδικασία.

Το 2019 η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla έχουν κατηγορηθεί ως εναγόμενοι σε αγωγή που υποβλήθηκε στην Ουάσιγκτον από την εταιρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Rights Advocates για λογαριασμό 14 γονέων και παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Guardian, η αγωγή κατηγορεί τις εταιρείες ότι βοηθούν και συνεργούν στο θάνατο και σοβαρό τραυματισμό παιδιών που ισχυρίζονται ότι δούλευαν σε ορυχεία κοβαλτίου στην αλυσίδα εφοδιασμού τους. Οι οικογένειες και τα τραυματισμένα παιδιά ζητούν αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία και περαιτέρω αποζημίωση για αδικαιολόγητο πλουτισμό, αμέλεια και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Εως το 2030

Στο πλαίσιο της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί περισσότερους από 64.000 τόνους κοβαλτίου, ήτοι 3,2 δισ. δολάρια με τις τρέχουσες τιμές του προϊόντος.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου παραγωγής και εξόρυξης, συνιστά αύξηση της ζήτησης, της τιμής του κοβαλτίου και κατ' επέκταση του τελικού προϊόντος, του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως εκτιμούν οι επαΐοντες. «Εάν, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταστεί υποχρεωτική η διαδικασία due diligence στον εφοδιασμό κοβαλτίου για μπαταρίες που πωλούνται στις αγορές της ΕΕ, θα αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση για κοβάλτιο που θα πιστοποιείται ότι έχει παραχθεί με υπεύθυνο τρόπο», αναφέρεται στη μελέτη που θα δημοσιευτεί τον Ιούνιο. Ωστόσο στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρεται ότι οι «Ευρωπαϊκές απαιτήσεις κρίνονται πολύ φιλόδοξες και η επίτευξή τους πολύ δύσκολη επί του παρόντος».

Η Glencore, προμηθευτής πολλών εταιρειών, όπως η Tesla, δηλώνει ότι το κοβάλτιο που τους προμηθεύει έχει παραχθεί με υπεύθυνο τρόπο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ